Hyper-impulsive consumption of fast fashion: A grounded theory approach
Hızlı modanın aşırı-anlık/dürtüsel tüketimi: Temellendirilmiş teori yaklaşımı
  1. Tez No: 844854
  2. Yazar: NABIYA BANO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dürtüsel Satın Alma, Hipertüketimcilik, Hızlı Moda, Hedonik tüketim, Çevresel rahatsızlık, Impulsive Buying, Hyperconsumerism, Fast Fashion, Hedonic consumption, Environmental ill-being
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Hızlı modanın ve tüketim kültürünün yükselişiyle birlikte pandemi, dünya çapında tüketiciler arasındaki anlık/dürtüsel satın alma eğilimlerini artırdı. Anlık/Dürtüsel Satın Alma Davranışı (Impulsive Buying Behavior), pek çok disiplinde araştırılmış olsa da, dürtüsel satın alma ile aşırı tüketimin kesişimi şeklinde bir olgu, özellikle pandemi bağlamında kapsamlı bir şekilde incelenmemiştir. Dahası, hızlı modanın doğası, tüketicileri sık sık ve dürtüsel satın almalar yapmaya ve bu şekilde pandeminin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik hazcı bir takım uygulamalara teşvik eden bir kültür ortamı da yaratarak 'aşırı dürtüsel tüketim' döngüsünü körüklemiştir. Bu bağlamda, pandemi kaynaklı belirsizlik, bireylerin savunmasızlığını harekete geçirdiğinden, tüketicilerin hiper (aşırı)-dürtüsel tüketimlerinin durumsal ve karmaşık psikolojik kökenlerini incelemek zorunlu hale gelmiştir. Bu tez, bilişsel psikoloji (cognitive psychology), çevre çalışmaları ve pazarlama teorilerinden yararlanarak, aşırı-dürtüsel tüketim davranışının ana etkenlerini ve potansiyel sonuçları teşhis etmeyi amaçlamaktadır. Tüketicilerin bireysel deneyimlerine dayalı bir çerçeve geliştirmek için temelli bir teori (grounded theory) yaklaşımını benimseyen bu araştırmada, konunun öncüllerini, tetikleyicilerini ve sonuçlarını bütünsel bir anlayışla gün yüzüne çıkarmak için yarı yapılandırılmış görüşmelerden (semi-structured interviews) oluşan niteliksel bir metodoloji kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the rise of fast fashion and consumerist culture, the pandemic has intensified impulse buying tendencies among consumers globally. While Impulsive Buying Behavior (IBB) has been a focal point of research across many disciplines, the intersection of impulsive buying and hyperconsumerism has not been studied extensively, especially in the context of the pandemic. Moreover, the pervasive nature of fast fashion created a culture that encourages consumers to make frequent and impulsive purchases and indulge in hedonistic practices to counteract the negative impact of the pandemic, perpetuating the cycle of 'hyper-impulsive consumerism'. As pandemic-induced uncertainty has activated the vulnerable psyche of consumers, it becomes imperative to examine the situational and complex psychological roots of hyper-impulsive consumerism in order to combat the vicious circle of negative consequences on consumers, the environment, and society in general. This thesis aims to diagnose the main drivers and potential consequences, leveraging upon certain theories of cognitive psychology, environmental studies, and marketing. Embracing a grounded theory approach to develop the framework based on consumers' lived experiences, the research design would employ a qualitative methodology consisting of semi-structured interviews to gain a holistic understanding of antecedents and triggers, and potential implications of this phenomenon including consumer and environmental ill-being.