Acinetobacter baumannii'ye bağlı gelişen ventilatör ilişkili pnömonilerde klinik ve mikrobiyolojik sonuçların değerlendirilmesi ve sonuca etki eden faktörlerin belirlenmesi
Evaluation of clinical and microbiological results in ventilator-associated pneumonia due to Acinetobacter baumannii and determination of factors affecting the outcome
  1. Tez No: 844936
  2. Yazar: SEMA ÜNAL SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TEMOÇİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, Pnömoni, Mortalite, Acinetobacter baumannii, Pneumonia, Mortality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Ventilatör ilişkili pnömoni (VİP) en sık görülen nozokomiyal enfeksiyonlar arasındadır. A.baumannii özellikle yoğun bakım ünitelerinde salgınlara neden olmaktadır. A.baumannii'nin neden olduğu VİP hastalarının risk faktörlerini belirlemek, antibiyotik direnç oranlarını saptamak, tedavilerin klinik ve mikrobiyolojik yanıtlarını belirlemek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada Ocak 2017-Aralık 2022 yılları arasında OMÜTF hastanesi yoğun bakım ünitelerinde A.baumannii'nin etken olduğu VİP tanısı alan 109 hasta retrospektif incelenmiştir. Hastaların demografik özellikleri, klinik özellikleri, laboratuvar parametreleri ve tedavi yanıtları değerlendirilmiştir. Klinik yanıt için hastaların tüm nedenlere bağlı 14 ve 28 günlük mortaliteleri göz önüne alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 62,28 ± 17,13 olarak bulunmuştur. Çalışmaya alınan hastaların 14 günlük mortalitesi %44, 28 günlük mortalitesi %56'dır. Tek değişkenli analizde hem 14 hem 28 günlük mortaliteyi etkileyen faktörler, yaş, altta yatan komorbid hastalık varlığı, kronik akciğer hastalığı varlığı, steroid kullanımı, tanı anında septik şok varlığı, APACHE II ve SOFA skorunun yüksek olmasıdır. Çok değişkenli analizde ise erkek cinsiyet, kronik akciğer hastalığı varlığı, tedavi öncesi WBC sayısı ve APACHE II skorunun yüksekliği mortalite açısından bağımsız risk faktörleri olarak bulunmuştur. İzole edilen A.baumannii suşlarında kolistin direnci %8,7 olarak saptanmıştır. Ölen hastalarda 3. ve 7. gün kan CRP ve prokalsitonin değerleri anlamlı derecede daha yüksekti. Yapılan ROC analizi ile CRP ve PCT için belirlenen eşik değerler sırası ile 160 ve 0,65 saptanmış ve düşük duyarlılıkla mortaliteyi öngörebileceği bulunmuştur. Tartışma ve Sonuç: A.baumannii mevcut antibiyotiklere oldukça dirençlidir, etkili tedavilere acil ihtiyaç vardır. A.baumannii'nin yayılımını önlemek ve direnç oranını artırmamak için enfeksiyon kontrol önlemlerine titizlikle dikkat edilmesi ve akılcı antibiyotik kullanılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Ventilator-associated pneumonia (VAP) is among the common nosocomial infections. A.baumannii causes VAP outbreaks, especially in intensive care units. It was aimed to determine the risk factors of VAP patients caused by A.baumannii, antibiotic resistance rates, and the clinical and microbiological responses of treatments. Materials and methods: In this study, 109 patients who grew A.baumannii in their respiratory tract samples and were diagnosed with VAP in the intensive care units of OMÜTF Hospital between January 2017 and December 2022 were retrospectively examined. The demographic characteristics, clinical characteristics, laboratory parameters and treatment responses of the patients were evaluated. For clinical response, all-cause 14- and 28-day mortality of patients was taken into consideration. Results: The average age of the patients included in the study was found to be 62.28 ± 17.13. The 14-day mortality of the patients included in the study was 44% and the 28-day mortality was 56%. Factors affecting both 14- and 28-day mortality in univariate analysis are age, presence of underlying comorbid disease, presence of chronic lung disease, steroid use, presence of septic shock at diagnosis, and high APACHE II and SOFA scores. In multivariate analysis, male gender, presence of chronic lung disease, pre-treatment WBC count and high APACHE II score were found to be independent risk factors in terms of mortality. Colistin resistance was found to be 8.7% in the isolated A.baumannii strains. Blood CRP and procalcitonin values were significantly higher on days 3 and 7 in patients who died. With the ROC analysis, the threshold values determined for CRP and PCT were determined to be respectively 160 and 0.65 and it was found that they could predict mortality with low sensitivity. Conclusion: A.baumannii is highly resistant to current antibiotics, there is an urgent need for effective treatments. In order to prevent the spread of A.baumannii and not to increase the resistance rate, infection control measures must be taken meticulously and rational antibiotics must be used.