The effects of eTwinning project on EFL learner autonomy, motivation and intercultural awareness eTwinning projesinin yabancı dil olarak İngilizcede öğrenci özerkliği, motivasyon ve kültürler arası farkındalık üzerindeki etkileri
- Tez No: 844805
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NACİ KAYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak İngilizce, Uzaktan İş birliği Uygulaması, Autonomy, Motivation, Intercultural awareness, English as a Foreign Language (EFL), Telecollaboration, Autonomy, Motivation, Intercultural awareness
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, uzaktan işbirliği uygulaması olan bir eTwinning projesi üzerinden eTwinning projelerinin öğrenci özerkliği, motivasyonu ve kültürlerarası farkındalığı üzerine etkilerini incelemiştir. Çalışma özellikle eTwinning projesinin avantajlarını incelemiş, uygulanması sırasında karşılaşılan zorlukları tespit etmiş ve eTwinning bağlamında Bilgi ve İletişim Teknolojisinden (BİT) yararlanmanın motivasyon üzerindeki etkisini değerlendirmiştir. Projeye katılan toplam 10 öğrenci ve bir öğretmenden veri toplanmıştır. Veriler öğrenci proje günlükleri ve mülakatlarla toplanmıştır. Öğrenci günlükleri, Bitmoji and Padlet, Snapwords, Wordwall, Kahoot, Şarkı Söylemek ve Kitap Okumak gibi proje bölümleri ile ilgili tutturulmuştur. Hem öğretmen hem öğrenci mülakat soruları için uzman görüşü alınmıştır. Öğrenci ve öğretmen mülakat soruları, özerklik, motivasyon kültürlerarası farkındalık ve genel sorular olmak üzere 26 sorudan oluşmaktadır. Nitel analiz uygulanmıştır. Bulgulara göre eTwinning projesi öğrenci özerkliği, motivasyonu ve kültürlerarası farkındalığını arttırmıştır. Buna ek olarak eTwinning projesinin yabancı dil öğrencilerini motive ettiği görülmüştür. Proje esnasında internet bağlantı problemleri, elektrik kesintisi, arkadaşlar arası görev paylaşımındaki problemler, yaptığı tasarımı beğenmediği için yeniden yapmak zorunda kalma gibi problemler yaşanmıştır. Proje öğrencilerin dil becerilerini geliştirmiş, farklı kültürlere merak duygusunu, motivasyonunu ve özgüvenini arttırmıştır. Ayrıca, öğrencilerin yabancı arkadaşlarla sosyalleşmesini, farklı kültürler hakkında yeni şeyler öğrenmesini sağlamıştır. Buna ek olarak, öğrencilerin kelime bilgisini ve yabancı dillere ilgisini arttırmıştır. İşbirliğini arttırarak, öğrencilerin sorumluluklarının üstesinden gelmesine ve öğrenirken eğlenmelerine sebep olmuştur. Bilgi iletişim teknolojileri kullanımı eTwinning için motivasyonu arttırmıştır. Bununla birlikte araştırmada bazı sınırlılıklar vardır. Son olarak eTwinning projesinin öğrenciler üzerindeki etkilerinden yola çıkarak öğretmenler, kurumlar, müfredat oluşturucular ve araştırmacılara çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of eTwinning projects on student autonomy, motivation and intercultural awareness through an eTwinning project, which is a remote collaboration application. The study specifically examined the advantages of the eTwinning project, identified challenges encountered throughout its implementation, and assessed the impact of utilizing Information and Communication Technology (ICT) on motivation within the context of eTwinning. Data was collected from a total of 10 students and one teacher who participated in the project. Data were collected through student project diaries and interviews. Student diaries were kept regarding project sections such as Bitmoji and Padlet, Snapwords, Wordwall, Kahoot, Singing and Reading Books. Expert opinion was taken for both teacher and student interview questions. Student and teacher interview questions consist of 26 questions, including autonomy, motivation, intercultural awareness and general questions. Qualitative analysis was applied. According to the findings, the eTwinning project increased student autonomy, motivation and intercultural awareness. In addition, it has been seen that the eTwinning project motivates foreign language students. During the project, problems such as internet connection problems, power outages, problems in sharing tasks among friends, and having to remake the design because they did not like it were experienced. The project improved students' language skills, increased their curiosity about different cultures, motivation and self-confidence. In addition, it enabled students to socialize with foreign friends and learn new things about different cultures. In addition, it increased students' vocabulary and interest in foreign languages. By increasing cooperation, students can overcome their responsibilities. It has caused them to come and have fun while learning. The use of information communication technologies has increased motivation for eTwinning. However, there are some limitations in the research. Finally, based on the effects of the eTwinning project on students, various suggestions have been made to teachers, institutions, curriculum creators and researchers.