Antalya-ibradı ilçesi örneğinde yaşlıların yerel yaşam durumlarına bağlı profilleri
Profiles of elderly people depending on their local living situation in Antalya-ibradi district example
- Tez No: 844585
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TUFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Geriatri, Sosyoloji, Demography, Geriatrics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Durumu, Yaşam Memnuniyeti, Yaşlanma, Yaşlılık, Gerontoloji, Living Situation, Life Satisfaction, Aging, Old gae, Gerontology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Antalya ili İbradı ilçesinde yaşayan 65 yaş üstü yaşlıların yaşam durumlarını belirleyerek yaşam durumunun heterojen yapısını ortaya çıkarmak, avantajlı ve dezavantajlı yaşam durumu profillerini belirlemektir. Bu amaca ulaşmak için araştırma kapsamında belirlenmiş olan temel hedef, yaşlılığın profilini yerel düzlemde çizmektir. Yöntem: Araştırmanın evrenini Türkiye'deki yaşlılar, örneklemini ise Antalya ili İbardı ilçesinde yaşayan 161 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmada çoktan seçmeli toplamda 75 maddelik anket formu kullanılmış tarama modelinde yapılmış saha çalışmasıdır. Verilerin analizinde SPSS 29 paket programı kullanılmıştır. Anket formunda yaşlılıkta yaşam durumunun boyutları; gelir, maddi koşullar, sosyal ilişkiler, eğitim ve katılım, sağlık, sosyal destek ağı demografik bilgiler ve yaşam memnuniyeti çerçevesinde incelenmiştir. Bulgular: Toplamda 97 erkek 64 kadın olmak üzere 161 gönüllü yaşlı çalışmaya katılmıştır. Demografik verilerle yaşam durumu boyutlarını analiz edilmiş, sonuçları 36 adet tablo ile sunulmuştur. Araştırma sonucunda katılımcıların %67'sinin yaşamından memnun olduğu, %12'sinin ise memnun olmadığını belirtmiştir. Yaşam memnuniyeti düzeyi ve yaşamayı arzu ettikleri yaşam süresi arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Yaşam memnuniyeti ile yaş, cinsiyet ve medeni durum arasında anlamlı ilişkilerin olmadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların eğitim düzeyleri ve sağlık durumları arasında yüksek düzeyde istatistiksel ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışma literatür gözden geçirildiğinde yerelde yaşam durumunun tüm yönleriyle araştırıldığı ilk saha çalışması özelliğini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim is to reveal the heterogeneous structure of the living situation of the elderly over the age of 65 living in İbradı district of Antalya province and to determine their advantageous and disadvantageous living situation profiles. To achieve this goal, the main goal determined within the scope of the research is to draw the profile of old age at the local level. Method: The population of the research consisted of the elderly in Turkey, and the sample consisted of 161 participants living in the İbardı district of Antalya. It is a field study conducted in the survey model, in which a multiple choice survey form with a total of 75 items was used in the research. SPSS 29 package program was used to analyze the data. Dimensions of the living situation in old age in the survey form; income, financial conditions, social relations, education and participation, health, social support network were examined within the framework of demographic information and life satisfaction. Results: A total of 161 elderly volunteers, 97 men and 64 women, participated in the study. Demographic data and living situation dimensions were analyzed, and the results were presented in 36 tables. As a result of the research, 67% of the participants stated that they were satisfied with their lives, while 12% were dissatisfied. No statistically significant relationship was found between the level of life satisfaction and the life expectancy they wish to live. It was determined that there were no significant relationships between life satisfaction and age, gender and marital status. A high level of statistical relationship was determined between the participants' education levels and health conditions. Conclusion: When the literature is reviewed, this study is the first field study in which all aspects of the local living situation are investigated.