Mesafeli satış sözleşmesinde tüketicinin korunması
Consumer protection in the scope of distance sales contracts
- Tez No: 844349
- Danışmanlar: PROF. DR. ZARİFE ŞENOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mesafeli Satış Sözleşmesi, Ön Bilgilendirme Yükümlülüğü, Cayma Hakkı, Aracı Hizmet Sağlayıcı, Tüketicinin Korunması, Sözleşmenin İfası, Teslimat, Hasardan Sorumluluk, Distance Sales Contract, Prior Information Obligation, Right Of Withdrawal, Intermediary Service Provider, Consumer Protection, Performance Under The Agreement, Delivery, Damage Liability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günden güne gelişen teknoloji ile geliştirilen çeşitli uzaktan iletişim araçlarının kullanımı artarak, eskiden geleneksel yolla kurulan sözleşmeler artık genellikle mesafeli olarak akdedilmektedir. Bunlar içerisinde en çok kurulan sözleşme türlerden biri mesafeli satış sözleşmesidir. Mesafeli satış sözleşmesi doğası gereği tüketici için satıcı ile hiç yüz yüze gelmemesi ve aldığı ürünü sözleşme kurulmadan önce kontrol edememesi nedenleriyle oldukça dezavantajlıdır. Bu sebeple tüketicinin korunması amacıyla AB Hukukundaki gelişmeleri takiben 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun içerisinde özel hükümler düzenlenmektedir. Bunlardan en önemlileri satıcının bilgilendirme yükümlülüğü ve tüketicinin cayma hakkıdır. Güncel Kanun değişikliği ile tüketicinin korunması kapsamına özellikle internet ortamında akdedilen mesafeli satış sözleşmesinde adı geçen aracı hizmet sağlayıcının sorumluluğuna ilişkin önemli hükümler dahil edilmiş olup mevzuattaki büyük bir eksiklik kapanmıştır. İşbu çalışmanın ilk bölümünde mesafeli satış sözleşmesinin tanımı ve hukuki niteliği belirlenmekte, ikinci bölümünde sözleşmenin unsurları, şekli ve kurulması tespit edilmekte ve üçüncü bölümünde tüketicinin korunmasına yönelik olan satıcının bilgilendirme yükümlülüğü, tüketicinin cayma hakkı, teslim ve ifaya ilişkin hükümler ve aracı hizmet sağlayıcının Kanun değişikliği öncesi ve sonrası sorumluluğu incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
With the increasing use of various remote communication tools developed with the technology day by day, the contracts previously established in the traditional way are now generally concluded as distance contracts. One of the most established contract types among these is the distance sales contracts.Due to the natüre of the distance sales contract, it is very disadveantageous fort he consumers as they never come face to face with the seller and can not control the product they buy before the contract is concluded. Therefore special provisions are regulated in the Consumer Protection Law No. 6502, following the developments in EU Law in order to protect the consumer.The most important regulations are information obligation of the seller and the right of withdrawal. With the current Law amendment, important provisions regarding the responsibility of the intermediary service provider mentioned in the distance sales contract concluded on the internet have been included within the scope of consumer protection, and a major deficiency in the legislation has been eliminated. In the first part of this study, the definition and legal nature of the distance contract is determined, in the second part the elements, form and establishment of the contract are determined and in the third part the seller's obligation to inform the consumer, the consumer's right of withdrawal, the provisions regarding delivery and performance and the responsibility of the intermediary service provider before and the after the Law amendment are examined.