Akıllı telefonlar ile uygulanan dikey sıçrama testlerinin geçerlik ve güvenirliğinin belirlenmesi
Determining the validity and reliability of vertical jump tests applied with smart phones
- Tez No: 844409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM SİNAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Telefon, Dikey Sıçrama, Geçerlik, Güvenirlik, Smart Phones, Vertical Jump, Validity, Reliability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırmanın amacı, dikey sıçrama becerisinin, akıllı telefonlarda bulunan uygulamalar aracılığı ile yapılan ölçümlerinin geçerlik ve güvenirlik düzeyinin belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu, yaşları 18-25 arasında olan 42 (10 kadın, 32 erkek) sporcu ve 37 (21 kadın, 16 erkek) sedanter, toplam 79 kişi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak: Jumpmetre, Smart/speed jump, Jumpster (telefon) ve Myjump (telefon) testleri olmak üzere 4 farklı yöntem kullanılmıştır. Her bir ölçüm 2 kez tekrar edilmiş ve ölçümler arasında 5'er dakikalık dinlenme süreleri verilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde; SPSS (Ver.15) analiz programında yer alan tanımlayıcı istatistiksel analizler kullanılmıştır. Shapiro Wilk's testi sonucunda verilerin normal dağıldığı anlaşıldığından karşılaştırma analizleri için parametrik testler tercih edilmiştir. Grup içi karşılaştırmalar için“Paired Sample t Testi”, gruplar arası karşılaştırmalar için ise“Independent Sample t Testi”kullanılmıştır. Ayrıca, gruplardan elde edilen test sonuçları arasındaki ilişki katsayılarını belirlemek için Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Yanılma düzeyi“α”0,05 olarak kabul edilmiştir. Elde edilen veriler incelendiğinde; dikey sıçrama testlerinin grup içi karşılaştırma sonuçlarına göre testlerin hiçbirinde 1. ölçüm ile 2. ölçüm arasında istatistiksel olarak anlamlı fark çıkmamıştır. Kadınlarda 4 ölçüm yönteminin 1. ve 2. ölçümleri arasında sadece Smart Jump test sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark çıkarken (p0,05) diğer sıçrama testlerinin hiçbirinde 1. ölçüm ile 2. ölçüm sonuçları arasında anlamlı fark çıkmamıştır. Kadın/erkek sporcu ve sedanter katılımcıların 1. ölçüm ile 2. ölçüm skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark çıkmamıştır. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre katılımcıların gerçekleştirdiği 4 dikey sıçrama testi arasında aynı yönlü ve yüksek ilişki katsayıları bulunmuştur. Ayrıca, Jumpster ile Jumpmetre skorları arasında ve Smart Jump ile Myjump skorları arasında diğer sonuçlara göre çok daha yüksek korelasyonlar olduğu ve bu nedenle Jumpster ölçümlerinin daha çok Jumpmetre ölçümleri ile Myjump ölçümlerinin ise daha çok Smart Jump ölçümleri ile benzeştiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to determine the validity and reliability level of the measurements made through the applications on smart phones of the vertical jump skill. In total 79 individuals participated in this study. The study group of the research consisted of 42 (10 female, 32 male) athletes and 37 (21 female, 16 male) sedentary persons, aged between 18 and 25. Four different methods were used as data collection tools: respectively Jumpmeter, Smart/speed jump, Jumpster (phone) and Myjump (phone) tests. Each measurement was repeated twice and a 5-minute rest period was given between measurements. In the analysis of data; Descriptive statistical analyzes in the SPSS (Ver.15) analysis program were used. Since it was understood that the data were normally distributed as a result of Shapiro Wilk's test, parametric tests were preferred for comparison analyses.“Paired Sample t-Test”was used for in-group comparisons, and“Independent Sample t-Test”was used for intergroup comparisons. In addition, Pearson Correlation Analysis was performed to determine the correlation coefficients between the test results obtained from the groups. The error level“α”set as 0.05. When the obtained data were examined; According to the in-group comparison results of the vertical jump tests, there was no statistically significant difference between the 1st measurement and the 2nd measurement in any of the tests. While there was a statistically significant difference only between the Smart Jump test results between the 1st and 2nd measurements of the 4 measurement methods in women (p0.05), but there was no significant difference between the 1st measurement and the 2nd measurement results in any of the other jumping tests. There was no statistically significant difference between the 1st measurement and 2nd measurement scores of female/male athletes and sedentary participants. According to the results of the correlation analysis, the positive and high correlation coefficients were found between the 4 vertical jump tests performed by the participants. In addition, it can be said that there are much higher correlations between Jumpster and Jumpmeter scores and also Smart Jump and Myjump scores compared to other test results, and therefore Jumpster scores are more similar to Jump meter scores, and Myjump scores are more similar to Smart Jump scores.