Pentilentetrazol ile indüklenen fare epileptik nöbet modelinde cucurbitacin e'nin epileptik nöbet, sirkadiyen ritim ve genetik ile ilişkisi
The relationship of cucurbitacin e with epileptic seizures, circadian rhythm, and genetics in a PTZ-induced mouse model of epilepsy
  1. Tez No: 945162
  2. Yazar: SİNEM BEBEK SARICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM OVAYOLU, PROF. DR. ŞENAY GÖRÜCÜ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cucurbitacin E, epilepsi, gen ekspresyonu, hemşirelik, sirkadiyen ritim, Cucurbitacin E, circadian rhythm, epilepsy, gene expression, nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Epilepsi, genellikle sirkadiyen ritim düzenlemesindeki bozukluklarla ilişkili, tekrarlayan nöbetlerle karakterize karmaşık bir nörolojik bozukluktur. Bu çalışmanın amacı, antienflamatuar ve nöroprotektif özelliklere sahip, doğal bir bileşik olan cucurbitacin E'nin pentilentetrazol ile indüklenen epilepsi fare modelinde epileptik nöbet, sirkadiyen ritim, gen ekspresyonu, oksidatif stres ve davranışsal çıktılar üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Çalışma 13 Kasım-27 Aralık 2023 tarihlerinde 8-16 haftalık, ağırlıkları 20-30 gr, C57BL/6 türü 18 erkek fare ile rastgele atama yöntemi kullanılarak kontrol, PTZ ve PTZ+CuE gruplarına ayrılarak gerçekleştirildi. Nöbetler iki hafta boyunca 48 saat aralıklarla intraperitoneal olarak verilen PTZ (35 mg/kg) enjeksiyonlarıyla tetiklenerek, tedavi grubuna da aynı süre boyunca intraperitoneal yoldan CuE (0,5 mg/kg/gün) uygulandı. Çalışmada nöbet şiddeti Racine Skorlama sistemi (0-6 ölçeği) ile değerlendirildi, serumda TAS, TOS ve melatonin düzeyleri ölçüldü ve davranışsal analiz LABORAS davranış testi ile yapıldı. Hipokampüs dokularında altı temel sirkadiyen genin (PER1, RORA, REV-ERBα, CRY1, CLOCK ve BMAL1) ekspresyon düzeyleri qPCR ile analiz edildi. Sonuçta, CuE'nin altı sirkadiyen geni anlamlı biçimde modüle ettiği, nöbet şiddetini ve sıklığını azalttığı, oksidatif stres göstergelerini iyileştirdiği ve melatonin düzeylerini normalleştirdiği saptandı. Ayrıca, CuE tedavisinin, motor aktiviteyi arttırdığı ve anksiyete benzeri davranışları azalttığı tespit edildi. TAS ve TOS seviyeleri ile nöbet durumu arasında anlamlı farklılık olduğu; zamanlamanın da bu parametreler üzerinde belirleyici olduğu belirlendi. Bu veriler, CuE'nin sirkadiyen ritmi düzenleyerek epilepsi yönetiminde potansiyel bir tedavi seçeneği olabileceğini ve zamanlama ile nöbet durumunun oksidatif denge ve klinik sonuçlar üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a complex neurological disorder characterized by recurrent seizures and is often associated with disruptions in circadian rhythm regulation. This study investigates the effects of cucurbitacin E, a natural compound with anti-inflammatory and neuroprotective properties, on epileptic seizures, circadian rhythm, gene expression, oxidative stress, and behavioral outcomes in a pentylentetrazol induced mouse model of epilepsy. The experiment was conducted between November 13 and December 27, 2023, using eighteen male C57BL/6 mice aged 8–16 weeks and weighing 20–30 grams. The animals were randomly assigned into three groups: control, PTZ, and PTZ+CuE. Seizures were induced by intraperitoneal administration of PTZ (35 mg/kg) every 48 hours over a two-week period, while the treatment group received CuE (0.5 mg/kg/day, intraperitoneally) during the same period. Seizure severity was evaluated using the Racine scoring system (scale 0–6). Serum levels of TAS, TOS and melatonin were measured, and behavioral analysis was performed using the LABORAS system. Expression levels of six core circadian genes (PER1, RORA, REV-ERBα, CRY1, CLOCK, and BMAL1) were analyzed in hippocampal tissue via qPCR. Results indicated that CuE significantly modulated the expression of all six circadian genes, reduced seizure severity and frequency, improved oxidative stress markers, and normalized melatonin levels. Furthermore, CuE treatment enhanced motor activity and reduced anxiety-like behaviors. Statistically significant differences were observed between seizure status and TAS/TOS levels, with timing emerging as a critical determinant of these parameters. These findings suggest that CuE may serve as a potential therapeutic agent in epilepsy management by regulating circadian rhythm, and that both timing and seizure status influence oxidative balance and clinical outcomes.