Neoliberal dönüşümün su yönetimi politikalarına yansıması bağlamında karşılaştırmalı bir analiz: İngiltere-Galler ve Türkiye
A comparative analysis of the reflection of neoliberal transformation to water management policies: England-Wales and Turkey
- Tez No: 844617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ARAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İngiltere-Galler, Neoliberal Politikalar, Özelleştirme, Su Kanunu, Su Yönetimi, England-Wales, Neoliberal Policies, Privatization, Water Law, Water Management
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Su yönetimi; kaynakların bilinçli kullanılması, korunması, sürdürülebilirliği ve planlanması gibi birçok faktörü içeren bir kamu politikasıdır. Su kaynaklarında arz talep dengesinin giderek bozulması ve çevresel etkiler su kaynaklarının etkin yönetimini gerekli kılmaktadır. Su hizmetleri özel sektör eliyle, kamu-özel ortaklıklarıyla veya kamu tekelinde yürütülebilmektedir. Uluslararası kuruluşların da etkisiyle her ülke sosyo ekonomik yapısı doğrultusunda farklı su yönetimi modellerini benimsemektedir. Bu çalışmanın amacı neoliberal politikaların su yönetimine etkisini Türkiye bağlamında incelemektir. Bu nedenle özelleştirmeyi başarılı bir şekilde gerçekleştiren İngiltere-Galler ile Türkiye; neoliberal politikalar sonrası değişen su yönetimi yapı ve işleyişi çerçevesinde analiz edilmiştir. İngiltere-Galler ve Türkiye'nin su yönetimi modellerinin benzerlik ve farklılıkları araştırılmıştır. Veri toplama tekniği olarak belge analizi kullanılmıştır. İngiltere-Galler ve Türkiye su yönetiminin analizi için hukuki belgeler, politika belgeleri, araştırma raporları tarihsel dönemlere ayrılarak incelenmiştir. Elde edilen verilere göre Türkiye'de merkeziyetçi bakış açısı hakimdir ve merkezi idare su yönetiminde baş aktördür. Ancak entegre bir su yönetimi modeli oluşturulamamıştır. Su yönetiminde etkinliğe öncelik verilmediği, kararların söylem düzeyinde kaldığı görülmektedir ki bunun en somut örneği 25 yıl önce politika belgelerinde yer alan Su Kanunu Taslağının 2023 yılına gelindiğinde halen yasalaşamamasıdır.
Özet (Çeviri)
Water management is a public policy that includes many factors such as the conscious use of resources, conservation, sustainability and planning. The deterioration of the supply-demand balance in water resources and environmental impacts necessitate the effective management of water resources. Water services can be carried out by the private sector, public-private partnerships or public monopoly. With the influence of international organizations, each country adopts different water management models in line with its socio-economic structure. The aim of this study is to examine the impact of neoliberal policies on water management in the context of Turkey. For this reason, England-Wales and Turkey, which have successfully carried out privatization, are analyzed within the framework of the changing water management structure and functioning after neoliberal policies. The similarities and differences between the water management models of England-Wales and Turkey were investigated. Document analysis was used as data collection technique. Legal documents, policy documents and research reports were analyzed by dividing them into historical periods for the analysis of water management in England-Wales and Turkey. According to the data obtained, a centralist perspective prevails in Turkey and the central administration is the main actor in water management. However, an integrated water management model has not been established. It is seen that efficiency in water management is not prioritized and decisions remain at the level of rhetoric, the most concrete example of this is that the Draft Water Law, which was included in policy documents 25 years ago, has still not been enacted by 2023.