Son 5 yılda acil servise başvuran intoksikasyon olgularında demografik özelliklerinin ve acilde kalış sürelerinin geriye dönük istatistiksel değerlendirilmesi
Retrospective statistical evaluation of demographic characteristics and length of stay in the emergency department in intoxication cases who admitted to the emergency department in the last five years
  1. Tez No: 844955
  2. Yazar: GİZEM ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEBE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Demografik, İntoksikasyon, Yatış süreleri, Emergency Department, Demographics data, Intoxication, Length of Stay
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmada son 5 yılda Çukurova Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na zehirlenme ile başvuran vakaların geriye dönük demografik özelliklerini hastaların acil servisten taburculuk sürelerini belirlemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif kesitsel bir çalışma olarak planlandı. Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun izni ile başlandı. Çalışmamız kapsamında Çukurova Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na 2017-2022 yılları arasında başvuran zehirlenme vakaları dahil edildi. Toplam 3231 hastanın verileri toplandı. Hastanın yaş, cinsiyet, başvuru tarihi, sonuç, toplam maliyet ve muayene süreleri retrospektif olarak incelendi. Vakalar hasta acil servis kartları ve yatış dosyaları incelenerek analiz edildi. Zehirlenme ile ilişkili olabilecek ICD-10 tanıları Mergen sisteminden tarandı. Hasta verileri veri toplama föyüne kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda toplam 3231 hastanın verileri derlendi. Tüm hastaların %61,9'u kadın cinsiyette ve ortalama yaş 34,1±12,7 yıl idi. En sık başvuru yapılan aylar sırasıyla %9,7 ile mayıs ve %9,6 ile temmuz ayları idi. Başvuruların en fazla olduğu yıl 2019 yılı olarak saptandı. Başvuruların pik yaptığı saat %8 başvuru ile akşam 21:00 idi. En az başvuru ise %0,8 ile sabah 07:00 olarak saptandı. Hastaların %51,5'i yeşil alan ve %48,5'i ise sarı alan başvurusu idi. Hastaların %50,3'ü acil servisten taburcu oldu ve %47,8'i servislere ve %1,6'sı ise yoğun bakımlara yatırıldı. Ortalama başvuru sonuç süresi 685,3±4693 dakika olarak saptandı. Hastaların ortalama maliyetleri ise 770,6±3964 TL olarak tespit edildi. Hastaların en sık yatırıldığı servis %46 ile acil tıp servisi idi. Yoğun bakımlardan ise hastaların en sık %1 ile çocuk hastalıkları yoğun bakıma yattığı tespit edildi. Hastaların ilk başvuruları sırasında kullanılan ICD-10 kodlarının tamamı Tablo 11'de gösterildi. En sık eklenen tanı %84,7 ile“X44 - ilaçlar, haplar ve biyolojik maddelere maruz kalma ve kazayla zehirlenme diğer ve tanımlanmamış”tanısı idi. Sonuç: İntoksikasyon vakalarının demografik dağılımının genç yetişkinler arasında yüksek olması, genç nüfusun bu tür risklere daha fazla maruz kaldığını göstermektedir. Ayrıca intoksikasyon yönetimi multidisipliner bir yaklaşım gerektiğinden bu konuda diğer branşların da farkındalık seviyelerinin artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to determine the retrospective demographic characteristics of the cases admitted to Çukurova University Department of Emergency Medicine with intoxication in the last five years and the discharge time of the patients from the emergency department. Material and Method: Our study was planned as a retrospective cross-sectional study. Within the scope of our study, intoxication cases admitted to Çukurova University Department of Emergency Medicine between 2017 and 2022 were included. Data from a total of 3231 patients were collected. The patient's age, gender, application date, outcome, total cost and examination times were examined retrospectively. Cases were analyzed by examining patient emergency department cards and hospitalization files. ICD-10 diagnoses that may be related to intoxication were scanned from the Mergen system. Patient data were recorded in the data collection sheet. Results: In our study, the data of a total of 3231 patients were compiled. 61.9% of all patients were female and the average age was 34.1±12.7 years. The most frequently applied months were May with 9.7% and July with 9.6%, respectively. The year with the highest number of applications was determined to be 2019. The peak hour for applications was 21:00 in the evening with 8% applications. The lowest number of applications was found to be at 07:00 in the morning with 0.8%. 51.5% of the patients applied to the green area and 48.5% to the yellow area. 50.3% of the patients were discharged from the emergency department, 47.8% were admitted to wards and 1.6% to intensive care units. The average application result time was found to be 685.3±4693 minutes. The average cost of the patients was determined as 770.6±3964 TL. The service where patients were most frequently admitted was the emergency medicine service with 46%. As for intensive care units, it was determined that the patients were most frequently admitted to pediatric intensive care units with a rate of 1%. All ICD-10 codes used during the first admission of the patients are shown in Table 11. The most frequently added diagnosis was“X44 - exposure to drugs, pills and biological substances and accidental poisoning other and unspecified”with 84.7%. Conclusion: The high demographic distribution of intoxication cases among young adults indicates that the young population is more exposed to such risks. In addition, since intoxication management requires a multidisciplinary approach, the awareness levels of other branches need to be increased.