Enflamasyon ve aterojenitenin prematür aterosklerozu öngörmede önemi
The importance of inflammation and atherogenity in predicting premature atherosclerosis
- Tez No: 845525
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ DEMİRELLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut Koroner Sendrom, Anjiyotensin II, CRP/Albümin Oranı, Plazma Aterojenik İndeks, Prematür Ateroskleroz, Sistemik İnflamatuar İndeks, Acute Coronary Syndrome, Angiotensin II, CRP/Albumin Ratio, Plasma Atherogenic Index, Premature Atherosclerosis, Systemic Inflammatory Index
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Koroner arter hastalığı (KAH), çoğunlukla 65 yaş üstü bireylerde görülse de genç nüfus da savunmasız yakalanmakta ve prognozu daha kötü seyretmektedir. Aterosklerozun komplikasyon ve klinik belirtilerinin nispeten daha genç yaşta ortaya çıkmaya başlaması olarak tanımlanan prematür aterosklerozun (PA) patofizyolojisi ile ilgili önemli teoriler ortaya konmuş olsa da henüz tam aydınlatılamamıştır. Prematür aterosklerotik hastalığının altta yatan nedeni tam olarak anlaşılamadığı için artan insidansına rağmen spesifik tanı ve tedavi yaklaşımı bulunmamaktadır. Aterosklerotik süreçte rol oynayan bilgiler ışığında çalışmamızda PA'nın patofizyolojisini ortaya koymak amacıyla genç popülasyonda Renin Anjiyotensin Aldosteron Sisteminin (RAAS) başlıca aktif peptidi olan Anjiyotensin-II (Ang-II) düzeyi, aterojenik lipideminin göstergesi olan plazma aterojenik indeks (PAİ) ve inflamatuar indeksler olan Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII) ve C-reaktif protein /Albümin oranı (CAR) düzeyi ölçmeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Kayseri Şehir Hastanesi Kardiyoloji bölümüne Temmuz 2022 ile Ağustos 2023 tarihleri arasında akut koroner sendrom (AKS) tanısı ile başvuran 18 yaş üzeri tüm hastaların yatışlarında klinik muayenesi yapılarak anjiyografi görüntüleri, hematolojik ve biyokimyasal parametreleri değerlendirildi. Dahil edilme kriterlerine uyan hastalardan erkeklerde 55 yaş altı kadınlarda ise 65 yaş altı olanlar PA grubu; erkeklerde 55 yaş üstü kadınlarda ise 65 yaş üstü olan ardışık hastalar da klasik ateroskleroz grubu olarak belirlendi. Bulgular: Akut koroner sendrom ile başvuran 232 hastanın 129'u PA, 103'ü ise klasik ateroskleroz grubunda yer aldı. Sırayla Ang-II, PAİ ve CAR değerlerinin karşılaştırılmasında PA grubunda ateroskleroz grubuna göre istatistiksel fark saptanmıştır (p1:0,001, p2:0,001 ve p3:0,023). Ancak SII değerlerinin gruplar arası karşılaştırılmasında anlamlı fark görülmemiştir. Lojistik regresyon analizinde Ang-II, PAİ ve CAR anlamlı prediktörler olarak değerlendirilmiştir (sırayla OR1:1,056; OR2:1,025; OR3:9,220). Ancak PA'yı öngörebilen asıl etmenin PAİ olduğu düşünülebilir. Ayrıca aile öyküsünün bulunması ve sigara kullanımı PA gelişiminde önemli risk faktörleri olarak görülmüştür (sırayla OR1:4,841; OR2:6,143). Sonuç: Prematür aterosklerozda PAİ, Ang-II ve CAR artışı gözlemlenmekle birlikte PA'yı öngörmede daha çok PAİ artışı ön plana çıkmaktadır. Güncel klinik yaşamda aile öyküsü ve sigara kullanım durumuna göre PA gelişimi için riskli olarak değerlendirilen genç popülasyonda aterojeniteyi gösteren PAİ'nin ek maliyet ile zaman kaybı gerektirmeden basit matematiksel yöntemlerle hesaplanabilmesi, PA tanısının daha erken konmasını sağlayabilir. Böylelikle PA hastalarınında daha erken ve spesifik bir tedavi verilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Although coronary artery disease (CAD) is most likely to be seen in individuals over the age of 65, the young population is also vulnerable and has a worse prognosis. Even though important theories have been put forward regarding the pathophysiology of premature atherosclerosis (PA), which is defined as the onset of complications and clinical symptoms of atherosclerosis at a relatively young age, it has not yet been fully elucidated. Since the underlying cause of premature atherosclerotic disease is not fully understood, there is no specific diagnosis and treatment approach despite its increasing incidence. In order to reveal the pathophysiology of PA in the light of the information that plays a role in the atherosclerotic process, in our study, Angiotensin-II (Ang-II) level, which is the main active peptide of the Renin Angiotensin Aldosterone System (RAAS), in the young population, plasma atherogenic index (PAI) and inflammatory indices, which are indicators of atherogenic lipidemia. We aimed to measure the Systemic Immuno-Inflammation Index (SII) and C-reactive protein/Albumin ratio (CAR) levels. Materials and Methods: All patients over the age of 18 who applied to Kayseri City Hospital Cardiology Department with the diagnosis of acute coronary syndrome (ACS) between July 2022 and August 2023 were clinically examined and their angiography images, hematological and biochemical parameters were evaluated. Among the patients who met the inclusion criteria, those who were under the age of 55 in men and 65 in women were included in the PA group; Consecutive patients over 55 years of age in men and over 65 years of age in women were also determined as the classical atherosclerosis group. Results: Of the 232 patients presenting with ACS, 129 were in the PA group and 103 were in the classical atherosclerosis group. When comparing Ang-II, PAI and CAR values respectively, a statistical difference was detected in the PA group compared to the atherosclerosis group (p1:0.001, p2:0.001 and p3:0.023). However, no significant difference was seen when comparing SII values between groups. In logistic regression analysis, Ang-II, PAI and CAR were evaluated as significant predictors (OR1:1.056; OR2:1.025; OR3:9.220, respectively). However, it can be thought that the main factor that can predict PA is PAI. Additionally, family history and smoking were seen as important risk factors for the development of PA (OR1:4.841; OR2:6.143, respectively). Conclusion: Although an increase in PAI, Ang-II and CAR is observed in premature atherosclerosis, the increase in PAI stands out as the most accurate parameter in predicting the PA. Calculating PAI, which indicates atherogenicity in the young population, which is considered to be at risk for the development of PA according to family history and smoking status in current clinical approach, with simple mathematical methods without requiring additional cost and loss of time, may enable the diagnosis of PA to be made earlier. As a result, earlier and more specific treatment can be given to PA patients.