Sistemik inflamatuar indekslerin prematüre retinopatisinin prognozu ve tanısındaki rolleri
The roles of systemic inflammatory indexes in the prognosis and diagnosis of retinopathy of prematurity
  1. Tez No: 844703
  2. Yazar: BİLGE TARIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, Sistemik inflamatuar indeksler, Tam kan sayımı, Retinopathy of prematurity, Systemic inflammatory indices, Complete blood count
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Prematüre retinopatisi (PR) ile sistemik inflamatuar indeksler arasındaki ilişkiyi incelemek ve PR oluşumundaki risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya prospektif olarak PR açısından taranan 174 prematüre yenidoğan dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri ve PR açısından risk faktörleri not edildi. Hastalar PR gelişen ve PR gelişmeyen hastalar olmak üzere 2 gruba ve aynı zamanda grup 1 (PR olmayan), grup 2 (PR olan, tedavi gerektirmeyen), grup 3 (PR olan, tedavi gerektiren) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Tüm hastalarda doğumu takiben ilk 24 saatte, postnatal 1. ayda ve postnatal 2. ayda olmak üzere hemogram tetkiki bakıldı. Tam kan sayımından elde edilen beyaz küre, trombosit, nötrofil, lenfosit, monosit, NLR (Neutrophil to lymphocyte ratio), PLR (Platelet to lymphocyte ratio), LMR (Lymphocyte to monocyte ratio), SII (Systemic immune inflammatory index), SIRI (Systemic inflammation response index) ve PIV (Pan-immune-inflammation value) parametreleri gruplar arasında kıyaslandı. Bulgular: Hastalar 2 gruba ayrıldığında 87 hasta PR (+), 87 hasta PR (-) idi. PR (+) olan grupta PR (-) olan gruba göre doğumu takiben ilk 24 saatte bakılan SII, SIRI ve PIV (p:0.020, p:0.007, p:0.003); postnatal 1. aydaki LMR (p:0.006) ve postnatal 2. aydaki PLR, SII ve PIV (p:0.045, p:0.010, p:0.021) istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Ayrıca hastalar 3 grup olarak incelendiğinde gruplar grup 1'den grup 3'e doğru sırasıyla 87 hastadan, 68 hastadan ve 19 hastadan oluşmaktaydı. Doğumu takiben ilk 24 saatteki SIRI ve PIV grup 2'de grup 1'e kıyasla daha düşük görüldü (p:0.017, p:0.005). Postnatal 1. ayda LMR'nin grup 3'te grup 1'e kıyasla daha düşük olduğu izlendi (p:0.005). Postnatal 2. ayda ise PLR ve SII grup 3'te grup 1'e göre istatistiksel anlamlı olarak daha düşüktü (p:0.009, p:0.016). Yapılan çok değişkenli lojistik regresyon analizine göre PR için anlamlı olan bağımsız değişkenlerin düşük doğum haftası, sepsis varlığı ve doğumu takiben ilk 24 saatteki monosit değerinin düşüklüğü olduğu görüldü (OR: 0.559, %95 CI: 0.447-0.700, p:0.000*; OR: 2.740, %95 CI: 1.017-7.386, p:0.046; OR: 0.258, %95 CI: 0.074-0.897, p:0.033). Sonuç: Yapılan analizler, prematüre bebekler doğduktan sonra ilk gün bakılan SII, SIRI ve PIV; postnatal 1. ayda bakılan LMR ve postnatal 2. ayda bakılan PLR, SII ve PIV değerlerinin düşük çıkmasının PR gelişimi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Düşük doğum haftasının, sepsis varlığının ve doğumu takiben ilk 24 saatteki monosit değerinin düşüklüğünün ise PR oluşumu ve prognozunda en önemli risk faktörleri ve tahmin edici parametreler olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the relationship between retinopathy of prematurity (ROP) and systemic inflammatory indices and to determine the risk factors in the development of ROP. Materials and Methods: 174 premature newborns who were prospectively screened for ROP were included in the study. Demographic data of the patients and risk factors for ROP were noted. The patients were divided into 2 groups: those who developed ROP and those who did not, and also 3 groups: group 1 (without ROP), group 2 (with ROP, not requiring treatment), and group 3 (with ROP, requiring treatment). Complete blood count (CBC) analysis was performed in all patients in the first 24 hours after birth, in the 1st postnatal month, and in the 2nd postnatal month. White blood cell, platelet, neutrophil, lymphocyte, monocyte obtained from CBC, and NLR (Neutrophil to lymphocyte ratio), PLR (Platelet to lymphocyte ratio), LMR (Lymphocyte to monocyte ratio), SII (Systemic immune inflammatory index), SIRI (Systemic inflammation response index), PIV (Pan-immune-inflammation value) parameters were compared between groups. Results: When the patients were divided into 2 groups, 87 patients were ROP (+) and 87 patients were ROP (-). SII, SIRI and PIV examined in the first 24 hours after birth (p:0.020, p:0.007, p:0.003); LMR in the 1st postnatal month (p:0.006) and PLR, SII and PIV in the 2nd postnatal month (p:0.045, p:0.010, p:0.021) were found to be significantly lower in the ROP (+) group. Additionally, when the patients were examined in 3 groups, from group 1 to group 3, they consisted of 87 patients, 68 patients and 19 patients, respectively. SIRI and PIV in the first 24 hours after birth were lower in group 2 compared to group 1 (p:0.017, p:0.005). In the 1st postnatal month, LMR was observed to be lower in group 3 compared to group 1 (p:0.005). In the 2nd postnatal month, PLR and SII were lower in group 3 than in group 1 (p:0.009, p:0.016). According to the multivariate logistic regression analysis, the independent variables that were significant for ROP were low gestational age, presence of sepsis, and low monocyte count in the first 24 hours following birth (OR: 0.559, 95% CI: 0.447-0.700, p:0.000*; OR: 2.740, 95% CI: 1.017-7.386, p:0.046; OR: 0.258, 95% CI: 0.074-0.897, p:0.033). Conclusion: Analyzes showed that the low SII, SIRI and PIV values of premature infants on the 1st day after birth, LMR in the 1st postnatal month, and PLR, SII and PIV values in the 2nd postnatal month are associated with the development of ROP. Low gestational age, presence of sepsis and low monocyte count in the first 24 hours following birth were found to be the most important risk factors and predictive parameters in the occurrence and prognosis of ROP.