US-Iraq relations after 2003 within the scope of regional security
Bölgesel güvenlik kapsamında 2003 sonrası ABD-Irak ilişkileri
  1. Tez No: 954210
  2. Yazar: AHMED ABBAS RASHID
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ANNAMARIA CSISZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD-Irak ilişkileri, 2003 sonrası, siyasi istikrarsızlık, yönetişim zorlukları, güvenlik boşluğu, IŞİD, mezhepçilik, yabancı etki, İran, sosyo-ekonomik etkiler, bölgesel güvenlik, Irak egemenliği, U.S.-Iraq relations, post-2003, political instability, governance challenges, security vacuum, ISIS, sectarianism, foreign influence, Iran, socio-economic impacts, regional security, Iraq sovereignty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2003 yılında ABD öncülüğündeki işgalin ABD-Irak ilişkileri üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Araştırma, işgalin siyasi, güvenlik ve sosyo-ekonomik etkilerinin yanı sıra bölgesel güvenlik üzerindeki etkilerine odaklanacaktır. Tez, ABD öncülüğündeki işgalin Irak'ta yarattığı güç boşluğunun daha büyük siyasi istikrarsızlığa, yönetim başarısızlığına ve Irak ve Şam İslam Devleti gibi terör örgütlerinin yükselişine ne ölçüde katkıda bulunduğunu değerlendirecektir. Çalışmanın amacına ulaşmak için, çalışma birincil verilerden ve ikincil veri kaynaklarından oluşan bir kombinasyon kullanacaktır. Araştırma, Saddam Hüseyin rejiminin düşüşü ile Irak ve Şam İslam Devleti'nin yükselişi arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösterecektir. Araştırma ayrıca Irak'taki siyasi istikrarsızlığın mezhepçilik, yolsuzluk ve belirli iç veya dış aktörlerin etkisi sorunuyla nasıl bağlantılı olduğunu gösterecektir. Araştırmanın sonuçları, ABD liderliğindeki işgalin Irak'ın siyasi parçalanmasına yol açtığını, devletin vatandaşlarına temel hizmetler sağlayamamasına, daha iyi ekonomik koşullar sağlamamasına ve vatandaşlarının güvenliğini sağlayamamasına katkıda bulunduğunu gösterecektir. Özellikle askeri altyapı yok edildi ve bu da çok sayıda isyancı gruba yol açtı. İşgalin sosyoekonomik etkileri arasında yüksek işsizlik oranları ve yoksulluk yer aldı. Sonuç olarak, elverişli koşulların yaratılmasının yanı sıra, Irak ve Şam İslam Devleti mezhepsel bölünmelerin daha da büyümesini destekledi. Araştırmanın bulguları, Irak'ın güç dengesinde önemli rol oynayan ülkelerden birinin, yerel Şii milisleri ve siyasi grupları kullanan ve siyasi durumu etkilemek için Irak'ın egemenliğine zarar veren çıkarları destekleyen İran olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the implications of the U.S.-led invasion in 2003 on the U.S.-Iraq relations. The investigation will focus on political, security, and socio-economic impacts of the invasion as well as its implications for regional security. The thesis will assess the extent to which the power vacuum in Iraq created by the U.S.-led invasion contributed to greater political instability, governance failure, and the rise of terrorist organizations, such as Islamic State of Iraq and Levant. In order to achieve the purpose of the study, it will use a combination of primary data from interviews and secondary data sources. The research will demonstrate a direct link between the fall of Saddam Hussein's regime and the rise of the Islamic State of Iraq and Levant. The research will further demonstrate how the political instability in Iraq was linked to the problem of sectarianism, corruption, and the influence of particular internal or external actors. The results of the research will indicate that the U.S.-led invasion resulted in Iraq's political fragmentation, contributing to state's failure to provide basic services to its citizens, promote better economic conditions, and provide for the security of its citizens. In particular, the military infrastructure was destroyed, which gave way for numerous insurgent groups. The socio-economic impacts of the invasion included high rates of unemployment and poverty. As a result, alongside with the creation of favorable conditions, Islamic State of Iraq and Levant supported further growth of sectarian divisions. The research's findings make it clear that one such country playing a significant role in Iraq's power balance is Iran, which utilized domestic Shia militias and political groups and promoted interests detrimental to Iraq's soveregnity in order to influence the political situation.