Beden Eğitimi Öğretmenlik Alan Bilgisi testinin seçili değişkenler açısından analizi
Analysis of Physical Education Teaching Field Knowledge test in terms of selected variables
- Tez No: 844408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN DALKIRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi öğretmenlik, Beden Eğitimi Öğretmenlik Alan Testi, Lisans programı, Öğretmen Atama Süreci, Öğretmenlik Yeterliği, Physical Education Teaching Field Test, Physical Education Teaching, Undergraduate program, Teaching Qualification, Teacher Appointment Process
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmanın amacı; öğretmen adaylarının Beden Eğitimi Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin Seçili Değişkenler Açısından tespit etmektir. Bu araştırma, Beden Eğitimi Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin seçili değişkenler ile ilişkisinin incelenmesinde karma araştırma modellerinden yakınsayan paralel desen modeline göre yürütülmüştür. Araştırmada yer alan çalışma grubu 2020-2021 ve 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 73 Kadın, 111 Erkek olmak üzere toplamda 184 son sınıf öğrencisinden oluşmuştur. Beden eğitimi öğretmen adaylarının sınava yönelik görüşlerinin tespitinde nicel veri toplama aracı olarak Beden Eğitimi Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi anketi kullanılmıştır. Nitel verilerin toplanması esnasında; araştırmanın ÖABT yönelik algılarının tespit edilmesinde görüşme (mülakat) tekniğine, diğer nitel alt problemlerde doküman incelemesi tekniğine göre süreç yürütülmüştür. Beden Eğitimi Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin seçili değişkenler açısından analiz edilmesinde betimsel istatistiklere göre veriler analiz edilmiştir. Nitel verilerin çözümlenmesinde; görüşme (mülakat) formu ve ek sorulardan oluşan veriler kodlara göre tanımlanmış, kodlar birleştirilerek temalar oluşturulmuş ve son aşamada bulgular yorumlanmıştır. Diğer alt problemlerin analiz edilmesinde, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Alan Bilgisi Testi soru oranları ile Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlik Lisans Programı ders saatleri ile Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü ders içerik tanımları ve ÖABT soru içerik tanımları kod kabul edilmiş, bu kodlar önceden tespit edilen kategori ve sonrasında temalara yerleştirilerek son aşamada yorumlanmıştır. ÖABT soruların alt başlıklara göre soru oranlarının dağılımının analizinde 2021 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Kılavuzu A Grubu ve Öğretmenlik Kılavuzundan yararlanılmıştır. ÖABT'de yer alan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlik Lisans Programı ders saatlerinin program içerisinde yer alma oranlarının hesaplanmasında ders adları ve program içerisinde gösterilme oranları yüzde olarak hesaplanmıştır. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlik Lisans Programı Ders Saatlerinin ÖABT'de yer alan ders saatleri açısından program içerisinde yer alma oranlarının hesaplanmasında Yüksek Öğretim Kurumu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Lisans Programından yararlanılmış ve analizinde Microsoft Office Excel 2019 kullanılmıştır. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlik Lisans Programı ders içerik tanımları ile ÖABT soru içerik tanımlarının uyum düzeyinin tespit edilmesi aşamasında, ilk aşamada Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlik Lisans Programı ders içerik tanımlarından ve ÖABT soru içerik tanımlarından anahtar kelimeler yoluyla kodlar oluşturulmuştur. İkinci aşamada oluşturulan kodlar önceden tespit edilen alan bilgisinden 16 ders ve alan eğitiminden 3 ders başlığındaki temalara ve sonrasında Alan Bilgisi Testi 16 ve alan eğitiminden 3 ders başlığındaki temalar Alan Bilgisi Testi kategorileri ile bağıntılı kodlarda bu kategorilere yerleştirilerek yorumlanmıştır. Betimsel analiz aşamasında nitel veri analizi programı olarak MAXQDA 2020 paket programı kullanılmıştır. Araştırma problemini oluşturan“Beden Eğitimi Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin Seçili Değişkenler Açısından Analizi”çalışmasında nicel veriler ve nitel veriler ayrı ayrı olarak analiz edilmiş ve elde edilen verilerin birleştirilmesi yakınsayan paralel karma desen yapısına ve veri analiz aşamalarına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Alan Eğitimi testindeki Beden Eğitimi ve Spor Öğretim Programları, Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi, Beden Eğitimi Spor Öğrenme ve Öğretim Yaklaşımları derslerinin 2022 ÖABT yer alan soru sayısı ve 2022 ÖABT kılavuzdaki soru dağılım oranı ilişkisinin uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Nicel boyuta ait bulgularda ÖABT'nin KPSS'den önce yapılması gerektiği, ÖABT'nin nitelikli bir öğretmen seçmede gerekli bir sınav olduğu ve sınav içeriğinin gelecek zamanlarda değişeceği yönünde beklentilerinin sebebi olarak nitel boyuta ait