Sühreverdî'de bilginin kaynağı ve değeri
The source of knowledge and its value in Suhrawardi
- Tez No: 844335
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜFİT SELİM SARUHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Sühreverdî, İşrâk Felsefesi, bilgi, epistemoloji, Sezgi, Suhrawardi, İsraq Phiosophy, Knowledge, Epistemology, Observation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
İslâm felsefesinin ikinci felsefî okulunun kurucusu olan Sühreverdî'nin epistemolojisi, İslâm felsefe tarihinde önemli bir yere sahiptir. Onun epistemolojisi Meşşâî felsefî sistemdeki mantıksal çelişkilerin çalışmasına dayanmaktadır. Sühreverdî'nin teorisi bilgi felsefesinde iki kısım içermektedir; birinci kısmı dönemdeki yaygın olan formel mantık geleneğini kırmaktır. Sühreverdî burada Akıl, duyular, birincil bilgiler vb. aracılığıyla elde edilmiş olan bilgileri eleştirmektedir. Sühreverdî ilk önce Aristotles'in tanım teorisinin yapısını eleştirir, bu da Aristotles'in mantık'ındaki çelişkileri göstermek için ve kendi İşrâk felsefesine ilk adımı atmak için önemli bir çabadır. Sühreverdî Aristo'nun tanım teorisini yetersiz ve sınırlı olduğunu gösterir. Ona göre şimdiye kadar bilgi edinmek için sunulan teoriler bizi kısmen doğruya götürebilmiştir. Ancak hiç birisi bize kesin bilgiyi kazandırmamıştır. Sühreverdî'nin o dönemdeki felsefî geleneğine karşı olan bu görüşü onun bilgi teorisinin ikinci kısmını yol açmaktadır. İşrâk felsefesinde üstünlük müşahede ve sezgiye verilmiştir ve Meşşâî felsefesinden farklı, bu yoluyla elde edilen bilgi,“kesbî”ilimden değil“huzûrî”ilimden sayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
As the founder of the second philosophical school of Islamic philosophy, Suhrawardi's epistemology has an important place in the history of Islamic philosophy. His epistemology is based on the study of logical contradictions in the peripatetic philosophical system. Suhrawardi's theory includes two parts in the philosophy of knowledge; The first part is to break the tradition of formal logic that was common in the period. Suhrawardi, criticizes information obtained through Reason, senses, primary knowledge, etc. Suhrawardi, first of all criticizes the structure of Aristotle's theory of definition, which is an important effort to show the contradictions in Aristotle's logic and to take the first step into his own philosophy of Ishraq. Suhrawardi shows that Aristotle's definition theory is inadequate and limited. According to him, the theories presented to obtain information until now have partially been able to lead us to the truth. However, none of them has given us precise information. This view of Suhrawardi, which is against the philosophical tradition of that period, leads to the second part of his theory of knowledge. In the philosophy of ishraq, superiority is given to“Mushahada”observation and intuition, and different from Peripatetic philosophy, the knowledge obtained through this way is considered as a“Huzury”knowledge, not from“kesby”knowledge.