Nutrisyonel anemisi olan kız adolesanlarda anormal uterin kanama ve von willebrand hastalığı sıklığının araştırılması
Evaluation of the frequency of abnormal uterine bleedingand von willebrand disease in female adolescents withnutritional anemi
- Tez No: 844095
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adolesan kız, anemi, anormal uterin kanama, Von Willebrand hastalığı, Adolescent girls, anemia, abnormal uterine bleeding, Von Willebrand disease
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Anemi, tüm dünyada sağlık sisteminin önde gelen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Adolesan dönemde hızlı büyüme ile birlikte artmış metabolizma hızı, uygun olmayan beslenme alışkanlıkları ve anormal uterin kanama öyküsü anemi sıklığını arttırmıştır. Çalışmamızda adolesan kızlarda demir eksikliğine ve B12 eksikliğine bağlı aneminin sıklığını, nedenlerini ve Von Willebrand Hastalığı'nın bu dönemde gelişen anemi etiyolojisindeki rolünü araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza 01.02.2020 ve 01.02.2023 tarihleri arasında hastanemiz Çocuk Hematoloji Polikliniği'ne ayaktan başvuran ve anemi tanısı ile izlenen 317 adolesan kız hasta dahil edildi. Hasta verileri geriye dönük dosya taraması yapılarak elde edildi. Hastaların demografik özellikleri, başvuru semptomları, fizik muayene bulguları, laboratuvar parametreleri ve almış oldukları tedaviler ayrıntılı şekilde incelendi. Aneminin sebebine yönelik olarak gönderilen hemogram, ferritin, vitamin B12, folik asit, hemoglobin elektroforezi, koagülasyon parametreleri, Von Willebrand faktör, ristosetin kofaktör ve Faktör VIII sonuçları kayıt altına alındı. Çalışmamızda hastaların yaşları 10-18 arasında değişmekte olup ortalama yaşı (14,5±2,1) yıldır. Hastaların %41,6'sında (n=132) sadece demir eksikliği, %21,1'inde (n=67) sadece vitamin B12 eksikliği, %35,9'unda (n=114) kombine nutrisyonel anemi, %1,2'sinde (n=4) ise sadece folik asit eksikliği olduğu saptandı. Anormal uterin kanama öyküsü, hastaların %23,6'sında (n=75) tespit edildi. Jinekolojik muayenesi yapılan 61 hastanın %78,6'sında (n=48) herhangi patoloji saptanmadı. Von Willebrand faktör, ristosetin, Faktör VIII düzeyi ve klinik bulgular ışığında hastaların %21,3'üne (n=16) Von Willebrand hastalığı tip 1 tanısı konduğu tespit edildi. Sonuç olarak; adolesan yaş grubunda nutrisyonel anemi sıklıkla görülse de özellikle anormal uterin kanaması olan hastaların risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Bu hastalarda altta yatan kanama bozukluğunun erken dönemde saptanması için tarama programlarının ve prevelans çalışmalarının arttırılması gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Anemia is an important public health issue worldwide. The increased growth rate with increased metabolic turnover, inappropriate dietary habits, and a history of abnormal uterine bleeding have led to an increased frequency of anemia during adolescence. We aimed to investigate the frequency of iron deficiency and B12 deficiency anemia in adolescent girls and frequency of Von Willebrand Disease in the etiology of anemia during this period. The study included 317 female patients who were diagnosed with anemia and followed up at our Pediatric Hematology Outpatient Clinic between 01.02.2020-01.02.2023. Patient data were obtained retrospectively from medical records. Demographic characteristics, clinical findings, presenting symptoms, laboratory parameters, and the treatments used for these patients were examined in detail. Complete blood count, ferritin, vitamin B12, folic acid, hemoglobin electrophoresis, coagulation parameters, Von Willebrand factor ristocetin, and Factor VIII test results were recorded. The mean age was 14.5±2.1 years. Iron deficiency was found in 41,6% of patients, vitamin B12 deficiency in 21,1%, and combined nutritional anemia in 35.9%. Folic acid deficiency were found in 1,2% of patients. A history of abnormal uterine bleeding was detected in 23.6% of patients. The 78.6% out of 61 patients had no pathological finding in gynecological examination. Von Willebrand Disease type 1 diagnosis was made in 21.3% of patients with regarding Von Willebrand factor, ristocetin, Factor VIII levels, together with clinical findings related to abnormal uterine bleeding In conclusion, although nutritional anemia is frequently observed in the adolescent age group, risk assessment should be performed, especially in patients with abnormal uterine bleeding. Screening programs and much more prevalence studies should be carried out to detect underlying bleeding disorders in these patients at an early stage.