sınav içeriği kategorisinden elde edilen bulgular ışığında, sınavın yeni olmasından kaynaklanan öğretim elemanlarının rehberlik yapmalarının ve öğretmen adaylarının hazırlık sürecinin olumsuz etkilendiği ve ayrıca soruların net olmamasından kaynaklanan ÖABT yer alan bazı derslerin zorluk derecesinde farklılık olması, soru içeriklerinin kaynaktan kaynağa değişmesi yönünde düşünceleri ile ilişkilendirilebilir. Araştırmanın nicel boyutunda ÖABT 'ye yönelik olarak öğretim elemanlarının bilgilendirme, derslerde ÖABT sorularına yer verme ve sınav kaygısı yaşayan öğretmen adaylarına rehberlik yapmalarının önemi vurgulanmıştır. Nitel boyut incelendiğinde içerik yetersizliği kategorisinde katılımcılar bu durumu; öğretim elemanlarınca ÖABT sorularına yer verilirken sınavın yapısı, hangi dersleri kapsadığı, soru sayısı ve süresi konularında bilgilendirmenin sınav başarılarına olumlu katkı sağlayacağı düşünülürken bu yönlendirme için sadece belli öğretim elemanlarınca çalışma yapıldığı, diğer öğretim elemanlarınca ise talep olması durumda sınav kaygılarına yönelik bilgi, kaynak ve ek ders konularında destek sundukları sonucuna ulaşılmıştır. Nicel boyut incelemesinde aynı zamanda ÖABT'nin öğretmen adaylarının alan bilgisini ölçmede tam anlamıyla yeterli bir sınav olmadığına ek olarak hem lisans eğitimlerini hem de öğretmen adaylarının kendilerini sınav için kısmen yeterli görmeleri nedeniyle dershane, özel ders ve kaynak kitaplara ihtiyaç duydukları sonucuna ulaşılmıştır. Nitel boyuta bu durumun nedeni incelendiğinde katılımcıların; ÖABT'nin alan bilgisini ölçmede yetersizliğini teorik bir sınav olmasına, sınavın iptal ya da hatalı sorular barındırmasına, ders içerikleri ile sınavın uyumlu olmamasına, aldıkları lisans eğitiminin yetersizliğini notların şişirilmesine, eğitimlerinin ilk yıllarında alınan derslerin tekrar edilmemesine, seçmeli derslerin sayısının artırılarak ÖABT uyumlu hale getirilmemesinden dolayı lisans eğitimi sürecinde ve sonrasında ÖABT hazırlık amacıyla öğretmen adaylarının takviye eğitim almaya ihtiyaç duymaları ile ilişkilendirdikleri düşünülebilir. Beden Eğitimi ÖABT soru içerikleri ile Beden Eğitimi Öğretmenlik Lisans program ders içeriklerinin uyumlu olduğu, 2022 Beden Eğitimi ÖABT kılavuzunda belirtilen alan bilgisi ve alan eğitimi sınav başlıklarının soru dağılımı ile Beden eğitimi ÖABT'de yer alan derslerin, Beden Eğitimi Öğretmenlik Lisans programı içerisindeki dağılım oranlarının uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda ÖSYM'nin Beden eğitimi ÖABT ile Beden Eğitimi öğretmenlik Lisans programı arasındaki soru içeriği ve dağılımını dikkate aldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the Physical Education Teaching Field Knowledge Test of pre-service teachers in terms of selected variables. This research was conducted according to the convergent parallel design model, which is one of the mixed research models, in examining the relationship between the Physical Education Teaching Field Knowledge Test and selected variables. The study group in the research consisted of a total of 184 senior students (73 females, 111 male) studying at Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Sports Sciences, Department of Physical Education and Sports Teaching in 2020-2021 and 2021-2022 academic years. The Physical Education Teaching Field Knowledge Test questionnaire was used as a quantitative data collection tool to determine the opinions of prospective physical education teachers about the exam. During the collection of qualitative data, the process was carried out according to the interview technique in determining the perceptions of the research towards TFKT and the document analysis technique in other qualitative sub-problems. In analyzing the Physical Education Teaching Field Knowledge Test in terms of selected variables, data were analyzed according to descriptive statistics. In the analysis of the qualitative data; the data consisting of the interview form and additional questions were defined according to the codes, themes were formed by combining the codes and the findings were interpreted in the last stage. In the analysis of the other sub-problems, the question rates of PEST Department Students' Field Knowledge Test, PEST Undergraduate Program course hours, PEST department course content descriptions and TFKT question content descriptions were accepted as codes; these codes were placed in the predetermined categories and then themes and interpreted in the last stage. The 2021 Public Personnel Selection Examination (PPSE) Guidelines for Group A and Teaching were used to analyze the distribution of TFKT questions according to subheadings. In the calculation of the course hours of the PEST Undergraduate Program course hours in the TFKT, the course names and the percentages of the course hours in the program were calculated as percentages. In the calculation of the ratio of PEST