Trendelenburg pozisyonunda uygulanan robotik cerrahilerde akciğer koruyucu mekanik ventilasyonun etkilerinin araştırılması
Effects of lung protective mechanical ventilation in robotic surgeries performed in trendelenburg position
  1. Tez No: 844925
  2. Yazar: ESİN TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN BEDİRLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Robotik cerrahi, Trendelenburg pozisyonu, Rekruitment manevrası, Robot-assisted laparoscopic surgery, Trendelenburg position, Recruitment maneuver
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Robot yardımlı laparaskopik prostatektomi, sistektomi, kolon ve rektum cerrahisi konvansiyonel laparaskopik cerrahiye kıyasla sağladığı teknik üstünlükler; açık cerrahiye kıyasla kan kaybının, postoperatif ağrının ve hastanede kalış süresinin az olması nedeni ile tercih edilen cerrahi yaklaşımlardır[1]. Minimal invaziv cerrahi yaklaşımlar genel anestezi, CO2 insüflasyonu ile pnömoperitonyum oluşturulması ve Trendelenburg pozisyonu gerektirmektedir[1, 2]. Bu üç durumun bir arada olması hastaların perioperatif dönemdeki hemodinamik ve solunumsal fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir[2] Biz de çalışmamızda Trendelenburg pozisyonunda robotik destekli cerrahi uygulanan hastalarda intraoperatif mekanik ventilasyon yönetiminde hastaya uygulanan tidal hacim, frekans ve rekruitment manevralarının kan basıncı, nabız, oksijen satürasyonu, havayolu basınçları, kompliyansa ve postoperatif solunumsal komplikasyonlara olan etkilerinin retrospektif olarak araştırılmasını amaçladık. Gerekli etik onamlar alındıktan sonra Trandelenburg pozisyonunda robotik cerrahi yapılan 268 hastanın verilerine ulaşıldı. Hastaların 123'üne sabit PEEP uygulandığı ve 135 hastaya rekruitment manevraları(RM) ile kişiselleştirilmiş PEEP uygulandığı tespit edildi. RM'sının entübasyon sonrasında, insüflasyon sonrasında, pozisyon sonrasında ve desüflasyon ve pozisyonun düzeltilmesi sonrasında yapıldığı tespit edildi. Hastalar sabit PEEP uygulanan (Grup 1) ve kişiselleştirilmiş PEEP uygulanan (Grup 2) olamak üzere iki gruba ayrıldı ve gruplar arasında veri analizi yapıldı. Çalışmamızın verileri analiz edildiğinde kademeli rekruitment manevrasının intraoperatif kullanımının atelektaziyi azalttığı, kompliyansı arttırdığı ve bunun sonucunda; intraoperatif EtCO2'de azalma, PaO2'de artış ve sPO2'de artışla sonuçlandığını saptadık. RM ile ilişkili literatürde en sık görülen komplikasyon geçici hipotansiyon ve desaturasyondur. Çalışmamızda da benzer sonuçlar gözlenmiştir. Son olarak da robotik cerrahi geçiren hastaların intaabdominal basınç artışından etkilenmiş olup RM uygulamasının postoperatif solunumsal kompliksayonları azalttığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Robot-assisted laparoscopic prostatectomy, cystectomy, colon and rectal surgery are the preferred surgical approaches due to their technical superiority compared to conventional laparoscopic surgery and the reduced blood loss, postoperative pain and hospital stay compared to open surgery[1]. Robot-assisted approaches require general anesthesia, pneumoperitoneum and Trendelenburg position[1, 2]. The combination of these three conditions adversely affects the hemodynamic and respiratory functions of patients in the perioperative period[2]. In our study, we aimed to retrospectively investigate the effects of tidal volume, frequency and recruitment maneuvers on blood pressure, pulse rate, oxygen saturation, airway pressures, compliance and postoperative respiratory complications during intraoperative mechanical ventilation management in patients undergoing robotic-assisted surgery in the Trendelenburg position. Following obtaining the necessary ethical approvals, the data of 268 patients who had robotic surgery in the Trandelenburg position were accessed. It was determined that 123 patients received fixed PEEP (Group 1) and 135 patients received personalized PEEP (Group 2) with recruitment maneuvers (RM). RM were performed after intubation, after insufflation, after positioning and after desufflation and correction of position. When we analyzed the data of our study, found that intraoperative use of the graded recruitment maneuver decreased atelectasis, increased compliance and resulted in a decrease in intraoperative EtCO2, increase in PaO2 and increase in sPO2. The most common complications associated with RM in the literature are transient hypotension and desaturation. Similar results were detected in our study. Finally, we found that patients who had robotic surgery were affected by increased intra-abdominal pressure and RM decreased postoperative respiratory complications.