Decision-making in complex environments: A study of women entrepreneurs in Pakistan
Karar verme süreci karmaşık ortamlarda: Pakistan'da kadın girişimciler üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 844853
  2. Yazar: IQRA YOUNUS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RASİM SERDAR KURDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pakistan girişimcilik ortamı, Belirsizlik, Zorluklar, Karar Verme, Girişimcilik Stratejileri, Pakistani entrepreneurial environment, Uncertainty, Challenges, Decisionmaking, Entrepreneurial strategies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez, Pakistanlı kadınların girişimcilik deneyimlerini inceliyor ve onların benzersiz zorluklarına ve karar alma süreçlerine vurgu yapıyor. Pakistan'ın karmaşık sosyokültürel, politik ve ekonomik ortamının bağlamını ve bu faktörlerin girişimcilik yolculuklarını şekillendirmek için nasıl yakın etkileşim içinde olduğunu araştırıyor. Bu araştırmanın ana odak noktası, bu kadınların iş kararları verirken belirsizlik ve zorluklarla nasıl başa çıktıklarını incelemek ve analiz etmektir. Araştırmayı 36 Pakistanlı kadın girişimcinin gerçek deneyimlerine dayandıran bu çalışmada, amaçlı örnekleme tekniği ve niteliksel bir metodoloji kullanılmıştır. Piyasa değişkenliği ve para birimi istikrarsızlığı gibi ülkenin ekonomik zorluklarının getirdiği zorluklarla nasıl başa çıktıklarını ve bunlara nasıl uyum sağladıklarını gösteriyor. Çalışma ayrıca sosyo-kültürel normların, özellikle cinsiyet rolleriyle ilgili olanların, onları hem engelleyen hem de motive eden önemini vurguluyor. Araştırma, bu zorluklara rağmen Pakistanlı kadın girişimcilerin kararlılık ve uyum sağlama yeteneği sergilediğini ortaya koyuyor. Sezgi, buluşsal yöntem ve rasyonel analizin bir kombinasyonunu kullanarak kararlar alarak, dış yönlendirmeyi ve kendi yargılarını stratejik olarak dengelerler. Aynı zamanda kişisel ve aile değerleri, duygusal zeka ve iş kararlarında inanç gibi unsurların önemini de vurguluyor. Bu kadınlar sıklıkla evden firma kuruyor, bu da kültürel kısıtlamaları ve engellere karşı verdikleri stratejik tepkiyi yansıtıyor.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Pakistani women's entrepreneurial experiences, emphasizing on their unique challenges and decision-making processes. It explores the context of Pakistan's complex sociocultural, political, and economic environment and how these factors interact closely to shape their entrepreneurial journeys. The main focus of this research is to study and analyze how these women navigate uncertainty and challenges while making business decisions. A purposive sampling technique and a qualitative methodology is employed in this study - basing the research on the actual experiences of 36 Pakistani women entrepreneurs. It demonstrates how they deal with and adjust to difficulties brought on by the economic challenges of the country, such as market volatility and currency instability. The study also emphasizes the significance of socio-cultural norms, particularly those pertaining to gender roles, which both impede and motivate them. The research reveals that despite these challenges, Pakistani women entrepreneurs display determination and adaptability. They balance external guidance and their own judgment strategically, making decisions using a combination of intuition, heuristics, and rational analysis. It also highlights the importance of elements like personal and family values, emotional intelligence, and faith in business decisions. These women frequently establish firms from home, reflecting cultural constraints and their strategic response to obstacles.