İzotropik elastisite teorisine göre kristallerin faz yüzeylerinde bağıl yerdeğiştirme ve elastik enerji
According to the isotropic elasticty theary relative displacement and elastic energy on phase surface of crystals
  1. Tez No: 84429
  2. Yazar: UĞUR SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİHE ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Faz yüzeyi, intirinsic dislokasyon, ikizlenme sınırı, elastik enerji, Phase surface, intrinsic dislocation, twist boundary, elastic energy
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
IV IZOTROPİK ELASTİSİTE TEORİSİNE GÖRE KRİSTALLERİN FAZ YÜZEYLERİNDE BAĞIL YERDEĞİŞTİRME VE ELASTİK ENERJİ ÖZET Bu çalışmada, elastik izotropik iki ortamın düzlemsel bir faz yüzeyi boyunca uzanan, intirinsic dislokasyonların düzenli bir hekzagonal şebekesinde, birim yüzey başına depolanan elastik enerji (Es) hesaplandı. Bunun için önce; iki ortamın periyodik faz yüzeyi yakınında yerdeğiştirme alanları, Fourier analizi kullanılarak türetildi. Sonra, bu ifadeler kullanılarak her iki kristalin simetri eksenine dik ara yüzey ve bu ara yüzeye paralel Burgers vektörleri için, birim yüzey başına depolanan elastik enerji ifadesi elde edildi. Enerji hesabı için bilgisayar programı geliştirildi. Elastik enerji değeri, fcc kristallerin (111) düzlemlerinde, intirinsic saf vida dislokasyonları sonucu oluşan küçük açılı ikizlenme sınırları ve intirinsic saf kenar dislokasyonları için hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ACCORDING TO THE ISOTROPIC ELASTICITY THEORY RELATIVE DISPLACEMENT AND ELASTIC ENERGY ON PHASE SURFACE OF CRYSTALS ABSTRACT In this work; the stored elastic energy Es, per unit surface area, which is related to a regular hexagonal network of dislocations lying on a planar interface separating two elastically isotropic media, was calculated. For this, firstly, displacement field, near the periodic phase surface of two media, was obtained from Fourier series analysis. Then, using these expressions, stored elastic energy, per unit surface area, was obtained from interface, perpendicular to symmetry axis of each crystal, and Burgers vectors which is parallel to this interface. A computer program was developed for energy calculations. The elastic energy value, was calculated for low angle twist boundaries, appeared with pure screw intrinsic dislocations of (1 1 1) planes in fee crystals, and pure edge intrinsic dislocations.