Undergraduate Program Course Hours in terms of course hours in TFKT, the Higher Education Institution Physical Education and Sports Teaching Undergraduate Program was used and Microsoft Office Excel 2019 was used in the analysis. In the stage of determining the level of compatibility between PEST Undergraduate Program course content definitions and TFKT question content definitions, codes were created through keywords from PEST Undergraduate Program course content definitions and TFKT question content definitions. In the second stage, the codes generated were interpreted by placing them under the previously identified themes of 16 courses from field knowledge and 3 courses from field education, and then the themes under the titles of Field Knowledge Test 16 and 3 courses from field education were interpreted by placing the codes related to the categories of the Field Knowledge Test in these categories. In the descriptive analysis phase, MAXQDA 2020 package program was used as a qualitative data analysis program. In the study of“Analysis of Physical Education TFKT in terms of Selected Variables”, which constitutes the research problem, quantitative data and qualitative data were analyzed separately and the data obtained were combined in accordance with the convergent parallel mixed design structure and data analysis stages. It has been determined that the relationship between the number of questions in the 2022 TFKT and the question distribution ratio in the 2022 TFKT guideline of the Physical Education and Sports Curricula, PEST, Physical Education and Sports Learning and Teaching Approaches courses in the Field Education test is compatible. In the findings of the quantitative dimension, the reason for the expectations that TFKT should be held before PEST, that Teaching Field Knowledge Test is a necessary exam in selecting a qualified teacher and that the content of the exam will change in the future, in the light of the findings obtained from the exam content category of the qualitative dimension; It can be associated with the thoughts that the guidance of the lecturers and the preparation process of the teacher candidates are negatively affected due to the newness of the exam, as well as the difference in the degree of difficulty of some courses in TFKT due to the lack of clarity of the questions, and that the question content changes from source to source. In the quantitative dimension of the study, the importance of instructors' informing about TFKT, including TFKT questions in the lessons and providing guidance to pre-service teachers who experience test anxiety was emphasized. When the qualitative dimension was analyzed, in the category of insufficient content, the participants thought that informing the instructors about the structure of the exam, which courses it covers, the number and duration of questions would contribute positively to their exam success, but it was concluded that only certain instructors were working for this guidance, while other instructors provided support in the form of information, resources and additional courses for exam concerns in case of demand. When the quantitative dimension was examined, it was concluded that in addition to the fact that TFKT is not a fully adequate exam to measure the content knowledge of pre-service teachers, both undergraduate education and pre-service teachers consider themselves partially adequate for the exam and therefore they need tutoring, and resource books. When the reason for this situation is examined in the qualitative dimension, it can be thought that the participants associate the inadequacy of TFKT in measuring field knowledge with the fact that it is a theoretical exam, the exam contains canceled or incorrect questions, the exam is not compatible with the course content, the inadequacy of the undergraduate education they received with the inflation of the grades, the courses taken in the first years of their education are not repeated, and the number of elective courses is not made compatible with TFKT by increasing the number of elective courses, and the prospective teachers need to receive supplementary education for TFKT preparation during and after undergraduate education. It has been determined that the question contents of the Physical Education TFKT and the Physical Education Teaching Undergraduate program course contents are compatible, the question distribution of the field knowledge and field education exam titles specified in the 2022 Physical Education TFKT guide and the distribution rates of the courses in the Physical Education TFKT within the Physical Education Teaching Undergraduate program are compatible. In line with this information, it can be said that the Student Selection and Placement Center took into account the question content and distribution between the Physical Education TFKT and the Physical Education teaching undergraduate program.