Fotooksidasyon ve fotosensitizerlerin deniz suyundaki bazı enterik bakterilerin yaşamı üzerine olan etkileri
The Effect of photooksidation and photosensitizers on the life of some enteric bacteria in the sea water
  1. Tez No: 84387
  2. Yazar: ARZU AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REŞİT ÖZKANCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fotosensitizer, Fotooksidasyon, Güneş Işığı, Singlet Oksijen, Enterik Bakteri, Photosensitizer, Photooxidation, Sun Light, Singlet Oxygen, Enteric Bacteria
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
FOTOOKSİDASYON VE FOTOSENSİTIZERLERIN DENİZ SUYUNDAKİ BAZI ENTERİK BAKTERİLERİN YAŞAMI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ ÖZET Fotosensitizer maddeler ışık altında üretmiş oldukları serbest radikaller yoluyla yaşayan organizmalara zarar verir. Bu çalışmada bir fotosensitizer olan metilen mavisinin Escherichia coli ML30, Salmonella typhymurium LT2, Klebsiella pneumoniae ve Pseudomonas aeruginosa bakterileri üzerine olan etkileri deniz suyu ortamında ve suni ışık kaynağı (floresans) altında incelenmiştir. Buna ilave olarak serbest radikallerin etkilerini önleyici örneğin askorbik asit, ürik asit, glutation ve gliserol maddeleri kullanılarak bakterilerin yaşamına olan etkileri incelenmiştir. Çalışma 4 temel deney grubu hazırlanarak yapılmıştır. Bunlar ışık ve karanlık ortamda metilen mavisi veya antioksidant maddelerin bulunduğu filtre-steril deniz suyu ortamında yapılmıştır. Escherichia coli ML30 ve Salmonella typhymurium LT2 fotooksidasyonda Pseudomonas aeroginosa ve Klebsiella pneumoniae'ya göre daha fazla etkilenmiştir. Direk ışık etkisi de Escherichia coli ML30 ve Salmonella typhymurium'u diğer iki bakteriden fazla etkilemiştir. Klebsiella pneumoniae ve Pseudomonas aeroginosa bakteri sayısı direk ışık etkisi altında azalma göstermemiştir. Diğer taraftan antioksidant kimyasal maddeler deneyde kullanılan bakterileri serbest oksijen radikallerine karşı korumuşlardır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF PHOTOOKSIDATION AND PHOTOSENSITIZERS ON THE LIFE OF SOME ENTERIC BACTERIA IN THE SEA WATER ABSTRACT Photosensitizers are light sensitive moleculer cause to death of living organisms by via producing free oxygen radicals under the light. In this study, the effects of methylene blue on Escherichia coli ML30, Salmonella typhymurium LT2, Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumoniae survival are investigated in filtered-autoclaved sea water under an artificial light. In addition some protectants against to free radicals such as uric asid, ascorbic asid, glutathion and glycerol were used to understand whether the remove the effect of photooxidation. The experiment were carried out in 4 set up experiments were in the dark and light conditions supplemented with methylene blue or methylene blue plus antioksidant chemicals in filtred- autoclaved sea water. Experimental results were evaluated by using spread plate technique. According to results, E.coli and Salmonella typhymurium LT2 were affected from photooxidation more than Pseudomonas and Klebsiella. While direct light was also effect E.coli and Salmonella typhymurium, number of Klebsiella and Pseudomonas did not reduced during the experiment. In addition, antioxidant chemicals protected the all bacteria from free radicals compare to control samples.