S.B.Ü Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği asistanlarının periyodik sağlık muayeneleri ve tarama testleri hakkında bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge levels of family medicine residents of S.B.U Adana City training and Research Hospital about periodic health examinations and screening tests
- Tez No: 843957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEŞEM EROL YAYLA, UZMAN ALİ İHSAN ÇABUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Family Medicine Assistants, Periodic Health Examination, Screening Tests, Knowledge level
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada S B Ü Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Asistanlarının Periyodik Sağlık Muayeneleri ve Tarama Testleri Hakkında Bilgi Düzeylerinin değerlendirmeyi ve bu sayede PSM ve tarama testleri ile ilgili yapılacak teorik ve pratik eğitim çalışmalarına katkı sunmayı amaçladık Gereç ve yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı kesitsel tipte olup 01 06 2023 ile 31 07 2023 tarihleri arasında S B Ü Adana Şehir Eğitim ve Araştırma hastanesi Aile hekimliği kliniğinde görevli olan 113 asistan hekim ile gerçekleştirilmiştir Aile hekimliği asistanlarının sosyodemografik bilgileri, periyodik sağlık muayeneleri ve tarama testleri hakkında bilgi düzeylerini içeren anket veri formu google e- form ve yüz yüze olarak yapılmıştır İstatistiksel hesaplama ve analizler için istatistiksel analiz programı kullanılmıştır Bulgular: Çalışmaya katılan 113 asistan hekimin %54‟ü kadın, %46‟sı erkekti %68,1‟i tam zamanlı aile hekimliği asistanıydı Çalışmaya katılan asistan hekimlerin yaş ortalaması 31,77±5,4, meslekteki yıl ortalaması 6,95±5,34 yıl olarak hesaplandı Hekimlerin“Türkiye için önerilen Birinci Basamakta Periyodik Sağlık Muayene Rehberi hakkında bilgi sahibi misiniz”sorusuna evet yanıtını verenlerin oranı %75,2‟di Katılımcıların 21 sorudan oluşan bilgi sorularından aldıkları puan ortalaması ise 0,67±0,12 olarak hesaplandı Çalışmamıza katılan asistan hekimlerin toplam puanlarını en fazla etkileyen faktörler: Türkiye için önerilen Birinci Basamakta Periyodik Sağlık Muayene Rehberi hakkında bilgi sahibi olma durumu, evli olma durumu ve meslekte çalışma süresi, olarak bulunmuştur Sonuç: Asistan hekimlerin aile hekimliği uygulamasında önerilen PSM ve tarama testleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığı tespit edilmiştir Bu sonuca göre aile hekimliği uzmanlık eğitiminin PSM ve tarama testleri ile ilgili teorik ve pratik eğitimlerini arttırması ve geliştirmesi sonucuna varılmıştır Anahtar Sözcük: Aile Hekimliği Asistanları, Periyodik Sağlık Muayenesi, Tarama Testleri, Bilgi düzeyi
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to evaluate the level of knowledge of S.B.U Adana Şehir Training and Research Hospital Family Medicine Residents about Periodic Health Examinations and Screening Tests and thus to contribute to the theoretical and practical training studies on PSM and screening tests. Material and Methods: Our descriptive cross-sectional study was conducted between 01.06.2023 and 31.07.2023 with 113 resident physicians working in the Family Medicine Clinic of S.B.U Adana City Training and Research Hospital. The survey data form, which included sociodemographic information, periodic health examinations and knowledge levels about screening tests of family medicine residents, was conducted via google e-form and face-to-face. Statistical analysis program was used for statistical calculations and analyses. Results: Of the 113 resident physicians who participated in the study, 54% were female, 46% were male, and 68.1% were full-time family medicine residents. The mean age of the residents was 31 77±5 4 years and the mean number of years in practice was 6 95±5 34 years The rate of physicians who answered yes to the question“Do you have information about the Periodic Health Examination Guidelines for Primary Health Care in Turkey?”was 75.2%. The mean score of the participants in the knowledge questions consisting of 21 questions was calculated as 0 67±0 12 The factors that most affected the total scores of the resident physicians who participated in our study: Having knowledge about the Periodic Health Examination Guidelines for Primary Health Care in Turkey, being married, and length of service in the profession. Conclusion: It was determined that resident physicians did not have sufficient knowledge about PSM and screening tests recommended in family medicine practice. According to this result, it was concluded that family medicine specialty education should increase and improve the theoretical and practical training on PSM and screening tests.