İlişkide doyum ve bağlılık: İlişkiye yapılan yatırım, algılanan ödül ve tehdidin aracı rolü
Satisfaction and commitment in relationship: Role of investment, perceived reward and perceived threat
  1. Tez No: 844191
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZGE ÖNAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLARAM BİLLUR ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İlişki İstikrarı, Algılanan Tehdit, Algılanan Ödül, Relationship Stability, Social Threat, Social Reward
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, yetişkin bireylerin romantik ilişkilerindeki ilişki doyumları ve ilişki bağlılıkları arasındaki ilişkileri ve ilişkiye yapılan yatırım, algılanan ödül ve algılanan tehdidin aracı rolünü incelemektir. Araştırmanın örneklemini romantik ilişkisi olan veya 6 aydan uzun süre ilişki deneyimi olan 315 yetişkin oluşturmaktadır. Araştırmada Demografik Bilgi Formu, İlişki İstikrarı Ölçeği ve Algılanan Sosyal Tehdit/Ödül Ölçeği kullanılmıştır. Betimsel ve ilişkisel analizlerde (İlişkisiz Grup T Testti, ANOVA, Pearson Korelasyon Analizi) SPSS 25.0 programı, ölçek uyarlama kapsamında gerçekleştirilen doğrulayıcı faktör analizinde AMOS 22.0 ve model testlerinde Hayes Process Macro 3.5 kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ilişki doyumu ile ilişki yatırımı, ilişki bağlılığı ve ödül arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. İlişki doyumu ile tehdit arasında ise negatif bir ilişki bulunmuştur.İlişki doyumu ile demografik değişkenler arasındaki ilişki incelendiğinde; ilişki doyumu puanları cinsiyet ve yaşa göre anlamlı düzeyde farklılık göstermemiştir. İlişki yatırımı ile ilişki doyumu, ilişki bağlılığı, ödül ve tehdit arasında pozitif bir ilişki vardır. Demografik değişkenler ile ilişkiye bakıldığında; kadınların erkek katılımcılardan yatırım puan ortalamalarının daha yüksek olduğu, yaşça küçük kişilerin büyüklere kıyasla ilişkilerine daha az yatırım yaptıkları söylenebilir. İlişki bağlılığı ile ilişki doyumu, ilişki yatırımı, ödül arasında pozitif bir ilişki vardır. İlişki bağlılığı puanları ile tehdit puanları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Bağlılık puanlarının cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmektedir. 18-25 yaş grubunun bağlılık puanları tüm yaş gruplarından düşük bulunmuştur. Çalışmanın bulguları, ilişki doyumu ile ilişki bağlılığı arasındaki ilişkide ödülün aracılık rolünün kısmi olduğunu, tehdidin ise aracılık rolünün bulunmadığını göstermektedir. İlişki doyumunun ilişki bağlılığı ile hem doğrudan hem de yatırım üzerinden dolaylı olarak ilişkili olduğu gözlenmiştir. Araştırma bulguları kapsamında ulaşılan sonuçlar ilgili literatür bağlamında ele alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between relationship satisfaction and relationship commitment in adult individuals' romantic relationships, and the mediating role of investment in the relationship, perceived reward, and perceived threat. The sample of the study consists of 315 adults who have a romantic relationship or have a relationship experience for more than 6 months. Demographic Information Form, Relationship Stability Scale and Perceived Social Threat/Reward Scale were used in the study. SPSS 25.0 program was used in descriptive and relational analyzes, AMOS 22.0 in confirmatory factor analysis performed within the scope of scale adaptation, and Hayes Process Macro 3.5 in model tests.As a result of the analysis, a positive relationship was found between relationship satisfaction and relationship investment, relationship commitment and reward. A negative relationship was found between relationship satisfaction and threat. When the relationship between relationship satisfaction and demographic variables is examined; relationship satisfaction scores did not differ significantly according to gender and age. There is a positive relationship between relationship investment and relationship satisfaction, relationship commitment, reward and threat. Considering the relationship with demographic variables; It can be said that women have higher average investment points than men, and younger people invest less in their relationships compared to older people. There is a positive relationship between relationship commitment and relationship satisfaction, relationship investment, and reward. No statistically significant relationship was found between relationship commitment scores and threat scores. It is seen that commitment scores do not differ significantly according to gender. The commitment scores of the 18-25 age group were lower than all age groups. The findings of the study show that reward has a partial mediating role in the relationship between relationship satisfaction and relationship commitment, while threat has no mediating role. It has been observed that relationship satisfaction is related to relationship commitment both directly and indirectly through investment. The results reached within the scope of the research findings were discussed in the context of the relevant literature.