Acil Serviste tanı alan akut pankreatitli hastalardabaşvuru esnasında bakılan Trigliserit-Glukoz İndeksininprognozu öngörmedeki rolü
The role of Triglyceride-Glucose Index on admission in predicting prognosis in patients with acute pancreatitis diagnosed in the Emergency Department
- Tez No: 843702
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, Trigliserit-Glukoz indeksi, komplikasyon, mortalite, SIRS, Emergency department, Triglyceride-Glucose index, complications, mortality, SIRS
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu tez çalışılması ile amacımız karın ağrısı şikayeti ile acil servise başvurup, acil serviste akut pankreatit (AP) tanısı alan hastaların Trigliserit-Glukoz İndeksleri hesaplanarak şiddetli akut pankreatit olgularında Trigliserit-Glukoz İndeks değerinin yüksek olduğunu göstermektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 15.11.2022-15.12.2023 tarihleri arasında karın ağrısı nedeniyle acil servise başvurup fizik muayene, laboratuvar sonuçları ve radyolojik görüntülemeleri ile bizim ve Gastroenteroloji bölümü tarafından AP tanısı konulan, 8 saat aç olan, dışlama kriterleri içerisinde yer almayan ve gönüllü onam formunu dolduran 18 yaş üzeri kadın ve erkek hastalar dahil edilmiştir. Hastalar Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS)'nden ve hasta dosyaları üzerinden ileriye yönelik olarak taranmıştır. Hastaların klinik verileri, laboratuvar sonuçları, radyolojik görüntülemeleri arşiv ve bilgisayar kayıtları üzerinden elde edilmiştir. Hastaların daha sonra açlık Trigliserit-Glukoz indeksi [açlık trigliseridi (mg/dl) x açlık plazma glukozu (mg/dl) / 2] değeri hesaplanmıştır. Hastalar Revize Atlanta Sınıflamasına göre sınıflandırılmıştır. Hastaların 6 aylık komplikasyon-mortalite durumları incelenip not edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalar için bir veri tabanı oluşturulmuş olup hastaların adı-soyadı, kimlik numarası, özgeçmişi, laboratuvar bilgiler Trigliserit-Glukoz (TyG) indeksi değeri, servis-yoğun bakım yatış süresi ve durumu, end organ yetmezliği, SIRS kriter durumu, komplikasyon ve mortalite durumu not edilmiştir. Bulgular: Acil serviste AP tanısı alan toplam 165 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 59,4 ± 17,5 idi (19-95 yaş). Olguların %40,6'sı 65 yaş ve üzerindeydi. Olguların %52,7'si kadın, %47,3'ü erkekti. %53,3'üne komorbid hastalık eşlik etmekteydi. AP etiyolojisi olguların %68,5'inde biliyer, %31,5'inde idiopatikti. Hastaların ortalama TyG indeks değeri 4,5 ± 0,2 idi (3,9-5,6 aralığında). Hastaların %15,2'sinde yoğun bakım ihtiyacı, %10,3'ünde SIRS, %20'sinde organ yetmezliği gelişmişti. Hastalık şiddeti olguların %80'inde hafif, %11,5'inde orta, %8,5'inde ağır idi. Hastaların %5,5'inde komplikasyon gelişirken, %3,6'sı kaybedilmişti. Ağır şiddetli AP'de TyG indeksinin 4,86'nın üzerinde olması %50 sensitivite, %87,4 spesifiteye sahipti. TyG indeksinin 4,83 seviyesinin altında olması hafif şiddetli AP'de %90,9 sensitivite, %57,5 spesifite göstermekteydi. Sonuç: Acil serviste karın ağrısı nedeniyle AP tanısı alan hastalarda bakılan TyG indeksi, hafif-orta-şiddetli AP olguları, komplikasyon-mortalite durumları, SIRS ve organ yetmezliği durumları, hastaneye yatış süresi ve yoğun bakım ihtiyacı olup olmadığı durumları değerlendirmesinde kullanılabilen bir belirteçtir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis is to calculate the Triglyceride-Glucose Index of patients who presented to the emergency department with abdominal pain and were diagnosed with acute pancreatitis in the emergency department and to show that the Triglyceride-Glucose Index value is high in severe acute pancreatitis cases. Materials and Methods: Male and female patients over the age of 18 who presented to the emergency department between 15.11.2022 and 15.12.2023 with abdominal pain and were diagnosed with acute pancreatitis by us and the Gastroenterology department based on physical examination, laboratory results and radiological imaging, fasted for 8 hours, were not included in the exclusion criteria and completed the voluntary consent form were included in the study. Patients were prospectively screened from the Hospital Information Management System (HIMS) and patient files. Clinical data, laboratory results and radiologic imaging were obtained from archival and computer records. Fasting Triglyceride-Glucose Index [fasting triglyceride (mg/dl) x fasting plasma glucose (mg/dl) / 2] was then calculated. Patients were classified according to the Revised Atlanta Classification. The 6-month complication-mortality status of the patients was analyzed and noted. A database was created for the patients included in the study and the patients' name-surname, identification number, background, laboratory information, TyG index value, duration and status of ward-intensive care hospitalization, end organ failure, SIRS criteria status, complication and mortality status were noted. Results: A total of 165 patients diagnosed with acute pancreatitis in the emergency department were included in the study. The mean age of the patients was 59.4 ± 17.5 years (19-95 years). 40.6% of the patients were 65 years and older. 52.7% of the patients were female and 47.3% were male. 53.3% had comorbid diseases. The etiology of acute pancreatitis was biliary in 68.5% and idiopathic in 31.5%. The mean TyG index value was 4.5 ± 0.2 (range 3.9-5.6). ICU requirement was observed in 15.2% of patients, SIRS in 10.3%, and organ failure in 20%. Disease severity was mild in 80%, moderate in 11.5%, and severe in 8.5%. Complications developed in 5.5% of patients, while 3.6% died. In severe AP, a TyG index above 4.86 had a sensitivity of 50% and a specificity of 87.4%. A TyG index below 4.83 had 90.9% sensitivity and 57.5% specificity in mild AP. Conclusion: Triglyceride-Glucose Index is a marker that can be used in the evaluation of mild-moderate-severe acute pancreatitis cases, complication-mortality status, SIRS and organ failure status, duration of hospitalization and need for intensive care.