İktisadi düşünce tarihinde Avusturya İktisat Okulu: Temsilcileri, felsefeleri, teorileri, metodolojileri
Austrian School of Economics in the history of economic thought: Its representatives, philosophies, theories, methodologies
  1. Tez No: 844427
  2. Yazar: BUKET ERMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN NAKİBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Economics, Economic History, Economic Thought, Antiquity, Middle Ages, Mercantilism, Physiocracy, Classical School, Neo-classical School, Austrian School
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
İnsanlık tarihi boyunca dünyada sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda köklü ve önemli değişimler yaşanmıştır. Nüfusun artması ile insanlar yeni yerler keşfetme isteği, barınma, giyinme, yiyecek ihtiyaçlarının da artmasına sebep olması nedeniyle insanları, kıt olan kaynakları en iyi şekilde nasıl kullanmaları gerektiği konusunda araştırmaya itmiştir. Bu sebeplerden dolayı insanlar özellikle temel ihtiyaçlarını karşılamak için ekonomik olarak çeşitli faaliyetlerde bulunmuşlardır. Bu doğrultuda ilk insan topluluklarının ortaya çıkmasıyla iktisadi faaliyetlerin başladığı kabul edilmiştir. İktisadın tarihinin başlangıcı ise ilkçağ, Orta çağ, eski Yunan, Mısır ve Çin gibi uygarlıklara kadar dayandırılmıştır. İlk uygarlıkların iktisat bilimine bilimsel olarak katkı sağlamadığını, ancak dönemindeki iktisadi faaliyetlerle iktisadın temelinin atılması yönünden önemli oldukları kabul edilmiştir. Tarih, başlangıcı ve sonu belli olmayan bir inceleme alanı olarak kabul edilmiştir. İktisat tarihinin de başlangıcının insanlık tarihi kadar eski olduğu kabul edilmekle birlikte, insanoğlunun var olduğu andan itibaren iktisadi faaliyetlerin yapıldığı belirtilmiştir. Bilimsel anlamda iktisat ise yeni bir bilim dalı olarak kabul edilmiştir. İktisadın tarihinin diğer bilim dallarına göre daha yeni olmasının nedeni olarak Klasik Okulun kurucusu olan Adam Smith tarafından 1776 yılında yazılmış olan 'Ulusların Zenginliği 'adlı eseri iktisadın bilimsel açıdan ele alınan ve kapsamlı şekilde çerçevesinin çizildiği ilk iktisat kitabı olarak kabul edilmiştir. Toplumsal gelişme ve değişimlerin yaşanması, iktisadi yapıda da bu değişimlerin yaşanmasına sebep olmuştur. İktisadi olarak ortaya çıkan gelişmeler, bu alanda farklı düşüncelerin de ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu doğrultuda iktisadi düşünce tarihi içinde yeni düşünce okullarını ortaya çıkmasını sağlamıştır. İktisatçıların yaşadıkları dönemde ortaya çıkan iktisadi sorunlara çözüm arayışları, geliştirdikleri teoriler ve kullanmış oldukları yöntemlerin farklılık göstermesi düşünce okullarının da farklı görüşler ortaya koymasına sebep olmuştur. Günümüzde araştırma ve inceleme alanı geniş olan iktisat okullarının temelinin insanlık tarihi kadar eski olmasına yol açan en büyük etken ise insanoğlunun var olduğu andan itibaren ekonomiyle iç içe olması olmuştur. Tarihsel süreç içinde iktisadi düşünceler açısından gelişmeler yaşanmış, farklı değerlendirmeler ortaya çıkmıştır. Bir önceki dönemin düşünce yapılarından etkilenerek yeni iktisadi düşünceler ortaya koyan düşünürler bu doğrultuda yeni iktisat okullarını da ortaya çıkarmıştır. Ortaya çıkan iktisat okullarının iktisadi düşünce tarihine yön vererek, önemli katkıları olmuştur. İktisat okullarından biri de Avusturya İktisat Okulu olmuştur. Avusturya İktisat Okulu, dönemin iktisatçısı olarak kabul edilen Carl Menger tarafından kurulmuştur. Carl Menger'in bu dönemde Klasik İktisat Okulunun teorilerini eleştirmesi ve Menger'in eleştirilerine Alman Tarihçi Okul tarafından kabul edilmeyerek karşı çıkılması ile aralarında başlayan metot tartışması sonucu Avusturya İktisat Okulu kurulmuştur. Avusturya İktisat Okulu düşünsel, felsefi, teorik ve metodolojik açıdan yapmış oldukları önemli katkılarla iktisat bilimini daha sağlam temellere oturtmuştur. Marjinalist devrimin kuruluşunda öncü rol oynayan Avusturya İktisat Okulu, önemli temsilcileri ve ilkeleri ile iktisadi düşünce tarihine katkı sağlamıştır. 'İktisadi Düşünce Tarihinde Avusturya İktisat Okulu: Temsilcileri, Felsefeleri, Teorileri, Metodolojileri' adlı yüksek lisans tez çalışmasında iktisadın, iktisadi düşünce tarihi içindeki gelişimi ele alınarak, okulun iktisadi düşünce tarihine yapmış olduğu katkıları ile okulun önemli temsilcileri ve ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışma sonuç bölümüyle tamamlanarak, iktisat alanına kazandırılmıştır. Anahtar Kelime: İktisat, İktisat Tarih, İktisadi Düşünce, İlkçağ, Orta Çağ, Merkantilizm, Fizyokrasi, Klasik Okul, Neoklasik Okul, Avusturya Okulu.
