Perilen diimid sentezleri ve homojen-heterojen fazlar içinde fotooksidasyon çalışmaları
Synthesis of perylene diimdes and photooxidation studies in homogenous and heterogenous phases
  1. Tez No: 169680
  2. Yazar: GÜLŞAH TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIK İÇLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: perilen diimid, fotooksidasyon, sol-gel
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, foto, termal ve kimyasal yönden kararlı 8 adet perilen türevi (N'-Bis(6-undesil)perilen-3,4:9, 1 0-bis(dikarboksiimid), N,N'-Bis(5-nonil)perilen-3,4:9,10-bis(dikarboksiimid), N,N'-Bis (2,6dimetilhept-4-il)perilen-3,4:9,10-bis(dikarboksiimid),N,N'Bis(5desil) perilen-3,4:9,10-bis(dikarboksiimid),N,N'-Bis(5-ter/-bütil-l,3,4- tiyadiazol-2-il)perilen-3,4:9,10-bis(dikarboksiimid),N,N'-bis(adamantiî)- perilen-3,4:9, 1 0-bis(dikarboksimid), N-(siklohekzil)-3,4:9, 1 0-perilen tetrakarboksilik asit 3,4-anhidrid-9,10-imid, N-(6-undesil)-3,4:9,10- perilen tetrakarboksilik asit 3,4-anhidrid-9,10-imid) sentezlenmiş ve bu türevlerin yapılan FTİR, 'H-NMR, 13C-NMR analizleri ile aydınlatılmıştır. Ayrıca bu türevlerin termal kararlılık testleri yapılmıştır. Türevlerin hemen hemen aynı fotofiziksel özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir.Bu türevlerin bazılarının sensörlüğünde, sitronellolün, homojen (asetonitril) ve heterojen (alumüna sol-jel) ortamlarda yoğunlaştırılmış güneş ışığı altında fotooksidasyonu gerçekleştirilmiştir. Homojen ortamda en etkin sensörün kırlangıç türevinin, heterojen ortamda ise shpmi, mono imid mono anhidrid türevinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study termally, photo and chemically stable, eight perylene derivatives (N'-Bis(6-undecyl)perylene-3,4:9,10-bis (dicarboximide), N,N'-Bis(5-nonil)perylene-3,4:9, 1 0-bis(dicarboximide), N,N'-Bis(2,6dimethylhept-4-il)perylene-3,4:9,10-bis(dicarboximide), N,N'-Bis(5-decyl)perylene-3,4:9, 1 0-bis(dicarboximide), N,N'-Bis(5-fert- bütil- 1,3,4-tiadiazole-2-il)pery lene-3,4:9,1 0-bis(dicarboximide), N,N'- bis-(adamantil)-perilen-3,4:9, lO-bis(dicarboximid), N-(cyclohexyl) 3,4:9,10- perylene tetracarboxylic acid 3,4-anhydride-9,10-imide, N-(6- undecyl)-3,4:9,10-perylene tetracarboxylic acid 3,4-anhydride-9,10- imide) were synthesized and their structures were determined with FTIR, ıH-NMR, 13C-NMR spectroscopy. And also their termal stability tests were done. It was determined that derivatives have nearly same photophysical properties. Some of them were used as sensitizer in the photooxidation of citrenellol in homogenous (acetonitril) and heterogenous ( containing aluminum oxide sol-gel) phases under concentrated sun-light. It was determined that the best efficient sensor in homogenous phase was swallow tail derivative and the second one was shpmi, mono imide mono anhydride derivative in heterogeneous phase. Key word: perylene diimide, photooxidation, sol-gel