Imipact of the Syrian crisis and migration on the agricultural labor force sector in Syria and Türkiye
Suriye krizi ve göçünün Suriye ve Türkiye'deki tarımsal işgücü sektörüne etkisi
- Tez No: 845089
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KARADAŞ, DR. MUHAMMET MUSA BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye, Türkiye, Göç, Tarım, İşgücü, Syria, Türkiye, Migration, Agriculture, Labor
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, Suriye krizinden önce ve sonra Kuzeybatı Suriye ve Türkiye'deki işgücünü anlamak amacıyla gerçekleştirildi. Veriler, Haziran ve Temmuz 2023 tarihleri arasında tarım ve hayvancılık işçileriyle yapılan 432 anket aracılığıyla toplandı. Veriler, SPSS programı kullanılarak analiz edildi. Bu çalışmanın sonuçları, kuzeybatı Suriye'deki çatışma ve güvensizliğin, Suriyeli tarım işçilerinin Türkiye'ye sığınmalarının başlıca sebepleri olduğunu gösterdi. Suriyeli işçiler, güçlü güvenlik koşulları, sağlam bir tarım sektörü ve tarım ile hayvancılık alanında iş imkanları nedeniyle Türkiye'ye çekiliyor. Günlük ücretler Türkiye'de Suriye'den önemli ölçüde daha yüksek, hem Suriye'de hem de Suriye krizinden sonra. Yetersiz günlük ücretle karşılaşan işçiler gelirlerini artırmak için çeşitli stratejileri benimsemekte. Tarım ve hayvancılık alanındaki işçiler, kriz öncesi ve sonrasında mevsimsellik, sürdürülebilirlik ve düşük ücret gibi zorluklarla karşılaştı. Türkiye'de ek zorluklar arasında bölge dışına seyahat etme konusundaki zorluklar bulunmaktadır. Suriye'de destek mekanizmaları arasında toplu taşıma ve kooperatif organizasyonu yer alsa da bunların günlük ücretlere sınırlı etkisi oldu. Türkiye'de ise önemli bir çoğunluk herhangi bir destek almadı. Destek mekanizmaları, her iki ülkede düşük günlük ücretlere çözüm getirmede yetersiz kaldı. Türkiye'deki Suriyeli tarım işçileri, tarım üretimini ve ihracatını artırdı. Çalışma izni gerektirmiyorlar, bu da işe alımlarını daha erişilebilir kılıyor. Sivil toplum kuruluşları, hem Suriye'de hem de Türkiye'de tarım ve hayvancılık projelerini uygulayarak iş imkanları sağladı. Kadınlar, hem Suriye'de hem de Türkiye'de tarım ve hayvancılık alanında iş imkanlarına sahipti, faaliyetlerde çeşitlilik göstermekte.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to understand the labor force in both Northwest Syria and Türkiye before and after the Syrian crisis. Data were collected through 432 surveys carried out during June and July 2023 with agricultural and livestock workers. The data were analyzed using the SPSS program. The results of this study revealed that conflict and insecurity in northwestern Syria are the primary drivers for Syrian agricultural laborers seeking refuge in Türkiye. Syrian laborers are attracted to Türkiye due to robust security conditions, a well-established agricultural sector, and job opportunities in agriculture and livestock. Daily wages in Türkiye are significantly higher than in Syria, both before and after the crisis. Workers who faced insufficient daily wages employed various strategies to supplement their income. Laborers in agriculture and livestock encountered challenges, including seasonality, unsustainability, and low wages before and after the crisis. In Türkiye, additional challenges included difficulties in traveling outside the region. In Syria, support mechanisms included public transportation and cooperative organization but had a limited impact on daily wages. In Türkiye, a substantial majority did not receive any support. Support mechanisms were insufficient in addressing low daily wages in both countries. Syrian agricultural laborers in Türkiye contributed to higher agricultural production and exports. They do not require work permits, making their employment more accessible. NGOs implemented agricultural and livestock projects in both Syria and Türkiye, providing job opportunities. Women had job opportunities in agriculture and livestock in both Syria and Türkiye, with variations in activities.