Otoimmün Tiroidit (Hashimoto Tiroiditi) tanılı kız çocuklarında Paraoksonaz-1 enzim aktivitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of Paraoxonase (PON-1) enzyme activity in female patients diagnosed with Autoimmune Thyroidits
  1. Tez No: 844715
  2. Yazar: YAĞMUR GÜVENDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ATAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Paraoksonaz, Otoimmün tiroidit, Oksidatif stres, PON-1, Paraoxonase, Autoimmune thyroiditis, Oxidative stress, PON-1
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: PON-1, HDL'ye bağlı, lipit metabolizması için oldukça önemli olan antioksidan bir karaciğer enzimdir. Lipit peroksidasyonunu ve oksidatif modifikasyonlarını önleyen PON-1; detoksifikasyon, antioksidan ve anti-bakteriyel aktivite olmak üzere üç farklı fizyolojik aktiviteye sahiptir. Bu yüzden birçok hastalıkla ilişkilendirilmiştir. PON-1 geninin Q/R 192 ve M/L 55' olmak üzere iki önemli poimorfizme sahiptir. Q/R 192, en sık rastlanan polimorfizmidir. Otoimmun tiroidit, farklı aşamalarda hücresel ve humoral olmak üzere immün yanıtın rol aldığı, lenfositik infiltrasyonu nedeni ile belirgin;“apoptozun”aracılık ettiği tiroid hücre hasarının görüldüğü bir otoimmün hastalıktır. Çocuk ve adölesanlarda edinsel hipotiroidinin en sık sebebidir. Endemik iyot eksikliği olmayan bölgelerde kazanılmış hipotiroidi ve guatr nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tirositlerde tiroid hormonu biyosentezi için H2O2 gereklidir. Tiroid hücre kültürünün yüksek konsantrasyonlarda H2O2'ye maruz kalması üzerine tiroglobulin parçalanması gözlenir. Tirositlerin H2O2'ye veya bozulmuş antioksidan sistemlere uzun süre maruz kalmasının, tiroglobulin ve tiroid peroksidazın antijenisitesini değiştirerek OT gelişimine katkıda bulunduğu öne sürülmektedir. Bu çalışmada artan oksidatif strese karşı korunmak için enzimin tirositler tarafından kullanılmasının PON-1 aktivitesini azaltacağını öngördük. Literatürde PON-1 aktivitesinin OT ile ilişkisi erişkinlerde incelenmiştir fakat çocuk hastalarda bu konu ile ilgili çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada, OT tanılı kız çocuklarda PON-1 aktivitesinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bulgular: Çalışmamız Ağustos 2022 ve Mayıs 2023 arasında Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniğine başvurmuş olan 0-18 yaş arasındaki 60 otoiümün tiroidit tanılı kız olgu ve genel pediatri polikliniğine kontrol amacıyla başvurmuş olan sağlıklı 39 kız olgu olmak üzere toplam 99 olgudan oluşmaktaydı. Hasta grubunun yaş medyanı 13,68 (3,70:18,00) ve kontrol grubunun yaş medyanı 10,00 (0:17,00) olarak bulundu. Hastalarımızdan kan örnekleri ötiroid fazda iken alınmış olup hastalarımız arasında levotiroksin tedavisi alan, levotiroksin tedavi ihtiyacı olmayan; diyabet, obezite, çölyak, talasemi minör, puberte prekoks, gibi ek hastalığı olan olgular da mevcut idi. Hasta ve kontrol grupları arasında PON-1 aktivitesinin karşılaştırılmış olup hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir (p=0,150). Hasta grubunda PON-1 aktivitesi ile yaş, boy (SDS), kilo (SDS), B12, Anti-TPO, Anti-TG, Tiroid volüm (SDS), Ferritin, TSH, T4, T3, Tiroglobulin, 25-OHD, Hb, HTC, MCV değişkenlerinin korelasyon katsayıları ve katsayıların istatistiksel anlamlılığı değerlendirilmiş olup PON-1 aktivitesi ile B12 arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki olduğu görülmektedir (p=0,043, r=-0,262). PON-1 aktivitesi ile kilo (SDS) arasında da istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p=0,010, r=-0,332). PON-1 aktivitesi ile boy (SDS), Anti-TPO, Anti-TG, Tiroid volüm (SDS), Ferritin, TSH, T4, T3, Tiroglobulin, 25-OHD, Hb, HTC, MCV değişkenleri arasında korelasyon saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: PON-1 is a very important antioxidant enzyme for lipid metabolism, which prevents lipid peroxidation and oxidative modifications. It is a liver enzyme and bound by HDL. PON-1 has three different physiological activities: detoxification, antioxidant and anti-bacterial activity. For this reason, it has been associated with many diseases. The PON-1 gene has two important polymorphisms. These are Q/R 192 and M/L 55. The most common polymorphism is the Q/R 192 polymorphism. Autoimmune thyroiditis is an organ-specific autoimmune disease in which the cellular and humoral immune system plays a role, which progresses with lymphocytic infiltration and marked apoptosis in the thyroid gland, resulting in thyroid cell death. It ranks first among acquired diseases that cause hypothyroidism and enlargement of the thyroid gland in children and adolescents. Autoimmune thyroiditis is also the most common cause of acquired hypothyroidism and goiter in areas without endemic iodine deficiency. H2O2 is required for thyroid hormone biosynthesis in thyrocytes. Thyroglobulin degradation is observed due to exposure of the thyroid cell culture to high concentrations of H2O2. It has been suggested that prolonged exposure of thyrocytes to H2O2 or impaired antioxidant systems contributes to the development of Autoimmune Thyroiditis by changing the antigenicity of thyroglobulin and thyroid peroxidase. In the literature, the relationship of PON-1 activity with OT has been studied in adults, but no studies have been conducted on this topic in pediatric patients. In this study, it was aimed to evaluate PON-1 activity in girls diagnosed with OT. Results: Our study consisted of a total of 99 cases, including 60 female patients with a diagnosis of autoimmune thyroiditis between the ages of 0-18 who applied to the Balıkesir University Faculty of Medicine Pediatric Endocrinology Polyclinic and 39 healthy female patients who applied to the general pediatrics outpatient clinic for control purposes between August 2022 and May 2023. The median age of the patient group was 13,68 (3,70:18,00) and the median age of the control group was 10.00 (0:17.00). Blood samples were taken from our patients while they were in the euthyroid phase. There were cases with additional diseases such as diabetes, obesity, celiac, thalassemia minor, prepubertal precox. Age, height (SDS), weight (SDS), Anti-TPO, Anti-TG, Thyroid volume (SDS), B12, Ferritin, TSH, T4, T3, Thyroglobulin, 25-OHD, Hb, HTC, MCV with PON-1 activity in the patient group variables correlation coefficients and statistical significance of the coefficients were evaluated. There is a statistically significant negative correlation between PON-1 activity and B12 (p=0.043, r=-0.262). There is a statistically significant negative correlation between PON-1 activity and weight (SDS) (p=0.010, r=-0.332). There was no statistically significant relationship between PON-1 activity and height (SDS), Anti-TPO, Anti-TG, Thyroid volume (SDS), Ferritin, TSH, T4, T3, Thyroglobulin, 25-OHD, Hb, HTC, MCV variables. PON-1 activity was compared between the patient and control groups, and no statistically significant difference was found between the patient and control groups (p=0.150).