Ön segment tümörlerinin multimodal görüntüleme yöntemleri ile araştırılması
Investigation of anterior segment tumors using multimodal imaging methods
  1. Tez No: 844815
  2. Yazar: MÜMİN BUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ERKAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrason biyomikroskopi, optik koherans tomografi, multimodal görüntüleme, ön segment, tümör, Ultrasound biomicroscopy, optical coherence tomography, multimodal imaging, anterior segment, tumors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Multimodal görüntüleme yöntemleri ile kliniğimizde saptanan ön segment göz tümörlerinin araştırılması ve farklı tümörlerde görüntüleme yöntemleri arasındaki farklılıkların ortaya konulabilmesidir. Gereç ve Yöntem: Yapılan retrospektif çalışmaya, kliniğimizin Oküler Onkoloji Birimine başvuran göz tümörü olgularından, ön segment yerleşimli olup ön segment optik koherens tomografi ve/veya ultrason biyomikroskopi ile görüntüleme yapılabilenler dahil edilmiştir. Tümörlerin yüzeyleri, sınırları, yapısı, içeriği ve görsel özellikleri tanımlanarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: multimodal görüntüleme tetkikleri uygulanmış hastaların tanıları, 4 olgu konjonktival nevüs (%20), 1 olgu primer akkiz melanozis ve iris kisti birlikteliği (%5), 1 olgu konjonktival nevüs ve malign melanoma birlikteliği (%5), 1 olgu konjonktival intraepitelyal tümör (%5), 1 olgu konjonktival yassı hücreli karsinom (%5), 4 olgu iris kisti (%20), 3 olgu iris nevüsü (%15), 1 olgu iris metastazı (%5), 2 olgu siliyer cisim malign melanomu (%15), 1 olgu siliyokoroidal malign melanom (%5), 1 olgu dermoid tümör (%5) şeklinde dağılmıştır. Ön segment optik koherens tomografi yüzeysel, pigmente olmayan, küçük tümörleri daha yüksek çözünürlük ile görüntülemeye daha elverişlidir. İris pigment epiteline kadar pigmente olmayan tümörlerde özellikle ön yüzey sınırlarını daha net gösterebilmektedir. Ultrason biyomikroskopi ise tümörlerin arka kenarının ve iris pigment epitelinin arka tarafındaki yapıların görüntülenmesi için daha elverişlidir, aynı zamanda iris pigment epitelinden daha yüzeysel yerleşimli tümörleri de gösterebilmektedir Sonuç: Tüm ön segment tümör konfigürasyonlarına bakılacak olursa, genel olarak ultrason biyomikroskopi daha iyi görüntüler sunmaktadır. ÖS-OKT ile görüntülenebilen tümörlerde daha yüksek çözünürlükle görüntüler alınabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Materials and Methods: In this retrospective study, cases of eye tumors presenting to our Ocular Oncology Unit, specifically those with anterior segment involvement that could be imaged using anterior segment optical coherence tomography and/or ultrasound biomicroscopy, were included. The surfaces, boundaries, structures, contents, and visual features of the tumors were described and compared. Results: Diagnoses of patients undergoing multimodal imaging examinations were distributed as follows: 4 cases of conjunctival nevus (20%), 1 case of primary acquired melanosis with iris cyst association (5%), 1 case of conjunctival nevus with malignant melanoma association (5%), 1 case of conjunctival intraepithelial tumor (5%), 1 case of conjunctival squamous cell carcinoma (5%), 4 cases of iris cyst (20%), 3 cases of iris nevus (15%), 1 case of iris metastasis (5%), 2 cases of ciliary body malignant melanoma (15%), 1 case of ciliochoroidal malignant melanoma (5%), and 1 case of dermoid tumor (5%). Anterior segment optical coherence tomography is more suitable for imaging superficial, non-pigmented, small tumors with higher resolution. It can particularly demonstrate the front surface boundaries of non-pigmented tumors up to the iris pigment epithelium more clearly. Ultrasound biomicroscopy is more suitable for imaging the posterior edge of tumors and structures behind the iris pigment epithelium. It can also show tumors with a more superficial location than the iris pigment epithelium. Conclusion: Considering all configurations of anterior segment tumors, ultrasound biomicroscopy generally provides better images. Higher resolution images can be obtained with anterior segment optical coherence tomography for tumors that can be visualized with it.