Transsseksüel bireylerin yaşadığı psikososyal güçlükler ve beklentileri üzerine nitel bir çalışma
A qualitative study on the psychosocial difficulties and expectations of transsexual individuals
  1. Tez No: 843841
  2. Yazar: EVREN GÖKRA İNAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE KUZU DURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Transseksüellik, psikososyal zorluklar, beklentiler, trans erkek, trans kadın, transseksüel birey, Transsexuality, psychosocial challenges, expectations, trans man, trans woman, transgender individual
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma transseksüel bireylerin yaşadığı psikososyal güçlükler ve beklentilerinin belirlenmesi amacıyla yapılan nitel bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemi kartopu örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 10 trans kadın, 10 trans erkek, toplam 20 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmanın verileri 01.01.2023-03.03.2023 tarihleri arasında yarı yapılandırılmış görüşme formu ile derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bilgisayar destekli NVivo-11 nitel analiz programı kullanılmıştır. Yapılan içerik analizi sonucunda transseksüel birey olmak, süreç boyunca yaşanan deneyimler, açılma ve uyum sürecinde aile, açılma ve uyum sürecinde çevre ve toplum, süreçte yaşanan duygular, günlük yaşamda yaşanan sorunlar, toplumdan beklentiler, değiştirmek istenen sözler, sihirli değnek olsa, gelecekten beklentiler, süreçte kullanılan başetme mekanizmaları olmak üzere 11 ana tema belirlenmiştir. Çalışma sonucunda transseksüel bireylerin toplumsal damgalanma ve ayrımcılığa uğradığı, toplumsal yaşamda ortak kullanım alanlarında, iş bulmakta ve tedavi masrafları ile ilgili sorunlar yaşadığı; beklentilerinin de bu sorunların çözümüne yönelik olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a qualitative research conducted to determine the psychosocial challenges and expectations of transgender individuals. The sample of the study consisted of 20 participants, including 10 transgender women and 10 transgender men, determined using snowball sampling method. Data for the research was collected through in-depth interviews using a semi-structured interview form between January 1, 2023, and March 3, 2023. The computer-assisted NVivo-11 qualitative analysis program was used for data analysis. Through content analysis, 11 main themes were identified, which included being a transgender individual, experiences throughout the transition process, family during the coming out and adjustment process, environment and society during the coming out and adjustment process, emotions experienced during the process, daily life challenges, expectations from society, words they wish to change, if they had a magic wand, expectations for the future, and coping mechanisms used during the process. The study concluded that transgender individuals face social stigma and discrimination, experience difficulties in shared public spaces, finding employment, and managing medical expenses. Their expectations are primarily related to addressing these issues.