Kurgu ve sinemasal anlatım üzerindeki etkileri
The effects of film editing on cinematic storytelling
  1. Tez No: 844910
  2. Yazar: SEMİH KAŞIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. ALEV İDRİSOĞLU
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kurgu, Sinema, Senaryo, Çekim Sonrası, Editing, Cinema, Script, Post-Production
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Kurgu, sinemacının seyirciyle kurduğu iletişimin en önemli araçlarından birisidir. Sinemanın dili olarak da aktarabileceğimiz kurgu, yalnızca çekim sonrası süreci kapsayan teknik bir işlem değildir. Senaryo aşamasından itibaren planlanarak filmin son haline ulaştığı tüm süreci kapsamaktadır. Sinemacı, düşüncesini en etkili biçimde ancak, temelden iyi planlanmış bir kurgusal tasarımla aktarabilecektir. Bu bakımdan çalışmada oluşturulan teorik yapı, senaryo aşamasından başlatılıp, çekim sırasına ve çekim sonrasına kadar uzanan bir kurgusal süreci işlemektedir. Bu sürecin en önemli unsurlarından biri ise kuşkusuz ki seyircinin sinema eserini yönetmenin aktarmak istedikleri doğrultusunda anlamlandırma çabasıdır.
Özet (Çeviri)
Editing, one of the most crucial tools of communication established by the filmmaker with the audience, is an integral aspect of the language of cinema. As a form of cinematic language, editing is not merely a technical process limited to post-production; it encompasses the entire journey from the script stage to the final cut of the film. A filmmaker can effectively convey their vision only through a meticulously planned editing design. In this context, the theoretical framework developed in this study delves into a narrative process that commences at the script stage and extends through both the shooting and post-production phases. Undoubtedly, one of the most significant elements of this process is the audience's endeavor to interpret the cinematic work in alignment with the director's intended message.