Kolelitiazis tanısı alarak operasyon planı yapılan hastalarda, alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı varlığında kolelitiazis komplikasyonlarının ve şiddetinin araştırılması
Investigation of cholelithiasis complications and severity in the presence of non-alcoholic fatty liver disease in patients who have been diagnosed with cholelithiasis and have an operation plan
  1. Tez No: 843761
  2. Yazar: HANİFİ FURKAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANJU TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolelitiazis, NAFLD, kolelitiazis komplikasyonları, Cholelithiasis, NAFLD, complications of cholelithiasis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Safra kesesi ve biliyer sistemin en sık görülen hastalığı kolelitiazistir. NAFLD batı toplumunda ve ülkemizde erişkinlerde ve çocuklarda kronik karaciğer hastalığının en sık görülen sebeplerinden biri olarak görülmektedir. Kolelitiazis ve NAFLD arasındaki ilişki birçok çalışmada ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Bu çalışmada, kolelitiazis nedeniyle operasyon planı yapılan preop hastalarda NAFLD varlığının gösterilmesi planlanmaktadır. NAFLD si olan hastalarda kolelitiazisin komplikasyonlarının (akut kolesistit ve akut biliyer pankreatit) görülme sıklığının değerlendirilmesi, hastaların biyokimyasal parametrelerinin değerlendirilmesi, poliklinik ve acil başvurularının değerlendrilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne Aralık 2022 tarihine kadar başvuran kolelitiazisli hastalardan ameliyat hazırlığı yapılan ve yapılan abdominal USG de karaciğerde yağlanması olan hastalar çalışmaya dahil edildi. NAFLD'si olan hastalar ve olmayan hastalar olarak iki grup belirlendi. Hastaların hastaneye başvurularındaki doktor notları, muayene bulguları, laboratuvar sonuçları ve görüntüleme tetkikleri retrospektif olarak sistem üzerinden çıkarıldı ve değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya NAFLD'si olan 344 kolelitiazisli hasta ve kontrol grubu olarak da 228 kolelitiazisli hasta dahil edildi. NAFLD'si olan hast grubundan yaş ve ek hastalık durumu olmayanlara göre anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. NAFLD'si olan hasta grubunda akut kolesistit ve pankreatit atağı geçirme durumu NAFLD olmayanlara göre anlamlı olarak yüksek çıkmıştır. Hastaların acil servise ve polikliniğe başvuru sayılarında NAFLD'si olan grupta anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. Hastaların kan değerleri karşılatırıldığında ortalama değerlerde farklılık olsa da GGT, CRP, TG ve HDL haricindeki diğer değerlerde anlamlı farklılık izlenmemiştir. Sonuç: Kolelitiazis tanısı alarak operasyon planı yapılan hastaların NAFLD varlığında kolelitazis komplikasyonlarının (akut kolesistit ve bilier pankreatit) daha sık olarak görüldüğünü saptamış olduk. Bu hastalar ile poliklinikte veya acil serviste karşılaşıldığında yakın zamanda cerrahiye yönlendirilip operasyonu planlanmalıdır. Bu hastaların NAFLD açısından erken tanı ve tedaviye başlanması için operasyonları daha erken planlanabilir. Operasyon sırasında karaciğer biyopsisi alınabilir ve erken medikal tedavi için yönlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The most common disease of the gallbladder and biliary system is cholelithiasis. NAFLD is considered one of the most common causes of chronic liver disease in adults and children in western society and in our country. The relationship between cholelithiasis and NAFLD has been addressed and evaluated in many studies. In this study, it is planned to demonstrate the presence of NAFLD in preoperative patients who are planned for surgery due to cholelithiasis. It was aimed to evaluate the frequency of complications of cholelithiasis (acute cholecystitis and acute biliary pancreatitis) in patients with NAFLD, to evaluate the biochemical parameters of the patients, and to evaluate outpatient and emergency applications. Materials and Methods: Among patients with cholelithiasis who were admitted to Ankara Bilkent City Hospital until December 2022, patients who were prepared for surgery and had fatty liver on abdominal USG were included in the study. Two groups were determined: patients with NAFLD and patients without. Doctor's notes, examination findings, laboratory results and imaging tests of the patients during their admission to the hospital were retrospectively extracted and evaluated through the system. Results: 344 cholelithiasis patients with NAFLD and 228 cholelithiasis patients as a control group were included in the study. It was significantly higher in the patient group with NAFLD than in those without age or comorbidities. The incidence of acute cholecystitis and pancreatitis attacks in the patient group with NAFLD was significantly higher than in those without NAFLD. The number of patients applying to the emergency department and outpatient clinic was significantly higher in the group with NAFLD. When the blood values of the patients were compared, although there was a difference in the average values, no significant difference was observed in the values except GGT, CRP, TG and HDL. Conclusion: We found that cholelithiasis complications (acute cholecystitis and biliary pancreatitis) are more common in the presence of NAFLD in patients diagnosed with cholelithiasis and scheduled for surgery. When these patients are encountered in the outpatient clinic or emergency department, they should be referred to surgery and the operation should be planned as soon as possible. The operations of these patients can be planned earlier to ensure early diagnosis and treatment of NAFLD. A liver biopsy may be taken during the operation and referred for early medical treatment.