Çok seviyeli üretim sistemlerinde karma modelli montaj hattı sıralama problemleri ve yeni çözüm önerileri
Mixed-model assembly line sequencing problems and new solution algorithms in multi-level production systems
  1. Tez No: 84490
  2. Yazar: SERVET HASGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. EKREM ÖZKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: karma model montaj hattı, sıralama, çizelgeleme, tam zamanında üretim, tavlama benzetimi, mixed-model assembly lines, sequencing, scheduling, just-in-time (JIT) simulated annealing
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Kitle üretim sistemlerinde, talebin stok tutulmaksızın karşılanabilmesi ve küçük miktarda üretimin gerçekleştirilebilmesi için TZÜ sistemleri ve karma model montaj hatları son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüze kadar geliştirilen, karma model montaj hattı sıralama problemi çözüm yöntemlerinin büyük bir çoğunluğu son montaj hattına odaklanmış ve diğer üretim seviyeleri dikkate alınmamıştır. Genellikle, montaj hattında üretilen ürünlerin benzer türde ve miktarda parça gerektirdiği varsayılmaktadır. Oysa, karma model montaj hatlarının kullanıldığı üretim sistemlerinde çok seviyeli üretim sözkonusudur. Öte yandan, kullanım miktarlarının düzgünleştirilmesi amaçlanan çok seviyeli karma model montaj hattı sıralama problemlerinin çözüm karmaşıklığının NP-zor olduğu bilinmektedir. Bütün bu nedenlerden ötürü, çok seviyeli TZÜ sistemlerinde karma model montaj hattı sıralama problemlerinin çözümü için hızlı ve iyi çözüm verebilen yeni çözüm yöntemleri ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu tezin amacı, çok seviyeli karma model montaj hattı sıralama problemlerinin incelenmesi ve kullanım miktarlarının düzgünleştirilmesi amacına yönelik yeni çözüm yaklaşımlarının geliştirilmesidir. Bu doğrultuda, çok seviyeli üretim sistemlerinde parça kullanım miktarlarının düzgünleştirilmesi probleminin çözümünde kullanılacak üç yeni yordam geliştirilmiştir. İdeal tekrarlanma aralığı olarak adlandırılan ilk yöntem son ürün düzgünleştirme probleminin çözümüne yöneliktir. İkili arama yöntemi adı verilen ikinci yöntem ise çok seviyeli problemlerin çözümünün yanı sıra çok kriterli problemleri çözümünde de kullanılabilmektedir. İkili arama yöntemine bir seçenek olarak geliştirilen üçüncü yöntem ise tavlama benzetimi algoritmasıdır. Geliştirilen çözüm yöntemleri bilinen karma model sıralama problemi çözüm yöntemleri ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, önerilen yöntemler yoluyla çözüm süresi ve çözüm kalitesinde iyileşme sağlanabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The use of JIT systems and mixed-model assembly lines has grown increasingly in recent years in order to match the demand while minimizing inventory and diversified small lot production. Virtually all of the previous work on mixed-model sequencing has focused on the final assembly line, and the effects on the other levels in the multi-level production systems are not considered. Generally, it is assumed that all products, which are assembled on an assembly line, require same type and amount of parts. However, multi level production systems actually exit in the production facilities where mixed-model assembly lines are used. On the other hand, it is known that the mixed-model multi-level assembly line sequencing problem to keep a constant rate of part usage is NP-hard. All of the mentioned characteristics of the problem show the necessity of fast and improved approaches to the usage rate smoothing problem in the multi-level production systems. The purpose of this dissertation is to examine the mixed model multi-level sequencing problem and develop new solution approaches to smooth the usage rate. Within this context three new sequencing methods were developed to the solution of the problem in the multi-level production system. First method, called the ideal repetition interval, was proposed to solve product- level sequencing problem. Second method, called two-stage search, was introduced to deal with multi-level sequencing and multi criteria problems. Third method, which is a new approach based on simulated annealing algorithm, is developed as an alternative to the two-stage search method. The performances of the proposed methods are compared to that of well-known assembly line sequencing techniques. The results show that proposed algorithms provide improvement in quality of the solution as well as reduction in the computation time.