Hemiplejik hastalarda unilateral ve bilateral ayak-ayak bileği ortezinin denge, yürüyüş, performans ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of unilateral and bilateral ankle-foot orthosis on balance, gait, performance and daily living activities in hemiplegic patients
  1. Tez No: 844533
  2. Yazar: CANAN ÖLÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN BAYRAMLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Hemipleji, Ortez, Ayak-Ayak Bileği Ortezi, Bilateral, AFO, Hemiplegia, Orthosis, Ankle-Foot Orthosis, Bilateral, AFO
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protez Ortez Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmamızın amacı, hemiplejik hastalarda unilateral ve bilateral ayak-ayak Bileği ortezi (AFO)'nin denge, yürüyüş, performans ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmaya yaş ortalaması 59,16±12,99 yıl olan, Brunnstrom evrelemesinde alt ekstremite evre 3 ve üstü olan, koopere 38 birey dahil edildi. Bireyler bilateral ve unilateral AFO'lu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Gruplar, tedavi öncesi AFO'lu ve 6 hafta sonra tedavi sonrası AFO'lu olarak değerlendirildi. Tüm hastalarda 6 haftalık süre boyunca AFO kullanımıyla birlikte aldıkları konvansiyonel tedaviye devam edildi. Bireylerde; statik dengeyi ölçmek için Tek Ayak Üzerinde Durma Testi, dinamik dengeyi değerlendirmek için Berg Denge Ölçeği (BDS) ve Zamanlı Kalk Yürü Testi (ZKYT), yürüme hızını ölçmek için 10 Metre Yürüme Testi (10MYT), yürüme mesafesini değerlendirmek için 1 Dakika Yürüme Testi (1DYT) ve günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığı ölçmek için Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ) kullanıldı. Elde edilen veriler sonucunda, grupların kendi içindeki tedavi öncesi ve tedavi sonrası değerlendirmelerine bakıldığında, statik ve dinamik dengede, yürüyüş hızı ve yürüme mesafesinde ve fonksiyonel bağımsızlıkta tedavi sonrası lehine iyileşmeler gözlendi (p0,05). Sonuç olarak, hemiplejik hastalarda denge, yürüyüş, performans ve günlük yaşam aktiviteleri açısından unilateral AFO ile bilateral AFO kullanımının aynı etkilere sahip olduğu belirlendi. Statik AFO kullanılarak yürüyüş simetrisi açısından değerlendirilmelerin yapıldığı ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to investigate the effects of unilateral and bilateral Ankle-Foot Orthosis (AFO) on balance, gait, performance and daily living activities in hemiplegic patients. 38 cooperative individuals with a mean age of 59.16±12.99 years and lower extremity stage 3 and above in Brunnstrom staging were included in the study. Individuals were divided into two groups: bilateral and unilateral AFO. The groups were evaluated as those with AFO before treatment and those with AFO after 6 weeks. All patients continued their conventional treatment along with the use of AFO for a period of 6 weeks. In individuals; One Leg Standing Test to measure static balance, Berg Balance Scale (BDS) and Timed Up and Go Test (ZKYT) to evaluate dynamic balance, 10 Meter Walk Test (10MYT) to measure walking speed, 1 Minute Walk Test (to evaluate walking distance) 1MWT) and the Functional Independence Scale (FBI) were used to measure independence in daily living activities. As a result of the data obtained, when the pre-treatment and post-treatment evaluations of the groups were examined, improvements in functional independence, static and dynamic balance, walking speed and walking distance were observed in favor of post-treatment (p0.05). As a result, it was determined that the use of unilateral AFO and bilateral AFO had the same effects in terms of balance and gait in hemiplegic patients. Further studies are needed to evaluate gait symmetry using static AFO.