Farklı kollum açısına sahip bireylerde maksiller ve mandibuler arkların form ve boyutlarının sefalometrik filmler ve dental modeller üzerinde ı̇ncelenmesi
Investigation of the form and dimensions of maxillary and mandibular arches in individuals with different collum angles using cephalometric films and dental models
  1. Tez No: 843725
  2. Yazar: RABİA BETÜL YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHİT ERDEM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kollum açısı, sefalometri, maloklüzyonlar, morfoloji, Collum angle, cephalometry, malocclusions, morphology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı maloklüzyon tiplerinde kollum açısını değerlendirmek ve farklı kollum açısına sahip bireylerde maksiller ve mandibuler arkların form ve boyutları ile kollum açısı ve dentoalveoler morfoloji arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, 12-16 yaş aralığındaki 79 kız, 59 erkek olmak üzere 138 bireyin ilk ortodontik kayıtları üzerinde gerçekleştirildi. Bireylerin sefalometrik ölçümleri Dolphin Imaging Software (Version 11.95) ile gerçekleştirildi. Dental model üzerindeki ölçümler 3Shape Trios cihazı ve Ortho Analyzer yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. Bireylerin maksiller ve mandibuler arklarının form ve boyutları ile dentoalveoler morfoloji üç kollum açısı grubunda değerlendirildi: düşük kollum açılı (grup 1), normal kollum açılı (grup 2), yüksek kollum açılı (grup 3). Verilerin değerlendirilmesinde varyans analizi (ANOVA) kullanıldı. Gruplar arası karşılaştırma için Tukey HSD testi kullanıldı. Bulgular: Yüksek kollum açısı grubunda overbite, Spee eğrisi derinliği, SNA, keserler arası açı ve MxAD değerlerinin anlamlı düzeyde artmış; overjet ve I-SN açısının anlamlı düzeyde azalmış olduğu belirlenmiştir. Farklı kollum açısı gruplarında üst çenenin ark formundaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Ayrıca kollum açısının maloklüzyon gruplarına göre değişkenlik gösterdiği; Sınıf II maloklüzyon ile azalmış overjet ve artmış overbite görülen bireylerde daha yüksek değer aldığı tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, kollum açısı ile maksiller ark formu ve overjet, overbite, Spee eğrisi derinliği, SNA, I-SN, keserler arası açı, MxAD'yi içeren dentoalveoler morfoloji parametreleri arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate collum angle in different types of malocclusion and to investigate the shape and dimensions of maxillary and mandibular arches and the relationship between collum angle and dentoalveolar morphology in individuals with different collum angles. Material and method: This study was conducted on 138 individuals (aged between 12 and 16 yrs.), consisting of 79 females and 59 males, based on their initial orthodontic records. Cephalometric measurements were performed using Dolphin Imaging Software (Version 11.95). The measurements on dental models were performed using the 3Shape Trios device and Ortho Analyzer software. The shape and dimensions of maxillary and mandibular arches and dentoalveolar morphology of the individuals were evaluated in three collum angle groups: low collum angle group (group 1), normal collum angle group (group 2) and high collum angle group (group 3). The data was analyzed by analysis of variance (ANOVA). Tukey HSD was used for intergroup comparisons. Results: Overbite, depth of Spee curve, SNA angle, interincisal angle, MxAD values were increased and the overjet and I-SN angle were decreased significantly in the high collum angle group. Maxillary arch forms varied significantly in different collum angle groups. In addition, the collum angle varied in the malocclusion groups and had higher values in Class II subjects with decreased overjet and increased overbite. Conclusion: Findings of this study suggested that a significant relationship exists between the collum angle and maxillary arch form and dentaoalveolar morphology parameters, including overjet, overbite, Spee curve depth, SNA, I-SN, interincisal angle, MxAD.