Trikofitozisli sığırlarda bazı akut faz proteinleri, tümör nekrozis faktör-α, interlökin-1 ve interlökin-6 düzeylerinin belirlenmesi
Determination of levels of some acute phase proteins, tumor necrosis factor-α, interluekin-1 and interluekin-6 cattle with trichophythosis
- Tez No: 754810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ MERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut Faz Proteinler, Proinflamatuar Sitokin, Trikofitozis, Sığır, Acute Phase Proteins, Cattle, Proinflammatory Cytokine, Trichophytosis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Çalışmadaki amacımız trikofitozisli sığırlarda bazı akut faz proteinler (AFP)'in ve proinflamatuar sitokin düzeylerinin belirlenmesidir. Çalışmanın hayvan materyalini 15 trikofitozisli ve 15 adet sağlıklı olmak üzere toplam 30 adet sığır oluşturdu. Çalışmada yer alan sığırların Vena jugularis'inden antikoagulansız tüplere alınan kan örnekleri 3000 rpm'de 15 dakika santrifüj edilerek serumları elde edildi. Serumlar analizler yapılıncaya kadar -20 oC'de saklandı. Elde edilen serum örneklerinde haptoglobin, serum amiloid A (SAA), seruloplazmin, albümin, total protein, tümör nekrozis faktör-α (TNF-α), interlökin-1 (IL-1) ve interlökin-6 (IL-6) analizleri yapıldı. Trikofitozisli sığırlarda haptoglobin, SAA, TNF-α, IL-1, IL-6 ve seruloplazmin düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olarak yükseldiği belirlendi. Bunun yanı sıra albümin, total protein ve globulin değerlerinin ise kontrol grubuna göre düşmekle beraber gruplar arası fark istatistik olarak anlamsız olarak belirlendi. Sonuç olarak, trikofitozisin sığırlarda biyokimyasal parametrelerde değişime neden olduğu, biyokimyasal parametrelerden özellikle de AFP'lerin kullanımının trikofitozisin teşhisine katkı sağlayacağı ve bu konuda daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Our aim in the study was to determine the levels of some acute phase proteins (APP) and proinflammatory cytokines in cattle with trichophytosis. The animal material of the study consisted of total 30 cattle, 15 with trichophytosis and 15 healthy. The blood samples taken from the Vena jugularis of the cattle in the study into tubes without anticoagulant were centrifuged at 3000 rpm for 15 minutes and their serum samples were obtained. Serum samples were stored at -20 °C until analysis. In the obtained serum samples, haptoglobin, serum amyloid A (SAA), ceruloplasmin, albumin, total protein, tumor necrosis factor-α (TNF-α), interleukin-1 (IL-1) and interleukin-6 (IL-6) analyzes were performed. It was determined that haptoglobin, SAA, TNF-α, IL-1, IL-6 and ceruloplasmin levels were statistically increased in cattle with trichophytosis compared to the control group. In addition, albumin, total protein and globulin values were lower than the control group, but the difference between the groups was statistically insignificant. As a result, it is thought that trichophytosis causes changes in biochemical parameters in cattle, the use of biochemical parameters, especially APPs, will contribute to the diagnosis of trichophytosis and more detailed studies should be done on this subject.