Onkolojik birimler ve Yoğun Bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerde merhamet yorgunluğu, psikolojik sağlamlık ve iş doyumu
Compassion fatigue, psychological resilience and job satisfaction in nurses working in oncological units and Intensive Care units
- Tez No: 844725
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Merhamet Yorgunluğu, İş Doyumu, Psikolojik Sağlamlık, Onkoloji, Yoğun Bakım, Compassion Fatigue, Job Satisfaction, Psychological Resilience, Oncology, Intensive Care
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma onkoloji ve yoğun bakım gibi duygusal yükü ağır servislerde çalışan hemşirelerin merhamet yorgunluğu, iş doyumu ve psikolojik sağlamlık durumunu belirlemek amacıyla tanımlayıcı desende yapıldı. Araştırmanın örneklemini Ocak 2023-Şubat 2023 tarihleri arasında veri toplanan, özel bir hastanede çalışan hemşireler oluşturdu. Bu bağlamda araştırmaya dahil edilen katılımcı sayısı 108'dir. Bireylerden veri toplarken; Kişisel Bilgi Formu, Merhamet Yorgunluğu Kısa Ölçeği, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanıldı. Veri analizleri yapılırken SPSS paket programı kullanıldı. Elde edilen verilerin değerlendirmesi yapılırken Kolmogorov-Smirnov, Skewness-Kurtosis, Bağımsız T-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Duncan testi ve Pearson Korelasyon testi kullanıldı. Grubun merhamet yorgunluğu puan ortalaması 5,12±1.99, iş doyumu puan ortalaması 3,09±0.71 ve psikolojik sağlamlık puan ortalaması 3,08±0.71 olarak bulundu. Sonuçlar orta düzeyde olarak değerlendirildi. Çalışılan birimlerin merhamet yorgunluğuna, iş doyumuna ve psikolojik sağlamlığa herhangi bir etkisi olmadığı bulundu. Merhamet yorgunluğu düzeyiyle iş doyumu ve psikolojik sağlamlık arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilirken iş doyumu ve psikolojik sağlamlık arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulundu.
Özet (Çeviri)
This research was conducted with a descriptive design to determine the compassion fatigue, job satisfaction and psychological resilience of nurses working in services with heavy emotional burdens such as oncology and intensive care. The sample of the study consisted of nurses working in a private hospital, where data were collected between January 2023 and February 2023. In this context, the number of participants included in the research is 108. When collecting data from individuals; Personal Information Form, Compassion Fatigue- Short Scale, Minnesota Job Satisfaction Scale and The Brief Resilience Scale were used. SPSS package program was used during data analysis. While evaluating the data obtained; Kolmogorov-Smirnov, Skewness-Kurtosis, Independent T-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Duncan test and Pearson Correlation test were used. The mean compassion fatigue score of the group was 5.12±1.99, the mean job satisfaction score was 3.09±0.71, and the mean psychological resilience score was 3.08±0.71. The results were considered moderate. It was found that the units worked did not have any effect on compassion fatigue, job satisfaction and psychological resilience. While a negative significant relationship was found between the level of compassion fatigue and job satisfaction, and between compassion fatigue and psychological resilience, a positive significant relationship was found between job satisfaction and psychological resilience.