Kişisel eğitmenlerin üyelerine sağladıkları egzersizde temel psikolojik ihtiyaç desteğini artırmaya yönelik bir eğitim programı
An intervention program to improve the support of basic psychological needs in exercise provided by personal trainers
  1. Tez No: 844410
  2. Yazar: MUHARREM AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Motivasyon, Müdahale, Temel psikolojik ihtiyaç desteği, Basic Psychological Need Support, Exercise, Intervention, Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı kişisel eğitmenlerin egzersiz katılımcılarına sağladıkları egzersizde temel psikolojik ihtiyaç desteğini olumlu yönde etkileyecek bir eğitim programının tasarlanıp uygulamaya koyulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda karma desen (nitel ve nicel verilerin bir arada analiz edildiği) bir çalışma planlanmıştır. Çalışmanın temel başlıkları şunlardır; 1. eğitim programının tasarlanması, 2. ölçek uyarlama 3. eğitim programının uygulanması ve etkinliğinin test edilmesidir. Eğitim programının tasarlanması aşamasında alanyazınn faydalanarak elde edilen ihtiyaç destekleyici davranışlar egzersiz alanına uyarlanmıştır. Ölçek uyarlama aşamasında spor alanında antrenörlerin sporcularına sağladığı temel psikolojik ihtiyaç desteğini ölçen Sporda Kişiler Arası Davranışlar Ölçeği kişisel eğitmenlerin özel ders verdikleri egzersiz katılımcılarına sağladıkları temel psikolojik ihtiyaç desteğini ölçme amacıyla egzersiz alanına uyarlanmıştır. Çalışmanın üçüncü aşaması olan eğitim programının uygulanması ve etkililiğinin test edilmesi aşaması yarı deneysel dizayn (kontrol grubunun olmadığı deneysel dizayn) olarak kurgulanmıştır. Bu kısımda özel ders veren kişisel eğitmenlere yüz yüze toplam 3 adet eğitim verilmiş ve spor alanından egzersiz alanına uyarlanan Egzersizde Kişiler Arası Davranışlar Ölçeği-Eğitmen Formu ile eğitim öncesi ve sonrası ölçümler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to design and implement an educational program that will aim to positively affect the provision of basic psychological needs support by personal trainers to exercise participants. In line with this purpose, a mixed-methods approach (analyzing qualitative and quantitative data together) has been planned for the study. The main headings of the study are as follows: 1. designing the educational program, 2. adapting the scale, and 3. implementing the educational program and testing its effectiveness. During the design of the educational program, need-supportive behaviors obtained by benefiting from the literature were adapted to the exercise domain. In the scale adaptation stage, the Interpersonal Behaviors Questionnaire in Sport, which measures the basic psychological needs support provided by coaches to athletes in the sports field, was adapted to the exercise domain to measure the basic psychological needs support provided by personal trainers to exercise participants. The third stage of the study, the implementation of the educational program and testing its effectiveness, was designed as a quasi-experimental design (experimental design without a control group). In this part, three face-to-face trainings were provided to personal trainers, and measurements were taken before and after the training using the Interpersonal Behaviours Questionnaire in Exercise, which was adapted from the sports field to the exercise domain.