Digital heritage twins: Ontology development and semantic enrichment for cultural heritage knowledge management
Dijital kültürel miras ikizi: Kültürel miras bilgi yönetimi için ontoloji geliştirme ve anlamsal zenginleştirme
- Tez No: 844113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BAŞAK ÖZTÜRK ÖZERAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH SOYGAZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, Dijital Kültürel Miras, Dijital İkiz, Dijital Kültürel Miras İkizi, Ontoloji, Anlamsal Zenginleştirme, Bilgi Yönetimi, Cultural Heritage, Digital Cultural Heritage, Digital Twins, Digital Heritage Twins, Ontology, Semantic Enrichment, Knowledge Management
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Bu çalışmada Kültürel Miras (KM) bilgisinin doğru temsil edilebilmesi ve anlaşılabilmesi için KM Ontolojisi ve anlamsal zenginleştirme ile Dijital Kültürel Miras İkizi altyapısı oluşturmak amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Scopus veri tabanı kullanılarak Dijital Kültürel Miras (DKM) teknolojilerinin ve KM ontolojilerinin bibliyometrik taraması ve sitometrik analizi yapılmıştır. Neo4J uygulaması kullanılarak KM Ontolojisi oluşturulmuştur. Pyhton yazılım dili yardımıyla KM Ontolojisi anlamsal olarak zenginleştirilmiştir. Bulgular: KM bilgi yönetimi için yapay zeka teknolojilerine ve KM Ontoloji Semantik Web Teknolojilerinin entegrasyonuna eğilim tespit edilmiştir. Bilgi teknolojilerinin entegrasyonu ve dijital ikiz konusunda boşluk görülmüştür. Dijital Kültürel Miras İkizi altyapısı olarak KM Ontolojisi geliştirilmiş ve anlamsal zenginleştirimesi ile KM Bilgi Çizgesi elde edilmiştir. Sonuç: KM Bilgi Yönetimi için anlamsal bir platform sağlamıştır. Geliştirilen KM Ontolojisi ve KM Bilgi Çizgesi'nin Tarihi Yapı Bilgi Modellemesi (HBIM), sohbet robotu teknolojilerinin tam entegrasyonuyla Dijital Kültürel Miras İkizi geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The Digital Heritage Twins infrastructure through the development of Cultural Heritage (CH) Ontology and semantic enrichment is aimed. The overarching objective is to enhance precision in representing and comprehending CH with a focus on sensitivity. Material and Methods: Bibliometric search was employed to the Scopus data. Scientometric analysis and mapping was conducted to scrutinize Digital Cultural Heritage (DCH) and CH ontologies. The creation of the CH Ontology was facilitated. Subsequently, CH ontology was semantically enriched by the Python programming language. Results: A discernible trend in Artificial Intelligence for Knowledge Management (KM) and in the integration of CH Ontology with Semantic Web Technologies were observed. While, a notable gap was identified in the integration of information technologies and in the context of Digital Twins. Conclusion: CH Ontology has served as a semantic platform for KM. Achieving complete integration of technologies, including Historical Building Information Modeling (HBIM) and chatbots, can pave the way for the development of a Cultural Heritage Digital Twins.