Akut DVT hastalarında DR-70 düzeyinin tanısal ve prognostik açıdan değerlendirilmesi
- Tez No: 843780
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: DR-70, biyobelirteç, DVT, venöz emboli, DR-70, biomarker, DVT, venous embolism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Giriş ve Amaç: Hem derin ven trombozu hem de pulmoner emboli içeren venöz tromboembolizm, dünya çapında her yıl yaklaşık 10 milyon kişiyi etkileyen kronik bir hastalıktır. Venöz tromboembolizm için güçlü provoke edici risk faktörleri arasında büyük cerrahi işlem ve aktif kanser yer alır, ancak çoğu olay sebepsizdir. Teşhis, klinik skor, D-dimer testi ve görüntüleme kullanarak venöz tromboembolizm için klinik ön test olasılığının değerlendirmesini birleştiren sıralı bir çalışma gerektirir. Derin ven trombozu tanısı koymada biyobelirteçler klinisyenlere yardımcı olabilir. Biz de bu çalışmamızda; DR-70 düzeyinin akut derin ven trombozu tanısı koymada ve prognozu tahmin etmede etkili bir biyobelirteç olabilme potansiyelini araştırdık. Gereç ve Yöntem; Prospektif gözlemsel olarak yapılan çalışmada bu çalışmada; 01.08.2023- 15.10.2023 tarihleri arasında, 3. Basamak acil servise başvuran Akut DVT tanısı konulan hastalar ile sağlıklı kontrol grubunun serum DR-70 düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan 89 katılımcı kabul edildi. Toplamda 89 katılımcı (37 kadın, 52 erkek) çalışmaya dahil edildi. Bu katılımcıların 44 hasta; 45'i sağlıklı kontrol grubunda yer aldı. Hasta grubunda DR-70 düzeyi istatistiksel açıdan anlamlı biçimde daha düşük gözlendi. Çalışmamızda yaş ile DR-70 düzeyi arasında negatif yönlü istatiksel olarak anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Dr-70 düzeyi ile HBG değeri arasında pozitif yönlü istatiksel olarak anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Elde ettiğimiz bulgular, akut derin ven trombozu hastalarında serum DR-70 düzeylerinin potansiyel biyobelirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Venous thromboembolism, which includes both deep vein thrombosis and pulmonary embolism, is a chronic disease that affects approximately 10 million people worldwide each year. Strong provoking risk factors for venous thromboembolism include majör surgery and active cancer, but most events are unprovoked. Diagnosis requires a sequential study combining a clinical score, D-dimer testing, and assessment of the clinical pretest probability for venous thromboembolism using imaging. Biomarkers may help clinicians to diagnose deep vein thrombosis. In this study, we investigated the potential of DR-70 level as an effective biomarker for diagnosing acute deep vein thrombosis and predicting prognosis. Methodology: In this prospective observational study; Between 01.08.2023- 15.10.2023, serum DR-70 levels of patients diagnosed with Acute DVT who applied to the 3rd Level emergency department and the healthy control group were compared. Results: 89 participants who met the inclusion criteria were accepted into the study. A total of 89 participants (37 women, 52 men) were included in the study. 44 patients of these participants; 45 of them were in the healthy control group. DR-70 level was observed to be statistically significantly lower in the patient group. In our study, it was determined that there was a statistically significant negative relationship between age and DR-70 level. It was determined that there was a positive, statistically significant relationship between Dr-70 level and HBG value. Conclusion: Our findings suggest that serum DR-70 levels may be used as potential biomarkers in patients with acute deep vein thrombosis.