The impact of internal and external challenges on Iraqi foreign policy after 2003
2003 yılında iç ve dış zorlukların Irak'ın dış politikasına etkisi
  1. Tez No: 844915
  2. Yazar: AHMED KADHİM KHAZEEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ELIKÜÇÜK YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Irak'ın dış politikasını, içsel, dışsal, zorlukları, Irak'ın tarihi, Iraqi foreign policy, internal, external, challenges, Iraq's historical
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, 2003 yılının dönemeci sonrasında Irak dış politikasını etkileyen içsel ve dışsal zorlukların karmaşık etkileşimini incelemektedir.Bu zorluklar, ülkenin dış politika durumunu şekillendiren karmaşıklıkları artırdığı için Irak'ın diplomatik kararları ve uluslararası ilişkileri üzerinde önemli bir etkiye sahip.Çalışma, Irak'ın tarihî evrimini ve 2003'e kadar olan siyasi dalgalanmalarını kapsamlı bir şekilde analiz ederek, Britanya ve siyasi sistemi şekillendiren önemli olayları ve otoriter mücadeleleri vurgulamak.Tez, özellikle 2003 sonrasında Irak'ın dış politikasını şekillendirmede karşılaştığı içsel zorluklara odaklanarak, yönetimdeki önemli değişikliklere, güvenlik endişelerine ve içsel ve bölgesel ayrılıkları sürdüren ekonomik zayıflıklara odaklanmaktadır.Ayrıca, araştırma Irak'ın dış politika dinamikleri üzerinde dışsal güçlerin derin etkisini incelemekte, özellikle İran etkisinin ve 2003 Amerikan işgali sonuçlarını vurgulamaktadır. Çalışma, İran'ın bölgesel hedeflerinde Irak'ın stratejik önemini ve iki ülke arasındaki güç mücadelelerinin sonuçlarını vurgular. Ayrıca, tez Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile Irak arasındaki evrilen ilişkiyi inceler, ekonomik çıkarlarını vurgular ve etkilerinin Irak'ın dış politikası üzerindeki sonuçlarını açıklar. Genel olarak, bu araştırma, Irak'ın dış politikasını şekillendiren tarihî, jeopolitik ve ekonomik faktörlerin karmaşık etkileşimini açığa çıkararak, bölgesel ve küresel konumunu tanımlayan karmaşık güç dinamiklerini vurgulamaktadır
Özet (Çeviri)
This study examines the intricate interplay between internal and external challenges and their consequential effects on Iraqi foreign policy following the pivotal year of 2003. It elucidates the multifaceted impact of these challenges on Iraq's diplomatic decisions and international engagements, shedding light on the complexities that have shaped the nation's foreign policy landscape. Through a comprehensive analysis of Iraq's historical evolution and political fluctuations from its inception to 2003, the study sheds light on the country's intricate journey under British and American influence, highlighting pivotal events and power struggles that shaped its political landscape. The thesis further delves into the internal challenges faced by Iraq in shaping its foreign policy post-2003, focusing on the significant shifts in governance, security concerns, and economic vulnerabilities that have perpetuated internal and regional divisions. In addition, the research explores the profound impact of external forces on Iraq's foreign policy dynamics, particularly the Iranian variable and the consequences of the American occupation of 2003. It underlines the strategic significance of Iraq in Iran's regional aspirations and the resultant power struggles between the two nations. Furthermore, the thesis dissects the evolving relationship between the Gulf Cooperation Council countries and Iraq, underscoring their economic interests and the implications of their influence on Iraq's foreign policy. Overall, this research unravels the complex interplay of historical, geopolitical, and economic factors that have shaped Iraq's foreign policy, underscoring the intricate power dynamics that continue to define its regional and global positioning.