Lavanta (Lavandula angustifolia) bitkisinden izole edilen endofitik bakterilerin antifungal etkisinin belirlenmesi
Determination of antifungal effect of endophytic bacteria isolated from lavender (Lavandula angustifolia) plant
- Tez No: 844451
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNCİ GÜLER GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Ziraat, Biology, Microbiology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Antagonistik aktivite, tıbbı ve aromatik bitkiler, Lavandula angustifolia, Antagonistic activity, medicinal and aromatic plants, Lavandula angustifolia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, lavanta bitkisinin kök ve kök boğazından 70 endofitik bakteri izole edilmiştir. Bu izolatların morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal aktiviteleri incelenmiştir. Endofitik izolatların patojenlere karşı % inhibisyon oranları Neoscytalidium dimidiatum'a karşı %89 ile %3,7 arasında Fusarium culmorum'a karşı ise %88 ile %8 arasında ve Fusarium oxysporum'a karşı %71,8 ile %36,1 arasında farklılık göstermiştir. İzolatların fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri, antagonistik aktiviteleri, enzim aktiviteleri, siderofor üretimleri dikkate alınarak etkili 5 izolat seçilmiştir. İn-vitro koşullarda etkili bulunan 5 izolatın 16S rRNA gen tabanlı sekans analizi sonucuna göre LA 24, LA25, LA32, LA58 ve LA62 kodlu izolatların Bacillus spp. olduğu tespit edilmiştir. İn-vivo serada yapılan saksı denemesi çalışmaları sonucunda, kök daldırma ve toprağa inokule edilen Bacillus spp. (LA24+LA62) karışımları ile inokule edilmiş lavanta bitkilerinde diğer endofitik bakteri izolatlarına ve kontrole göre daha iyi sonuçlar vermiştir. Bu uygulamanın lavanta bitkisinin bitki boyu, yaş ağırlık, kuru ağırlık, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı ve kök uzunluğu ve hastalıklara karşı en etkili sonuçlar verdiğini göstermiştir. Bunu takip eden diğer etkili uygulama ise lavanta bitkilerine inokule edilmiş Bacillus sp. (LA25) bakteri uygulaması olmuştur. Çalışmadan elde edilecek sonuçlar ile endofitik bakterilerin sürdürülebilir organik lavanta yetiştiriciliğinde diğer endofitik bakteri izolatlarına ve kontrole göre etkili bulunan izolatın daha sonra ticari olarak kullanılmak üzere sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, 70 endophytic bacteria were isolated from the root and crown of the lavender plant. The morphological, physiological and biochemical activities of these isolates were examined. The % inhibition rates of endophytic isolates against pathogens varied between 89% and 3.7% against Neoscytalidium dimidiatum, between 88% and 8% against Fusarium culmorum, and between 71.8% and 36.1% against Fusarium oxysporum. Five effective isolates were selected, taking into account the physiological and biochemical properties, antagonistic activities, enzyme activities and siderophore production of the isolates. According to the results of 16S rRNA gene-based sequence analysis of five isolates that were found to be effective in in-vitro conditions, isolates coded LA 24, LA25, LA32, LA58 and LA62 were identified as Bacillus spp. It has been determined that. As a result of the pot trial studies carried out in the in-vivo greenhouse, Bacillus spp. was detected by root dipping and inoculated into the soil. Lavender plants inoculated with (LA24+LA62) mixtures gave better results than other endophytic bacterial isolates and the control. It has been shown that this application gives the most effective results against plant height, fresh weight, dry weight, root fresh weight, root dry weight and root length of the lavender plant and against diseases. Another effective application that follows is Bacillus sp. inoculated into lavender plants. (LA25) bacteria has been applied. With the results obtained from the study, the isolate found to be effective in the sustainable organic lavender cultivation of endophytic bacteria compared to other endophytic bacterial isolates and the control will be offered for commercial use later.