Özet (Çeviri)
Throughout human history, there have been radical and important changes in social, cultural and economic areas in the world. With the increase in population, people's desire to explore new places and their needs for shelter, clothing and food have increased, thus pushing people to research on how to use scarce resources in the best way. For these reasons, people have engaged in various economic activities, especially to meet their basic needs. In this regard, it is accepted that economic activities began with the emergence of the first human communities. The beginning of the history of economics dates back to civilizations such as antiquity, the Middle Ages, ancient Greece, Egypt and China. It has been accepted that the first civilizations did not contribute scientifically to the science of economics, but they were important in laying the foundations of economics through the economic activities of their period. History has been accepted as a field of study with an unknown beginning and end. Although it is accepted that the beginning of economic history is as old as human history, it has been stated that economic activities have been carried out since the beginning of human beings. In scientific terms, economics has been accepted as a new branch of science. The reason why the history of economics is newer than other branches of science is that his work titled 'The Wealth of Nations', written in 1776 by Adam Smith, the founder of the Classical School, is accepted as the first economics book in which economics is discussed scientifically and its framework is drawn comprehensively. Social developments and changes have also caused these changes in the economic structure. Economic developments have led to the emergence of different ideas in this field. In this direction, it has enabled the emergence of new schools of thought in the history of economic thought. Economists' search for solutions to the economic problems that emerged in their time, the theories they developed and the methods they used differed, causing schools of thought to put forward different views. The biggest factor that has caused the foundations of economic schools, which have a wide range of research and examination areas today, to be as old as human history, is that human beings have been intertwined with the economy since the moment of their existence. Throughout the historical process, there have been developments in terms of economic thoughts and different evaluations have emerged. Thinkers who put forward new economic ideas, influenced by the thought structures of the previous period, also created new economic schools in this direction. The emerging schools of economics have made significant contributions to the history of economic thought. One of the schools of economics was the Austrian School of Economics. The Austrian School of Economics was founded by Carl Menger, who is considered the economist of the period. The Austrian School of Economics was founded as a result of the methodological debate that started between Carl Menger when he criticized the theories of the classical economics school and Menger's criticisms were not accepted and opposed by the German Historical School. The Austrian School of Economics has placed the science of economics on a more solid foundation with the important contributions they made in intellectual, philosophical, theoretical and methodological terms. The Austrian School of Economics, which played a leading role in the establishment of the marginalist revolution, contributed to the history of economic thought with its important representatives and principles. In his master's thesis titled“Austrian School of Economics in the History of Economic Thought: Representatives, Philosophies, Theories, Methodologies”, the development of economics in the history of economic thought was discussed and the school's contributions to the history of economic thought were evaluated within the framework of the important representatives and principles of the school. The study was completed with the conclusion section and brought into the field of economics.