Epilepsi hastalarında beyaz madde değişikliklerinin yolak temelli uzamsal istatistik metodu ile değerlendirilmesi
Evaluation of white matter differences in epilepsy using tract based spatial statistics method
- Tez No: 844978
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BAYRAM, PROF. DR. BETÜL BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Juvenil Miyoklonik Epilepsi, Fotosensitivite, Difüzyon Tensör Görüntüleme, TBSS, FSL, Juvenile Myoclonic Epilepsy, Photosensitivity, Diffusion Tensor Imaging, Tract Based Spatial Statistics, FSL
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Juvenil miyoklonik epilepsi (JME) sendromunun beyin yapısında ve ak madde bütünlüğünde değişimlere neden olduğu bilinmektedir. Hastalığın neden olduğu mikroyapısal değişimleri saptamak amacıyla nörogörüntüleme yöntemlerinden difüzyon tensör görüntüleme (DTG) yöntemi yaygın olarak uygulanmaktadır. Difüzyon verilerinin voksel temelli analizi ve gruplararası karşılaştırması için de yolak temelli uzamsal istatistik metodu (Tract Based Spatial Statistics-TBSS) tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu çalışmanın amacı, JME hastalarında ve JME hastalarının fotosensitif ve fotosensitif olmayan alt gruplarında yapısal ak madde değişimlerini TBSS metodu ile saptamaktır. Çalışmaya 16 fotosensitif JME hastası, 15 fotosensitif olmayan JME hastası ve 41 sağlıklı katılımcıya ait veriler dahil etmiştir. Gruplara ait ortalama fraksiyonel anizotropi (FA) değerleri hesaplanmış, bu değerler üzerinden tüm beyinde ve Johns Hopkins Üniversitesi Ak Madde atlasından elde edilen 81 ilgi bölgelerinde (region of interest-ROI) TBSS metoduyla karşılaştırmalar yapılmıştır. Tüm beyin TBSS analizinde JME hasta grubu ve alt gruplarının, sağlıklı kontrollerle ikili karşılaştırmalarında ve JME alt grupları arasındaki karşılaştırmada FA değerlerine dair anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. ROI temelli TBSS analizi sonucunda ise JME hasta grubunun sağlıklı kontrol grubuna göre sağ anteriyor korona radiyata ve sol kortikospinal yolaklarının FA değerlerinde artış gözlenmiştir. Fotosensitif JME hastalarının sağlıklı kontrollerle karşılaştırılmasında bilateral anteriyor korona radiyata bölgesinde FA artışı gözlenirken fotosensitif olmayan JME hastalarının sağlıklı kontrol karşılaştırmasında bilateral kortikospinal yolakta FA artışı saptanmıştır. JME hasta alt grupları birbirleriyle karşılaştırıldıklarında korpus kallozum genu bölgesinde fotosensitif grup lehine FA artışı belirgindir. Çalışmada elde edilen sonuçlar JME hastalığında özellikle talamofrontal yolaklarda ak madde değişimlerinin olduğuna vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Juvenile myoclonic epilepsy (JME) is known to cause changes in brain structure and white matter integrity. Diffusion tensor imaging, one of the neuroimaging methods, is applied in order to detect microstructural changes caused by the disease. Tract Based Spatial Statistics (TBSS) is one of the preferred methods for voxel-based analysis of diffusion data and for intergroup comparison. The aim of this study is to determine structural white matter changes in patients with JME and the photosensitive and nonphotosensitive subgroups using the TBSS method. The study included data from 16 photosensitive JME patients, 15 nonphotosensitive patients with JME, and 41 healthy participants. The mean fractional anisotropy (FA) values of these groups were calculated, and comparisons were made via the TBSS method over FA values in the whole brain and 81 regions of interest (ROI) obtained from the Johns Hopkins University White Matter Atlas. In the whole brain TBSS analysis, no significant difference in FA values was observed in the pairwise comparisons of JME patient group, and subgroups with healthy controls, and in the comparison between JME subgroups. In ROI-based TBSS analysis, an increase was found in FA values of the right anterior corona radiata and left corticospinal tract pathways in the JME patient group compared to the healthy control group. In the comparison of photosensitive JME patients with healthy controls, FA increase was observed in the bilateral anterior corona radiata region; while FA increase was found in the bilateral corticospinal pathway in the comparison of non-photosensitive JME patients with healthy controls. Moreover, in subgroup comparison, an increase was noted in the FA values of photosensitive patients with JME in the corpus callosum genu region compared to the non-photosensitive patients with JME. The results emphasize that there are white matter changes especially in the thalamofrontal pathways in JME.