Farklı yüzey hazırlık işlemlerinin titanyum taban ile seramik materyaller arasındaki bağlanma dayanımına etkisinin karşılaştırılması
Evaluation of the effects of surface preparation procedures applied to titanium bases on the bond strength between titanium base and ceramic material
- Tez No: 843949
- Danışmanlar: PROF. DR. UMUT ÇAKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma dayanımı, Hibrit dayanak, Lityum disilikat, Titanyum taban, Zirkonya, Bond strength, Hybrid abutment, Lithium disilicate, Titanium base, Zirconia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı titanyum taban üzerine uygulanacak farklı yüzey hazırlık işlemlerinin seramikle bağlantı üzerine etkisinin incelenmesi ve bu etkinin seramik materyallerine bağlı olarak farklılık gösterip göstermediğinin değerlendirilmesidir. Çalışmamızda 72 adet titanyum taban kullanıldı. 36 adet zirkonya örnek kazıma yöntemiyle üretildi. 36 adet LDS örnek, presleme yöntemiyle üretildi. Her biri 9'ar örnekten oluşan 8 alt grup şeklinde toplam 72 adet örnek hazırlandı. Grup 1 ve 5'deki titanyum tabanlara yalnızca 50 µm Al2O3 ile kumlama işlemi yapıldı. Grup 2 ve 6'daki titanyum tabanlara yalnızca MDP içeren primer uygulandı. Grup 3 ve 7'deki titanyum tabanlara kumlama ile primer uygulaması birlikte yapıldı. Grup 4 ve 8'deki titanyum tabanlar kontrol grubu olacağından herhangi bir yüzey hazırlık işlemi yapılmadı. Üretici firma talimatlarına göre yüzey hazırlık işlemleri tamamlanmış olan zirkonya ve LDS örneklerin hepsinin titanyum tabanlara simantasyonu hem ışıkla hem de kimyasal olarak sertleşen (dual-cure) rezin siman ile yapıldı. Elde edilen tüm hibrit dayanaklara termosiklus uygulaması yapıldıktan sonra çekme testleri, test cihazının çekme hızı 5 mm/min olacak şekilde yapıldı ve örneklerin bağlanma dayanımları test edilmiş oldu. Çalışmamızın sonuçlarına göre titanyum taban üzerine tek başına Al2O3 ile kumlama işlemi veya tek başına MDP içeren primer uygulanması kontrol gruplarıyla kıyaslandığında istatistiksel olarak olarak anlamlı bir fark oluşturmasa da her ikisi de bağlanma dayanımında bir miktar artışa sebep olmuştur. Her iki yüzey hazırlık işlemi birlikte uygulandığında ise bağlanma dayanımında istatistiksel olarak anlamlı bir artış görülmüştür. Seramik materyalleri birbirleriyle kıyaslandığında bağlanma dayanımı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, titanyum taban üzerine uygulanacak farklı yüzey hazırlık işlemlerinin, titanyum taban ve seramik materyali arasındaki bağlanma dayanımını etkilediği ancak bu etkinin seramik materyallerine bağlı olarak farklılık göstermediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of different surface preparation procedures applied to titanium bases on the bond strength with ceramics and to assess whether this effect varies depending on the ceramic materials. In our study, 72 titanium bases were used. 36 zirconia samples were produced using the milling method, and 36 LDS samples were fabricated using the pressing method. A total of 72 samples were prepared, divided into 8 subgroups, each consisting of 9 samples. In Groups 1 and 5, only sandblasting with 50 µm Al2O3 was performed on the titanium bases. In Groups 2 and 6, only a primer containing MDP was applied to the titanium bases. In Groups 3 and 7, both sandblasting and primer application were performed together on the titanium bases. Groups 4 and 8 served as control groups, and no surface preparation was performed on their titanium bases. According to the manufacturer's instructions, the cementation of all zirconia and LDS samples, which had completed surface preparation procedures, to the titanium bases was carried out using a light-cured and chemically cured (dual-cure) resin cement. After subjecting all hybrid abutments to thermocycling, tensile tests were conducted with a test machine at a pull speed of 5 mm/min, evaluating the bond strengths of the samples. According to the results of our study, while sandblasting with Al2O3 or the application of a primer containing MDP alone on the titanium base did not create a statistically significant difference when compared to the control groups, but both methods resulted in a slight increase in bond strength. However, when both surface preparation methods were applied together, a statistically significant increase in bond strength was observed. When comparing ceramic materials with each other, no statistically significant difference was observed in bond strength values. In conclusion, it was determined that different surface preparation procedures applied to the titanium base affect the bond strength between the titanium base and ceramic material, but this effect does not vary significantly depending on the ceramic materials.