Multipl Skleroz ve diğer nörolojik hastalıklarda beyin omurilik sıvısının analizi
Analysis of cerebrospinal fluid in Multiple Sclerosis and other neurologic diseases
  1. Tez No: 844284
  2. Yazar: BURCU GÖKÇE ÇOKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM ASLI TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, oligoklonal bant, immünoglobülin G, beyin omurilik sıvısı, Multiple sclerosis, oligoclonal band, immunoglobulin G, cerebrospinal fluid
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İleri Nörolojik ve Psikiyatrik Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Beyin omurilik sıvısı analizi, beyin, spinal kord ve meninkslerin enflamatuar, enfeksiyöz veya enfeksiyöz olmayan durumlarının değerlendirilmesi için değerli bir tanı aracıdır. Oligoklonal bant pozitifliği ve intratekal immünoglobülin G sentezi Multipl skleroz tanısında en önemli bulgulardır. Santral sinir sisteminin nörolojik, enfeksiyöz veya enflamatuar hastalıklarında, beyin omurilik sıvısında kantitatif ve kalitatif anormal immünoglobülin G bulguları saptanabilmektedir. Bu çalışmada, laboratuvar oligoklonal bant paternlerini ilgili immünoglobülin G sonuçlarıyla birlikte değerlendirmeyi, beraberinde Reibergram analizini ve beyin omurilik sıvısı indekslerini sunmayı ve bu sonuçları klinik tanı yoluyla elde edilen verilerle karşılaştırmayı ve yapılan analizlerin hastalıkların ayırıcı tanısının sağlanmasına olan etkisini göstermeyi amaçladık. Bu amaçla çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniği'ne başvuran ve çalışmaya dahil olma kriterlerini karşılayan 2273 hasta dahil edildi.
Özet (Çeviri)
Cerebrospinal fluid analysis is a valuable diagnostic tool for the evaluation of inflammatory, infectious, or non-infectious conditions of the brain, spinal cord, and meninges. Oligoclonal band positivity and intrathecal immunoglobulin G synthesis are the most important findings in the diagnosis of Multiple sclerosis. In neurological, infectious or inflammatory diseases of the central nervous system, quantitative and qualitative abnormal immunoglobulin G findings can be detected in the cerebrospinal fluid. In this study, we aimed to evaluate laboratory oligoclonal band patterns together with relevant immunoglobulin G results, Reibergram analysis and cerebrospinal fluid indices, compare these results with data obtained through clinical diagnosis, and show the effect of the analyzes on the differential diagnosis of diseases. For this purpose, 2273 patients who applied to Hacettepe University Faculty of Medicine Neurology Clinic and met the inclusion criteria were included in the study.