مستقبل العملات الرقمية من منظور الاقتصاد الاسلامي
İslam iktisadı perspektifinden dijital para birimlerinin geleceği
  1. Tez No: 925195
  2. Yazar: HAZEM ELSAYED RADWAN ATTIA SHABKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSAMA AL HAMWI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Encrypted Digital Currencies, Blockchain Technology, Monetary Policy, Functions of Money
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Kripto paraların doğasını, özelliklerini, türlerini, işlevlerini, gelişimini ve finansal işlemlerde kullanılan teknikleri belirterek, ekonomistlerin ve merkez bankalarının avantajlarını, dezavantajlarını, risklerini ve görüşlerini izleyerek; Korona salgını, Ukrayna savaşı ve diğerleri gibi küresel kriz dönemlerinde faydalarını ve elektronik ticarette bir ödeme aracı olarak kullanılmalarını izleyerek ve ardından bu para birimlerini çevreleyen teknik ve gerçekçi konular hakkında bilgilendirdikten sonra onlar hakkında bir yargıya varmak için tüm bunları İslam ekonomistlerinin önüne koyarak tahmin etmeyi amaçlayan çalışma, ülkedeki tarihsel aşamalar boyunca para birimlerinin gelişimini tanımlamak için tümevarımcı yaklaşım kullanılmıştır. İslami; kripto para birimlerine ve Şeriat alimlerinin her aşamada onlarla nasıl başa çıktıklarına kadar; daha sonra hukukçunun tam bilgisine ve doğru içtihat kuralını inşa etmesini sağlayan bilgilere ulaşmak için tüm yönleriyle blok zinciri teknolojisinin incelenmesi; daha sonra bu para birimlerinin yerel, bölgesel ve küresel düzeyde geleceği ve İslam ekonomisinin onlarla kabul, ret veya nezaketle ne ölçüde etkileşime girdiği hakkındaki algıların geliştirilmesi ve çalışma bir dizi sonuca ulaştı, bunların en önemlisi: para biriminin ihraç edilmesinin devletin vazgeçilmemesi gereken doğal bir hakkı olduğu ve içtihat konseyleri tarafından verilen kararların çoğunun Bitcoin tek başına dijital para birimlerini değerlendirmek için bir model olarak kullanılırken, Ethereum ve Cardano gibi sonraki nesiller, yönetişimin esasını değiştiren ilk nesil Bitcoin'in sorunlarının çoğunu ele aldı. Bu nedenle çalışma, eyalet veya bölgesel düzeyde resmi bir dijital para birimi çıkarmanın gerekliliğini önerdi. Anahtar kelimeleri: Kripto Para Birimleri, Blockchain Teknolojisi, Maliye Politikası, Para Fonksiyonları.
Özet (Çeviri)
The study delves into predicting the future of cryptocurrencies by comprehensively explaining their nature, characteristics, types, functions, and developmental trajectory. It evaluates the techniques utilized in financial transactions, scrutinizing their advantages, disadvantages, and associated risks, while considering the viewpoints of economists and central banks. Additionally, it assesses their utility during global crises like the COVID-19 pandemic and geopolitical conflicts such as the Ukrainian war, as well as their role in e-commerce as a payment mechanism. The study seeks input from Islamic economic jurists to formulate judgments on cryptocurrencies, after providing them with insights into the technical and practical aspects of these digital currencies. Employing an inductive approach, it traces the historical evolution of currency forms within Islamic states leading up to the emergence of cryptocurrencies, and examines how Sharia scholars have addressed them over time. Furthermore, the study thoroughly investigates blockchain technology to equip jurists with a comprehensive understanding, enabling them to make informed jurisprudential rulings. It also explores perceptions regarding the future of cryptocurrencies at local, regional, and global levels, and evaluates the extent of interaction between Islamic economies and these digital assets, whether through acceptance, rejection, or refinement. Key findings include affirming the inherent right of the state to issue currency and highlighting the evolution in jurisprudential rulings, with Bitcoin initially serving as the primary model but subsequent generations like Ethereum and Cardano addressing earlier limitations. The study advocates for the establishment of official digital currencies at the state or regional level to adapt to the changing financial landscape.