Synthesis, and characterization of SnO2-ZnO mixed oxide for sensingapplications
SnO2-ZnO karışımının sentezi ve karakterizasyonu algılama uygulamaları için oksit
- Tez No: 843866
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ALPTEKİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMED MOHAMMED SHANO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Saf ZnO, %75ZnO:%25SnO2, %50ZnO:%50SnO2, Saf SnO2, P- tipi senso, n-tipi sensör, Pure ZnO, 75%ZnO:25%SnO2, 50%ZnO:50%SnO2, Pure SnO2, P-type senso, n-type sensor
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, bir cam altlık üzerine biriktirilen çinko oksit ince filmleri, Kimyasal sprey piroliz tekniği kullanılarak (%25, %50 ve %75) SnO2 ile karıştırılmıştır. Karışım oranlarının ZnO filmlerin yapısal ve optik özelliklerine etkisi araştırıldı. X-ışını kırınımı yöntemi kullanılarak (ZnO, SnO2, ZnO:SnO2) ince filmlerin yapıları araştırıldı. Yapının X-ışını analizi, bunun çok kristalli olduğunu ve filmin kristal sisteminin Altıgen ve kübik olduğunu gösterdi. ayrıca yüksek yoğunluğun (2θ ̊=34,3815) ortaya çıktığını ve baskın büyüme eğiliminin (0 0 2) olduğunu ve Saf ZnO numunesinin kristal boyutunun (31,601 nm) olduğunu ve kristal boyutunun azaldığını göstermektedir. (SnO2) karışım oranıyla. UV-ViS spektrofotometresi ile yapılan optik ölçüm sonucunda (ZnO, SnO2, ZnO:SnO2) ince filmlerinin doğrudan geçiş enerji aralığı geçişleri sergilediğini gösterdi. Karışım oranının artmasıyla filmlerin absorbansı da artar. Absorbsiyon katsayısı (α) da dahil olmak üzere optik sabitler belirlenmiştir. Karışım oranı arttıkça enerji açığı daralır. Gaz sensörü ölçümleri, N tipi gaz sensörünün direncinin O2 Oksidasyon gazı ile arttığını ve geri dönüşün azaldığını, P tipi gaz sensörünün direncinin O2 Oksidasyon gazı ile azaldığını ve geri dönüşünün arttığını, ancak NH3 indirgeyici gazın ters davranış sergilediğini ve direncin ters etki yaptığını gösterdi. yüksek çalışma sıcaklığı ile azalır. Tane boyutunun artmasıyla yüzey alanının azalması nedeniyle tüm numunelerin hassasiyeti karıştırma oranının artmasıyla azalmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work , Zinc oxide thin films deposited on a glass substrate were mixed with (25, 50, and 75%) of SnO2 by use a Chemical spray pyrolyses method. An effect of mixing ratios on a structural and optical properties of ZnO films were studied. Using X-ray diffraction method, the structures of (ZnO, SnO2, ZnO: SnO2) thin films were studied. X-ray analysis of structure indicated that it is polycrystalline and that the film's crystal system is the Hexagonal and cubic . also shows that the high intensity appeared at (2θ ̊=34.3815) and that the dominant trend of growth is (0 0 2) and that a crystal size of a Pure ZnO sample is (31.601 nm) and that the size of a crystal decreases with a mixed ratio of (SnO2). From result of optical measurement by UV-ViS spectrophotometer indicated that a thin films of (ZnO, SnO2, ZnO: SnO2) exhibit direct transit energy gap transitions. An absorbance of a films increases with increasing mixing ratio. The optical constants have been determined, including the absorption coefficient (α). As the mixing ratio is increased, the energy gap narrows. The gas sensor measurements showed that the resistivity of N- type gas sensor increases and return decreases by O2 Oxidization gas and the resistivity of P- type gas sensor decreases and return increase by O2 Oxidization gas but when NH3 reducing gas do opppsite behavior and the resistivity decreases by high operation temperature . The sensitivity of all the samples decreased with increasing of mixing ratio because decreases the surface area with increase the grain size.