Çocuk yoğun bakim ünitesi'nde ventilatör ilişkili pnömoni olgularının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of ventilator-associated pneumonia cases in the pediatric intensive care unit
- Tez No: 964883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİKA ELMAS BOZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk yoğun bakım ünitesi, mekanik ventilasyon, ventilatör ilişkili pnömoni, mortalite, Pediatric intensive care unit, mechanical ventilation, ventilator-associated pneumoniae, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş ve Amaç: Ventilatör ilişkili pnömoni (VİP), başlangıçta pnömonisi olmayan hastada invaziv MV desteğinin başlanmasından 48 saat veya daha uzun süre sonra ortaya çıkan pnömoni olarak tanımlanır. Çocuk yoğun bakım ünitelerinde (ÇYBÜ) gelişen sağlık hizmetiyle ilişkili en sık enfeksiyonlardan biridir. Artmış mortalite riski, daha uzun hastanede kalış süreleri ve artmış maliyet ile ilişkilidir. Klinik tabloya ek olarak laboratuvar bulguları, görüntüleme yöntemleri ve mikrobiyolojik analizler tanıda kullanılmaktadır. Çalışmamızda merkezimizdeki VİP sıklığının, etkenlerin ve antimikrobiyal direnç durumlarının ortaya konulması, VİP gelişimi ve mortaliteye etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020 ile Aralık 2023 tarihleri arasında Bursa Şehir Hastanesi ÇYBÜ'de yatırılarak VİP tanısı alan 82 pediyatrik olgu retrospektif olarak incelendi. Olguların demografik özellikleri, yatıştaki ve VİP gelişme dönemindeki klinik ve laboratuvar bulguları, verilen tedaviler ve sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Çalışma süresi boyunca ÇYBÜ'ye yatırılan 1341 olgu içerisinde VİP insidansı 1000 mekanik ventilasyon günü başına 10,7 ataktı. 82 VİP olgusunun 36'sı kadın, 46'sı erkekti. Ortanca yaş 35 ay idi. 25 olguda erken VİP, 57 olguda geç VİP gelişmişti. Ortanca mekanik ventilasyon süresi 34 gün, ortanca YBÜ kalış süresi 59,5 gündü. 78 olguda Gram-negatif, 3 olguda Gram-pozitif, 1 olguda ise fungal etken izole edildi. En sık izole edilen etkenler 32 olguda Pseudomonas aeruginosa, 24 olguda Acinetobacter baumannii, 10 olguda Klebsiella pneumoniae ve 6 olguda Stenotrophomonas maltophilia idi. Olguların 52'sinde çoklu veya yaygın ilaç direnci olan etkenler izole edilmişti. 39 olguya monoterapi, 43 olguya kombine tedavi verilmişti. En sık verilen antimikrobiyal tedavi grupları karbapenemler, glikopeptidler, kolistin ve 3. kuşak sefalosporindi. 15 olgu kaybedildi, mortalite oranı %18,3'tü. Mortaliteye etki eden faktörler 1 yaşın altında olma, kadın cinsiyet, trombositopeni, prokalsitonin yüksekliği, kan transfüzyonu olarak belirlendi. Sonuç: Ventilatör ilişkili pnömoni sıklıkla çoklu ilaca dirençli bakterilere bağlı gelişen mortalitesi ve morbiditesi yüksek bir hastalıktır. Uzun yatış süresi ile sağlık harcamalarında artışa yol açmaktadır. YBÜ'lerde VİP için risk faktörleri belirlenmeli, en sık etkenler ve antimikrobiyal direnç durumları ortaya konularak tedavi protokolleri oluşturulmalı, VİP önleme paketleri uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Ventilator-associated pneumonia (VAP) is defined as pneumonia that develops 48 hours or more after the initiation of invasive mechanical ventilation (MV) in a patient without prior pneumonia. It is one of the most common healthcare-associated infections in pediatric intensive care units (PICUs). VAP is associated with increased mortality risk, prolonged hospital stays, and higher healthcare costs. In addition to the clinical presentation, laboratory findings, imaging methods, and microbiological analyses are used in diagnosis. The aim of this study was to determine the frequency, causative agents, and antimicrobial resistance patterns of VAP in our center, as well as to identify the factors influencing VAP development and mortality. Materials and Methods: Eighty-two pediatric patients diagnosed with VAP between January 2020 and December 2023 in the PICU of Bursa City Hospital were retrospectively analyzed. Demographic characteristics, clinical and laboratory findings at admission and during the VAP episode, administered treatments, and outcomes were evaluated. Results: During the study period, among 1.341 patients admitted to the PICU, the incidence of VAP was 10,7 per 1.000 ventilator days. Of the 82 VAP cases, 36 were female and 46 were male. The median age was 35 months. Early-onset VAP occurred in 25 patients, while late-onset VAP occurred in 57 patients. The median duration of mechanical ventilation was 34 days, and the median length of PICU stay was 59,5 days. Pathogens isolated included Gram-negative bacteria in 78 cases, Gram-positive bacteria in 3 cases, and fungi in 1 case. The most frequently isolated pathogens were Pseudomonas aeruginosa (32 cases), Acinetobacter baumannii (24 cases), Klebsiella pneumoniae (10 cases), and Stenotrophomonas maltophilia (6 cases). Multidrug-resistant or extensively drug-resistant organisms were isolated in 52 patients. Monotherapy was administered in 39 patients, and combination therapy in 43 patients. The most frequently used antimicrobial groups were carbapenems, glycopeptides, colistin, and third-generation cephalosporins. Fifteen patients died, yielding a mortality rate of 18,3%. Factors associated with mortality were age under one year, female sex, thrombocytopenia, elevated procalcitonin, and blood transfusion. Conclusion: Ventilator-associated pneumonia is a condition with high morbidity and mortality, frequently caused by multidrug-resistant bacteria. It prolongs hospital stays and increases healthcare expenditures. Identification of risk factors for VAP in PICUs, determination of common pathogens and antimicrobial resistance patterns, establishment of treatment protocols, and implementation of VAP prevention bundles are essential.