Selekte edilen bazı kayısı (Prunus armeniaca L.) genotiplerinin ve şeftali (Prunus persica L.) melez bireylerinin demir klorozu ve kuraklık stresine dayanıklılığının saptanması
Determination of resistance to iron chlorosis and drought stress of some selected apricot (Prunus armeniaca L.) genotypes and peach (Prunus persica L.) hybrids
  1. Tez No: 844841
  2. Yazar: AYDIN MIZRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHANETTİN İMRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Abiyotik stres, kayısı, şeftali, kuraklık, demir, Abiotic stress, apricot, peach, drought, iron
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez çalışması, 2020-2021 yılları arasında Çukurova Üniversitesi'nde yürütülmüştür. Hatay, Mersin, Niğde ve Nevşehir illerinden seçilen 29 kayısı çeşit ve genotipi; aşılama yöntemleriyle çoğaltılarak abiyotik (kuraklık ve kireç) stres koşullarına tolerant/dayanıklılık durumları denemelerle saptanmıştır. Benzer şekilde şeftalilerde Stark Red Gold (N) X Üstün (Ş) ile Venüs (N) X Üstün (Ş) melez kombinasyonlarından elde edilen 74 adet ümitvar melez birey çoğaltılarak, abiyotik stres denemelerinde kullanılmıştır. Abiyotik stres çalışmalarında, kuraklık ve demir klorozuna dayanıklılık denemeleri tüm türlerin çoğaltılabilen genotiplerinde yürütülmüş ve genel olarak kuraklık stresi uygulanan tüm türlerde %50 ve %40 kısıtlı sulamanın gövde çapı, bitki boyu ve yaprak sayısını azalttığı; SPAD ve PSII değerleri üzerine olumsuz etki yaptığı belirlenmiştir. Öte yandan fotosentez etkinliği parametrelerinden Transpirasyon (E), fotosentez hızı (PN) A, Hücreler arası korbondioksit miktarı (Ci) ve stoma iletkenliği (gS) değerlerinin de kısıtlı sulamayla düştüğü saptanmıştır. Demir stresinin genel olarak, bitkilerde gövde çapı ve boyunu azalttığı veya etkilemediği; buna karşın yaprak sayısını azalttığı; SPAD ve PSII değerlerini de düşürdüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was carried out at Çukurova University between 2020-2021. 29 apricot genotypes and varieties selected from Hatay, Mersin, Niğde and Nevşehir provinces; It was propagated by grafting methods and its tolerance/resistance to abiotic (drought and lime) stress conditions was determined through experiments. Similarly, in peaches, 74 promising hybrid individuals obtained from the combinations of Stark Red Gold (N) X Üstün (P) and Venus (N) X Üstün (P) were propagated and used in abiotic stress experiments. In abiotic stress studies, drought and iron resistance experiments were carried out on reproducible genotypes of all species, and in general, 50% and 40% restricted irrigation reduced stem diameter, plant height and leaf number in all species subjected to drought stress; It was determined that it had a negative effect on SPAD and PSII values. On the other hand, it was determined that E, A, Ci and gS values, which are among the photosynthesis efficiency parameters, decreased with limited irrigation. Iron stress generally reduces or does not affect stem diameter and height in plants; However, it reduces the number of leaves; It has also been determined that it reduces SPAD and PSII values.