Bursa ilinde Behçet Hastalığı prevelansı ve hastalığın tanı sürecine sağlık okuryazarlığının etkisi
Prevelance of Behçet's disease in Bursa province and the effect of health literacy on the diagnosis process of the disease
  1. Tez No: 843960
  2. Yazar: MÜNEVVER GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, prevalans, sağlık okuryazarlığı, Behçet's Disease, Health Literacy, prevalence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Bursa ilinde Behçet Hastalığı(BH) prevelansını ve hastalığın tanı koyma sürecinde sağlık okuryazarlığın etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma Eylül 2022-Eylül 2023 tarihleri arasında yapıldı. 50 aile hekimi kendilerine kayıtlı 12.662 kişiye ulaştılar. Bu kişiler aranarak kendilerinde son 1 yılda 3 veya daha fazla sayıda ağız içi ülser şikayeti olup olmadığı soruldu. Çalışmada katılımcılar için sosyodemografik anket ile sağlık okuryazarlığını ölçmek için En İyi Yaşamsal Bulgu Testi (NVS) kullanılmıştır. Behçet Hastalığı taramasını kabul eden hastalar genital ülser, deri bulguları yönünden değerlendirildi ve paterji testi uygulandı. Bu üç bulgudan bir veya daha fazlası varlığı durumunda hasta göz hekimine göz bulguları için yönlendirildi. Bulgular: Bursa ilinde BH prevalansı 100,000 kişi başına yaklaşık 102,6 vak'a olarak belirlenmiştir (%95 güven aralığı: 46.89-158.45 vak'a/100,000 kişi). Katılımcılarda 492 (%3,88) kişide oral aft belirlenmiş olup bunlardan 211 kişi araştırmaya katılmayı reddetmiştir. Araştırmaya katılmayı kabul eden 281 kişiden 9 tanesinde BH teşhisi daha önceden mevcut olduğu görülmüştür. Eski tanı BH çıkarıldığında kalan 272 kişiden 179 tanesi paterji testi yaptırmayı kabul etmiştir. Bu hastalardan 4 tanesinde paterji testi pozitif tespit edilmiştir. Değişkenler tek tek incelendiğinde yaş artışının, lise altı eğitimin, paterji testi yaptırma olasılığını attırdığı bulunmuştur. Buna ek olarak, kronik hastalığa sahip olmama durumunun paterji testi yaptırma ihtimalini azalttığı değerlendirilmiştir. Çok değişkenli modelde ise sadece lise altı eğitime sahip olmanın paterji testi yaptırma olasılığını artırdığı bulunmuştur. Sonuç: Bursa ilinde BH prevalansı 100 binde 102,6 olarak belirlenmiştir. Katılım oranı düşük olduğundan gerçek prevalansın bu değerin 2-3 katı daha yüksek olması muhtemeldir. SOY, BH taramalarına katılım ile ilişkili değildir, düşük eğitimli vakalar BH taramasına daha fazla katılım göstermektedirler. Oral aft şikayeti ile tekrarlayan başvuruları olan hastalarda BH ihtimali yüksektir. Sahada ilk başvuru noktaları olan aile hekimleri bu durumları göz önünde bulundurmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the prevalence of Behçet's Disease (BD) in Bursa and the effect of health literacy on the diagnosis process of the disease. Material and Methods: The research was conducted between September 2022 and September 2023. 50 family physicians reached 12,662 people registered with them. These people were called and asked whether they had 3 or more oral ulcer complaints in the last year. In the study, a sociodemographic survey was used for participants and the Newest Vital Sign Test (NVS) was used to measure health literacy. Patients who accepted BD screening were evaluated for genital ulcers and skin findings and a pathergy test was performed. If one or more of these three findings were present, the patient was referred to an ophthalmologist for eye findings. Results: The prevalence of BD in Bursa was determined to be approximately 102.6 cases per 100,000 people (95% confidence interval: 46.89-158.45 cases/100,000 people). Oral aphthous lesion was detected in 492 (3.88%) of the participants, and 211 of them refused to participate in the study. It was observed that 9 of the 281 people who agreed to participate in the study were previously diagnosed with BD. When the patients with a history of BD were ignored, 179 of the remaining 272 people agreed to have a pathergy test. Pathergy test was positive in 4 of these patients. When the variables were examined one by one, it was found that increasing age and education below high school increased the likelihood of having a pathergy test. In addition, it has been evaluated that not having a chronic disease reduces the likelihood of having a pathergy test. In the multivariate model, it was found that having only less than high school education increased the likelihood of having a pathergy test. Conclusions: The prevalence of BD in Bursa province was determined as 102.6 in 100 thousand. Because the participation rate was low, the actual prevalence is likely to be 2-3 times higher than this value. HL is not associated with participation in BD screening, with lower educated cases more likely to participate in BD screening. The possibility of BD is high in patients with recurrent complaints of oral aphthous ulcers. Family physicians, who are the first point of contact in the field, should take these situations into consideration.