Nesne ve mekânsal bağlam ilişkisinin nöral temellerinin fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme ile araştırılması
Investigation of neural bases of object and spatial context relationship with functional magnetic resonance imaging
- Tez No: 844813
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER DEMİRALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Nöroloji, Psikoloji, Physiology, Neurology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Object perception, scene perception, spatial context, functional magnetic resonance imaging
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İleri Nörolojik Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Nesne ve sahne algısı, karmaşık ortamlarda hareketlerimizi kolaylaştırarak ve etrafımızı saran çok sayıda görsel uyaranı anlamlandırmamızı sağlayarak dış dünyayla etkileşimimizde önemli bir rol oynar. Bu çalışmada, sahne bilgisini kullanarak nesneleri ve nesne bilgisini kullanarak sahneleri algılama ve tanımanın altında yatan nöral süreçlerin araştırılması ve böylece nesne ve mekânsal bağlam ilişkisine özgü dinamiklerin belirlenmesi hedeflendi. Çalışmaya dahil edilen 15 sağlıklı katılımcıdan, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme sırasında, belirli sahneler içerisinde bağlamla ilişkili bir nesnenin flu, sahnenin geri kalanının net olduğu; nesnenin net, sahnenin flu olduğu ve sahnelerin tamamen net veya flu olduğu görüntüler içeren fotoğrafları belleklerine kaydetmeleri, daha sonra bu görüntüleri geri çağırmaları istendi. Bulgular, nesnenin belirsizliği durumunda nesne seçici korteksin diğer beyin alanlarından, sahnenin belirsizliği durumunda ise sahne seçici korteks alanlarının diğer beyin bölgelerinden bilgi almaya çalıştığını ortaya koydu. Bunun yanında, dorsal dikkat ağının (DAN), belleğe kayıt aşamasındaki tüm koşullarda devreye girdiği görüldü. Flu olarak görüntülenen nesnelerin geri çağrılmasında frontal ve singulat korteksin aktivasyonu ön plana çıkarken, net bir nesne ile flu olarak görüntülenen sahnelerin geri çağrılmasında nesne seçici korteksler ve DAN aktivasyonu tespit edildi. Tamamen flu olarak belleğe kaydedilen sahnelerin geri çağrılmasında ise yalnızca DAN aktivasyonu görüldü. Ayrıca, prekuneusun hem algılama hem de tanıma görevlerinde entegratif bir rol üstlendiği saptandı. Sonuçlar, nesne ve sahne algısı etkileşiminin, bu algılardan sorumlu seçici kortekslerin diğer beyin bölgeleriyle ilişkileri ve özellikle yukarıdan aşağıya bilgi işleme süreçleriyle ortaya çıktığına işaret etmektedir. Anahtar Kelimeler : Nesne algısı, sahne algısı, mekânsal bağlam, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme
Özet (Çeviri)
Object and scene perception play a substantial role in our interaction with the external world by facilitating our movements in complex environments and aiding in the interpretation of numerous visual stimuli surrounding us. This study aimed to investigate the underlying neural processes involved in perceiving and recognizing objects using scene information, as well as perceiving scenes using object information, thereby determining the dynamics specific to the relationship between objects and spatial context. The research involved 15 healthy participants who, during functional magnetic resonance imaging, were asked to encode images containing a contextually related object in a specific scene where the object was blurred while the rest of the scene remained intact; images where the object was intact while the scene was blurred; and images where scenes were either entirely intact or blurred. Later, they were prompted to recall these images. Findings revealed that in situations of object ambiguity, the objectselective cortex sought information from other brain regions, whereas in scenes' ambiguity, scene-selective cortical areas attempted to gather information from other brain regions. Additionally, the dorsal attention network (DAN) was observed to engage in all conditions during the memory encoding stage. Activation of the frontal and cingulate cortex predominated in the recall of objects depicted as blurred, while the recall of scenes with an intact object and blurred scene involved the activation of object-selective cortices and DAN. Only DAN activation was observed in the recall of scenes entirely encoded as blurred in memory. Furthermore, the precuneus was found to play an integrative role in both perception and recognition tasks. The results suggest that the interaction between object and scene perception manifests through the relationships of the selective cortices responsible for these perceptions with other brain regions, particularly through top-down processing mechanisms.