Kâmil Erdem öykülerinde metinler arasılık
Intertextuality in Kamil Erdem's stories
  1. Tez No: 844655
  2. Yazar: GÜLAY YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öykü, metinler arasılık, Kâmil Erdem, okur, yorum, Story, intertextuality, Kâmil Erdem, reader, commentary
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kâmil Erdem Öykülerinde Metinler Arasılık, yazarın Yok Yolcu, Bir Kırık Segâh, Şu Yağmur Bir Yağsa kitaplarında bulunan öykülerde metinler arası ilişkilere odaklanan, metinler arasılığın üretilen yeni metne etkilerini sorgulayan, ilgilerin açıklanmasında edebiyat, tarih, siyaset bilimi, sosyoloji, müzik ve resim gibi alanlardan faydalanan bir araştırmadır. Çalışma;“Metinler Arasılık Kuramı”,“Kâmil Erdem Öykülerinde Metinler Arasılık”başlıklarını taşıyan iki ana bölümden oluşmuştur. Çalışmanın“Giriş”bölümünde yazara ait biyografi bilgisi verilmiştir.“Metinler Arasılık Kuramı”başlığı taşıyan birinci bölümde metinler arasılık kuramı ve tarihçesi özetlenmiş, ikinci bölümde öyküler okur merkezli bir bakışla, metinler arasılık kuramına uygun olarak tahlil edilmiştir. Yazarın bilinçli olarak kurucu yapı ögesi olarak kullandığı metinler arası ilgiler kimi öykülerinde de ekininden ve ilgilerin çağrışım ortaklığından doğmuştur. Yazar, öykünün gizlerini çözecek katılımcı olarak okuru, metnin üretimine dâhil etmiştir. Metinler Arası ilgiler vasıtasıyla öykülerin derin yapısında; karakter, mekân, zaman ögelerinin inşasında şiirsel ve düşsel etki artırılmış, öykü türünün az sözle çok şey söyleme tutumuna uygun olarak üslup yoğunluğu sağlanmış ve çoğunlukla öykülerin mesajını taşıyan toplumcu gerçekçi temalara referans verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Intertextuality in Kâmil Erdem's Stories is a study that focuses on intertextual connections in the stories of author's books; Yok Yolcu, Bir Kırık Segâh, Şu Yağmur Bir Yağsa, examines the impacts of new texts produced by intertextuality by exploiting disciplines such as literature, history, political science, music and painting to explain connections. The study consists of two main parts;“Intertextuality Theory”and“Intertextuality in Kâmil Erdem's Stories”. In the“Introduction”part of the study, biographical information of the author was presented. In the first part of the study, the theory of intertextuality and its history were summarized, thereafter, in second part, the stories were analyzed with a reader-centered perspective, in accordance with the theory of intertextuality. The intertextual connections the author used consciously as founding structural element in some of his stories arose from his culture as well as collective connotations of connections. The author incorporated the reader in the production of the text as a participant to uncover the mysteries of the story. Within the profound structure of the stories by means of intertextual connections; the poetic and imaginative impacts were enhanced in the construction of character, place and time elements, stylistic intensity was provided in accordance with the characteristic of story writing; namely, saying a lot with few words and references were quoted to social realist themes that convey, mostly, the massage of the stories.